Με εξπρές διαδικασίες και κατά παρέκκλιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θα προχωρούν τα έργα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, προκειμένου να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο REPowerEU που αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα.
Σύμφωνα με χθεσινή οδηγία της Κομισιόν, τα ηλιακά πάρκα ισχύος έως 50 Κιλοβάτ σε στέγες, αυτοκινητόδρομους και χώρους στάθμευσης θα αδειοδοτούνται μέσα σε έναν μήνα, θεωρώντας ότι εξυπηρετούν υπέρτατο εθνικό συμφέρον.
Εφόσον μάλιστα παρέλθει το διάστημα αυτό και δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες, ο κανονισμός προβλέπει ότι οι υπηρεσίες θα θεωρείται ότι έχουν συναινέσει στην αδειοδότησή τους.
Η αδειοδότηση των έργων αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα, όπου ο αντίστοιχος χρόνος για ένα αιολικό πάρκο προσεγγίζει τα 10 χρόνια. Δημιουργεί μάλιστα έναν μεγάλο πονοκέφαλο στην Κομισιόν, καθώς μέχρι το 2030 απαιτείται εντατικοποίηση των επενδύσεων για να ικανοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης.
Μόνο για τα φωτοβολταϊκά προβλέπεται πως πρέπει να αυξηθεί η ισχύς που εγκαθίσταται κάθε χρόνο κατά 50% σε σχέση με το 2022 και να φτάσει τα 60 GW.
Το σχέδιο της Κομισιόν προωθεί παράλληλα την ανανέωση των υφιστάμενων ηλιακών και αιολικών πάρκων (repowering) εντός εξαμήνου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παλαιότητα έργων συνολικής ισχύος 38 GW, τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής.
Εφόσον τα έργα αυτά δεν αναβαθμιστούν τάχιστα, η ΕΕ κινδυνεύει να βρεθεί με ένα μεγάλο έλλειμμα σε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, το οποίο θα πάει ακόμη πιο πίσω τους φιλόδοξους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός λαμβάνει μέτρα και για την αγορά αντλιών θερμότητας ισχύος έως 12 kW ή έως 50 Kw από καταναλωτές με ιδιόκτητη εγκατάσταση ΑΠΕ, καθώς για τα έργα αυτά η αδειοδότηση πρέπει να διαρκεί τρεις μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι φέτος θα εγκατασταθούν έργα συνολικής ισχύος άνω των 50 GW, από τα οποία τα 40 GW είναι νέα φωτοβολταϊκά, με ένα μεγάλο ποσοστό να αφορά Φ/Π στις στέγες.