Την ικανοποίηση τους για την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με την πορεία των ερευνών για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, εξέφρασαν, με δηλώσεις τους, οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, στη σημερινή της συνεδρία, η οποία ήταν κλειστή, συζήτησε την έκθεση της Επιτροπής με θέμα:«Η λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος», στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και των επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας αναφορικά με το σκάνδαλο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι έγινε μια πολύ διαφωτιστική ενημέρωση από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα και των επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας σε σχέση με το πού βρίσκονται τα διάφορα ζητήματα που αναφέρονται στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, η οποία δόθηκε και στο Γενικό Εισαγγελέα.
Ανέφερε, επίσης, ότι διαφάνηκε από την ενημέρωση που είχαν ότι γίνεται σκληρή εργασία τόσο σε ανακριτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ποινικών διερευνήσεων αναφορικά με αυτά τα θέματα, τα οποία είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, είναι πρωτόγνωρα σε ό,τι αφορά το δικαιϊκό σύστημα της Κύπρου, είναι ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με δικαστικές συνδρομές από άλλες χώρες και γι΄ αυτό είναι χρονοβόρα.
«Φάνηκε ότι οι ανακριτικές αρχές και η Γενική Εισαγγελία έχουν στη διάθεση τους και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και την απαραίτητη επάρκεια σε προσωπικό. Οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις παρατηρούνται, παρατηρούνται εξαιτίας της πολυπλοκότητας των θεμάτων και των εγγενών δυσκολιών που υπάρχουν. Η Επιτροπή κατανοεί τα ζητήματα αυτά και ταυτόχρονα όμως εκφράζει και το γενικότερο αίσθημα και απαίτηση όπως η διαδικασία της κάθαρσης να κινηθεί με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα», πρόσθεσε.
Ο κ. Νικολαϊδης ξεκαθάρισε ότι με την έκθεσή της, η Επιτροπή Θεσμών έθεσε ένα πλήρες, αντικειμενικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί στην αναζήτηση και απόδοση ευθυνών είτε ποινικών είτε εποπτικών είτε πολιτικών.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι την Επιτροπή θα απασχολήσει θέμα που αφορά στα ζητήματα εκείνα που εντοπίζονται στην έκθεση της Επιτροπής, τα οποία κρίνονται από τις ανακριτικές αρχές ότι δεν μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ποινικής διερεύνησης.
«Είναι ζητήματα που αφορούν είτε πολιτικές ευθύνες είτε εποπτικές ευθύνες είτε άλλου είδους ευθύνες. Γι` αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή η οποία παρήξε και την σχετική έκθεση πώς θα τα διαχειριστεί, μέσα από ποιες διαδικασίες, ενδεχομένως πιο συγκεκριμενοποιημένες έρευνες, να δοθούν κατευθύνσεις και διέξοδοι στην αναζήτηση και αυτών των ευθυνών οι οποίες δεν είναι ολιγότερο σημαντικές και σοβαρές από τις οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες ενδεχομένως να υπάρχουν για άλλα ζητήματα», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι την Επιτροπή θα απασχολήσει και θέμα που αφορά άλλους ανεξάρτητους θεσμούς και κυρίως την Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι μέσα στα πλαίσια της ένταξης της Κύπρου, της ύπαρξης της και λειτουργίας της ως κράτος μέλος της ΕΕ, έχουν παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάποιες υποχρεώσεις μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
«Φαίνεται ότι αν δεν υπάρξει μια ξεκάθαρη άποψη και οριοθέτηση αυτών των υποχρεώσεων, αυτό το ζήτημα δημιουργεί μια δυστοκία και κάποια προσκόμματα στην εξασφάλιση εκείνων των πληροφοριών και γενικότερα στη συμβολή και αυτών των ανεξάρτητων θεσμών στη διαδικασία διερεύνησης και κάθαρσης του ζητήματος που αφορά το τραπεζικό σκάνδαλο. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο οφείλουμε ως Βουλή να το δούμε τάχιστα και ιδιαίτερα πάντα σε σχέση με την έκθεση, η οποία οριοθέτησε κάποια ζητήματα», πρόσθεσε.
