Ένα Ταμείο βιομηχανικών επενδύσεων, που θα χρηματοδοτείται από επιχειρήσεις της κεντρικής κυβέρνησης, για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη φτωχών περιοχών, παρουσίασε χθες η Κίνα.
Πενήντα μία κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Κρατική Αναπτυξιακή και Επενδυτική Εταιρεία (SDIC), περιλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα χρηματοδοτών του Ταμείου.
Σε πρώτη φάση, η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 12,203 δισεκ. γιουάν (1,8 δισεκ. δολάρια) και θα αυξηθεί σταδιακά στα 100 δισεκατομμύρια γιουάν, σύμφωνα με το SDIC.
Οι πόροι του Ταμείου θα διατεθούν για επενδύσεις στην αξιοποίηση φυσικών πόρων, την κατασκευή βιομηχανικών πάρκων και την αστικοποίηση των φτωχών περιοχών, ώστε να προωθηθεί η περιφερειακή βιομηχανική ανάπτυξη, δήλωσε ο πρόεδρος της SDIC, Βανγκ Χουισένγκ. Οι περιοχές που θα γίνουν κατά προτεραιότητα οι επενδύσεις είναι 14 φτωχές περιφέρειες, σύμφωνα με τον Γουάνγκ.
Πάνω από 600 εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εξέλθει από τη φτώχεια τις τρεις τελευταίες δεκαετίες – περίπου το 70% του αντίστοιχου παγκόσμιου αριθμού. Η Κίνα έγινε η πρώτη αναπτυσσόμενη χώρα που καλύπτει τους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τη μείωση της φτώχειας έναν από τους βασικούς στόχους της για τα επόμενα χρόνια, δεσμευόμενη να βοηθήσει τους υπόλοιπους 70 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας – των 2.300 γιουάν (343 δολαρίων) ετησίου εισοδήματος – να αποτινάξουν τη φτώχεια και να απολαμβάνουν κοινωνικές υπηρεσίες έως το 2020.