Η Ιταλική Eni θα ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στη Gazprombank

Λογαριασμό σε ρούβλια για την πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύεται από τη ρωσική Gazprom, ετοιμάζεται να ανοίξει η Eni.

Συγκεκριμένα, η Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank και να συμμορφωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο με τη ρωσική απαίτηση για πληρωμή του φυσικού αερίου στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, μηχανισμός που προωθεί το Κρεμλίνο για να στηριχθεί το ρούβλι.

Πηγές -που επικαλείται το Bloomberg- σημειώνουν ότι πρόκειται για προληπτική ενέργεια, καθώς ο ενεργειακός γίγαντας αναζητά σαφέστερες οδηγίες από την ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές για το εάν – και υπό ποιες προϋποθέσεις – μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς αυτούς για να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο.

Εκπρόσωπος της Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Παραβίαση των κυρώσεων
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Τετάρτη τις εταιρείες να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Η ικανότητα της Ευρώπης να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της Μόσχας πρόκειται να δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι χώρες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ή θα διακινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωπες με διακοπή της ροής φυσικού αερίου, όπως συνέβη στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Αυτή η ενότητα ενδέχεται ήδη να ξεφτίζει. Σύμφωνα με πρόσωπο κοντά στη διοίκηση του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν πληρώσει σε ρούβλια και 10 έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank που απαιτούνται για την κάλυψη των νέων αιτημάτων πληρωμής.

Τέλη Μαΐου το κρίσιμο ορόσημο
Η Eni δεν έχει χρησιμοποιήσει τον νέο μηχανισμό και μέχρι στιγμής έχει πληρώσει μόνο σε ευρώ, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.

Ο επόμενος γύρος πληρωμών αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η ιταλική εταιρεία ενέργειας ζητά από την Κομισιόν σαφέστερες οδηγίες για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ώστε να μην παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η γερμανική Uniper ανέφερε επίσης ότι θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις.

Η Ιταλία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αν και ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ψάχνει εναγωνίως τρόπο να αντικαταστήσει τις ποσότητες αυτές και έχει εξασφαλίσει νέες συμφωνίες με εναλλακτικούς προμηθευτές, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Αφρική.