Αν γυρέψουμε να βρούμε και να « κρίνουμε» μια παραδειγματική ιστορία σπατάλης και αστόχαστης πολιτικής, που εμπεριέχει τα περισσότερα συμπτώματα που οδήγησαν την Κύπρο στην σημερινή, σχεδόν ολοκληρωτική, οικονομική καταστροφή, αρκεί ένα και μόνο πέρασμα του μυαλού, στην τελευταία πενταετία.
Αφορμή των πιο πάνω σκέψεων, το πρόσφατο άρθρο και η κριτική του δημοσιογράφου Χρήστου Μαυρή στην Χαραυγή, με τίτλο “Κενού περιεχομένου οι διακηρύξεις της Κυβέρνησης για τους Αγρότες”.
Και για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία.. θα ήθελα από την αρχή να διευκρινίσω με σαφήνεια, ότι θεωρώ την καλόπιστη κριτική γενικότερα ( όσο αυστηρή και αν είναι ) και απαραίτητη και χρήσιμη και σεβαστή. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για την κακόπιστη κριτική.
Κακόπιστη κριτική, εννοώ την κριτική που είναι εσκεμμένα αρνητική και αόριστη. Την κριτική που μπαίνει κανείς εύκολα στον πειρασμό να προβαίνει, με ανακριβείς και επικίνδυνες γενικεύσεις. Όπως για παράδειγμα στη περίπτωση του άρθρου του Κου Χρήστου Μαυρή στην Χαραυγή, όπου με τίτλο “Κενού περιεχομένου οι διακηρύξεις της Κυβέρνησης για τους Αγρότες” μεταξύ άλλων αναφέρει τα έξεις :
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του αντί να εσκύψουν με ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα των αγροτών μας, προσπαθούν με κάθε τρόπο και ευκαιρία να τους παραπλανήσουν, εκστομίζοντας διάφορες διακηρύξεις κενού περιεχομένου, αλλά και εξαγγέλλοντας διάφορα μέτρα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν είδαμε να υλοποιείται ούτε ΕΝΑ!»
Και εδώ ξεκινά.. η κακοπιστία!! Είναι αυτονόητο, ότι ο κάθε καλόπιστος – όσο αυστηρός κριτής και αν είναι , φροντίζει πριν από όλα, να γνωρίζει ορθά το θέμα που πραγματεύεται, έτσι ώστε η όποια κριτική του να είναι ωφέλιμη και χρήσιμη. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση ο κος Χρήστος Μαυρή, φαίνεται, όχι μόνο να μην έπραξε το αυτονόητο, αλλά αντίθετα και με βάση πάντα τα γραφόμενα του, δείχνει να μην παρακολουθεί και να μην γνωρίζει ικανοποιητικά τα θέματα που απασχολούν τους Αγρότες. Διαφορετικά, θα γνώριζε η θα είχε ακούσει έστω κάτι.., από τα πιο κάτω:
a) Ότι για παράδειγμα, έχουν δοθεί στους κτηνοτρόφους €3 εκ. ως κεφαλική επιδότηση, ανακουφίζοντας έτσι τους κτηνοτρόφους σε εκείνες τις δύσκολες ώρες που περνούσαν. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να είχε δοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να είχε πράξη κάτι τέτοιο.
β) Ότι έχει επανεκκινήθει το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2013 και έχει επιτευχθεί συμμετοχή της Ε.Ε. με 85% αντί 50% που προβλέπετο στο πρόγραμμα 2007-2013. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αρχίσουν να εισρέουν στην Αγροτική Οικονομία 40εκ. (Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το είχε ακυρώσει η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια).
γ) Ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Ε.Ε. για το πρόγραμμα 2014-2020 με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Ε.Ε. η οποία θα ανέρχεται στο 73% αντί του 50% που ήταν πριν καθορισμένο. Η πιο πάνω συμφωνία θα έχει ευεργετικό χαρακτήρα για τον τόπο, αφού θα εισρεύσουν στην Αγροτική Οικονομία ποσά τις τάξης των €220εκ. Αυτά τα γεγονότα χαρακτηρίστηκαν από τον Αγροτικό κόσμο αλλά και από άλλους γνώστες των ευρωπαϊκών δεδομένων ως εξαιρετική, επιτυχία του Υπουργού Γεωργίας, κ. Ν. Κουγιάλη.
δ) Ότι μειώθηκε στο 5% ( από 18% που ήταν πριν) ο συντελεστής του ΦΠΑ στην τιμή του Αγροτικού Πετρελαίου. Η μείωση του ΦΠΑ στο 5% εκτιμάται ότι θα δώσει επιπρόσθετη ρευστότητα 4 εκ. ευρώ στους Κύπριους αγρότες.
ε) Ότι πέραν της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ, αυξήθηκε ποσοστιαία κατά 5% η ποσότητα του αγροτικού πετρελαίου για κάθε αγρότη, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κίνησης. Η πράξη αυτή είναι κοστολογημένη στις 800.000 με αντίστοιχο ετήσιο οικ. όφελος 800 χιλ. ευρώ για τους αγρότες. Το συγκεκριμένο αίτημα των αγροτών παρέμενε ανεπίλυτο εδώ και χρόνια, και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που επιλύθηκε έστω και τώρα.
ζ) Ότι έχουν κλείσει τρεις Ημικρατικοί Οργανισμοί που δεν είχαν αντικείμενο και οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν θα είναι προς όφελος των Αγροτών αλλά και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.
η) Ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα ενοίκια των κτιρίων του Υπουργείου Γεωργίας με παράλληλο τερματισμό της ενοικίασης κτιρίων που δεν εξυπηρετούσαν πλέον ουσιαστικές ανάγκες του υπουργείου. Το οικονομικό όφελος και οι εξοικονομήσεις που θα υπάρξουν για το κράτος από τις πιο πάνω επιλογές του υπουργού Γεωργίας θα είναι κοντά στις 500 χιλ. ευρώ ετησίως.
θ) Ότι έχει καταργηθεί το απίστευτο ετήσιο «χαράτσι» των 250.00 ευρώ που κατέβαλαν έως τώρα οι γεωργοί στις συντεχνίες για κάθε ένα εργοδοτούμενο τους.
Και τίθεται τώρα το απλό ερώτημα. Αν τα όσα αναφέρονται πιο πάνω είναι «διακηρύξεις κενού περιεχομένου», όπως ισχυρίζεται ο κος Μαυρής, εύλογα κανείς διερωτάται, πόσα επικριτικά άρθρα θα έπρεπε με συνέπεια.. να είχε γράψει ο κος Μαυρής, για την προηγούμενη κυβέρνηση και τον τρόπο που προσέγγιζε τα θέματα των αγροτών για μια πενταετία!
Σε κάθε περίπτωση πάντως, προτρέπω τον κο Μαυρή, να «ανατρέξει καλοπροαίρετα» σε δηλώσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ της Επιτροπής Γεωργίας, που χωρίς κανένα κομματικό σύμπλεγμα, προέβησαν δημοσία ( και αυτό τους τιμά ιδιαιτέρως ) σε θετικά σχόλια, για την προσπάθεια και το έργο του Υπουργού Γεωργίας Ν. Κουγιάλη.
Σολωμός Κυριάκου
Μέλος της πολιτικής επιτροπής Ευρωπαϊκού Κόμματος