Η κυβέρνηση απήυθυνε έκκληση στη Βουλή να μην επεκτείνει εκ νέου την αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, αλλά να αποδεχθεί την εξαίρεση της κύριας κατοικίας μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2015.
Η εισήγηση προς στη Βουλή είναι να μην επιμένει και να μην επεκτείνει την αναστολή της νομοθεσίας των εκποιήσεων αλλά και περιοριστεί στην εξαίρεση της κύριας κατοικίας μέχρι την 31 Μαρτίου 2015, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, που αντικαθιστά τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, που συζήτησαν την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό, είπε, αναμένεται να περιορίσει τις αντιδράσεις και τις επιπλοκές, θα δώσει χρόνο στη Βουλή να ολοκληρώσει την εξέταση των τεσσάρων νομοσχεδίων, αλλά και του πλαισίου κανονισμών αφερεγγυότητας που έχει ενώπιόν της και θα επιτρέψει παράλληλα την κατάληξη και σε σχέση με το πέμπτο νομοσχέδιο αφερεγγυότητας.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται προοπτικές για την οριστική ρύθμιση των ζητημάτων και κυρίως δημιουργούνται προοπτικές για συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ (ποσοτικής χαλάρωσης) και ταυτόχρονα προοπτικές επανόδου στις αγορές, είπε, προσθέτοντας πως «υπάρχει πιεστική ανάγκη ρύθμισης του ζητήματος με τρόπο που να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της Κύπρου».
Η κ. Αιμιλιανίδου απηύθυνε έκκληση «για ένα συνετό χειρισμό του προβλήματος τις αμέσως επόμενες μέρες».
Από πλευράς του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης είπε ότι οι κανονισμοί του πλαισίου αφερεγγυότητας έχουν εξεταστεί νομοτεχνικά από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας και έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών από τις 13 Ιανουαρίου.
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως για να γίνει η εισήγηση για εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη νομοθεσία των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου υπάρχει προσμονή ότι η εκκρεμότητα σε σχέση με το πέμπτο νομοσχέδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ο Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις με τους δανειστές για οριστικοποίηση του πέμπτου νομοσχεδίου, προσθέτοντας πως βασικό ανοικτό ζήτημα παραμένει το θέμα των εγγυητών, καθώς και το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.
Λέγοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο οι τελικές θέσεις των δανειστών, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως είναι ρεαλιστικό το πέμπτο νομοσχέδιο να κατατεθεί την επόμενη βδομάδα.