Οι πιέσεις των περίπου 700 Κούρδων στις τουρκικές φυλακές που κάνουν απεργία πείνας εδώ και 56 ημέρες και των Κούρδων ακτιβιστών , φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν θα περάσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους Κούρδους κατηγορούμενους να μιλούν στη γλώσσα τους στα τουρκικά δικαστήρια.
Το θέμα της γλώσσας ήταν πηγή έντασης στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς, που ασκούσαν πιέσεις για περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον κρατούμενο ιστορικό ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας έχει προειδοποιήσει ότι κάποιοι από τους απεργούς πείνας ενδέχεται να πεθάνουν αν συνεχίσουν την κινητοποίησή τους. Η κυβέρνηση πάντως ανέφερε ότι η απόφασή της να αλλάξει το νόμο δεν σχετίζεται με την απεργία πείνας. «Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης μας να προχωρήσει το νομοσχέδιο και να το στείλει άμεσα στο κοινοβούλιο για να ψηφιστεί… κάθε άνθρωπος θα μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του στο δικαστήριο στη γλώσσα στην οποία εκφράζεται καλύτερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
Την απόφαση χαιρέτησε ο ηγέτης του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επισημαίνοντας όμως … «έχουμε μόνο μερικές ημέρες μπροστά μας. Οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν πράξεις», καθώς η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας είναι πλέον οριακή.
Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τους απεργούς να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους. «Μην ταράσσετε εμάς και το έθνος μας… σας παρακαλώ σταματήστε αυτές τις απεργίες γνωρίζοντας ότι υπάρχει δημοκρατική ατμόσφαιρα στην Τουρκία και ότι τα αιτήματά σας μπορούν να τεθούν σε συζήτηση».
Ο Ερντογάν πάντως κρατά πιο σκληρή στάση χαρακτηρίζοντας τις απεργίες πείνας εκβιασμό και «θέαμα». Ο επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου προειδοποιεί ότι τέτοιες δηλώσεις ενδέχεται να σκληρύνουν τη στάση των κρατούμενων.