Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την ψήφισή του από τη Βουλή η Κυβέρνηση ετοιμάζει πρόσθετα νομοσχέδια που θα αφορούν τη λειτουργία του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, την προστασία της κατοικίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και τη θεσμοθέτηση του Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση των καθυστερήσεων. Φαίνεται ότι τα πρόσθετα νομοσχέδια ανέλαβε να ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τις συσκέψεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων.
Αυτό ανέφερε έγκυρη πηγή, σημειώνοντας ότι από τις χθεσινές διαβουλεύσεις “φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος και μένει η Κυβέρνηση να φέρει αυτή την πρόσθετη νομοθεσία για να καθησυχαστούν κάποιες ανησυχίες” και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθεια να οδηγήσει στη Βουλή πρόσθετη χωριστή νομοθεσία σε σχέση με τη λειτουργία του Συμβούλου Αφερεγγυότητας. Επίσης, αναμένεται ότι θα καταθέσει μαζί και τη ρύθμιση για την προστασία της κατοικίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, ώστε να μην μπορεί να εκποιηθεί, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαμεσολάβησης από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι το Υπουργείο θα φέρει νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση των καθυστερήσεων, κάτι το οποίο και η Κεντρική Τράπεζα βλέπει θετικά, καθώς θεωρεί ότι “δεν θα υπήρχε ένσταση στη θεσμοθέτησή του, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τρόικα είχε συμφωνήσει με τον Κώδικα”.
Όπως λέχθηκε, για τα πιο πάνω φαίνεται ότι υπάρχει “κάποια κατ` αρχήν συνεννόηση”, ειδικότερα μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ετοιμασία νομοσχεδίου που θα αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες στις τραπεζικές συμβάσεις, ενώ για το ίδιο θέμα έχει ετοιμάσει και ο ΔΗΣΥ πρόταση νόμου, η οποία, θα θέτει, μεταξύ άλλων, περιορισμό στους τόκους υπερημερίας που ως τώρα οι τράπεζες χρέωναν κατά το δοκούν, και θα απαγορεύει στην τράπεζα να αλλάζει το επιτόκιο σε δάνειο που έχει συναφθεί και να τερματίζει όποτε θέλει τη δανειακή σύμβαση.