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του είπε ότι για τα ζητήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν στις ποινικές διαδικασίες, είναι καλά να γίνει μια ερευνητική επιτροπή, με ευρύτερη δικαιοδοσία για να τα εξετάσει ώστε να αποδοθούν πολιτικές, θεσμικές και άλλες ευθύνες, μέσα σε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας που χρειάζεται η κυπριακή κοινωνία.
«Χρειάζεται ενίσχυση η Αστυνομία, ιδιαίτερα στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, κάτι το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να απασχολήσει όλους μας, και την ίδια την Αστυνομία, για μία μεταρρύθμιση που να ενισχύει την Αστυνομία για να μπορεί να ασχοληθεί, στα σοβαρά, σε μελλοντικά ζητήματα που αφορούν οικονομικό έγκλημα και αυτή η μεταρρύθμιση ίσως θα πρέπει να επεκταθεί και εις το χώρο της Γενικής Εισαγγελίας. Θα πρέπει να εξετάσουμε εκ βάθρων τη θεσμική λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας και τις υποχρεώσεις της έναντι της κυπριακής πολιτείας χωρίς να επηρεάζεται ο ρόλος της από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και κανονισμούς», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το θέμα Βγενόπουλου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών ουδέποτε ασχολήθηκε με μεμονωμένες περιπτώσεις και άτομα. «Η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, αλλά και η ενημέρωση που είχαμε σε αυτές τις συνεδριάσεις δεν αποσκοπούσε στο να λύσουμε την περιέργεια μας ή να πληροφορηθούμε για το πού οδεύουν συγκεκριμένα ζητήματα, συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ήταν γενική και στα πλαίσια ενός πολιτικού ελέγχου και όχι παρέμβασης σε οποιαδήποτε νομική δικαστική διαδικασία που δεν δικαιούμαστε εκ του συντάγματος», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ για την σοβαρή, αντικειμενική ενημέρωση της οποίας έτυχε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών από τον Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με την πορεία των ερευνών για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.
Έδωσε, παράλληλα, συγχαρητήρια σε σχέση με την έκθεση που έχει ετοιμάσει η Βουλή για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας το έχει χαρακτηρίσει πολυσήμαντο έργο, το οποίο έχει ανοίξει το δρόμο προς την κατεύθυνση της διερεύνησης πάρα πολλών υποθέσεων.
«Οι έρευνες είναι σήμερα σε ένα κομβικό σημείο. Σήμερα όλοι μας είμαστε πιο σοφοί αλλά και πιο αισιόδοξοι σε σχέση με την πορεία των ερευνών και την κατάληξη τους με επιτυχία. Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιες υποθέσεις και πολύ σοβαρές είναι ήδη ενώπιον της δικαιοσύνης, κάποιες είναι πάρα πολύ κοντά στο να κατατεθούν στο άμεσο μέλλον, αλλά είναι και κάποιες, ίσως και νέες που έχουν προκύψει μέσα από τη διαδικασία, οι οποίες αναμένεται μελλοντικά να διερευνηθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από το Γενικό Εισαγγελέα, «η οποία αν ληφθεί υπόψη ότι αφορά ποινικές έρευνες και ποινικές ανακρίσεις, υπό τις περιστάσεις ήταν στο μέτρο του δυνατού όσο πιο ακριβής και ολοκληρωμένη θα μπορούσε να είναι».
Ανέφερε, παράλληλα, ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κάποιων δυσκολιών, ιδιαίτερα σε σχέση με ζητήματα που αφορούν δικαστική συνδρομή σε σχέση με τρίτα κράτη.
«Κάποια βήματα προόδου έχουν παρατηρηθεί αλλά δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που σχετίζονται με διαδικασίες, που σχετίζονται με γραφειοκρατικές προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν, αλλά που στο τέλος της ημέρας δυσκολεύουν και καθυστερούν την ολοκλήρωση των ποινικών ανακρίσεων. Σε μια σειρά ζητημάτων που καταγράφονται στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών και σχετίζονται με πολιτικές αποφάσεις δεν διεξάγεται ποινική έρευνα ή ποινική ανάκριση, αν και κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα, έχουν λεχθεί διάφορα που ενδεχομένως να φωτογραφίζουν και σκοπιμότητες που υπερβαίνουν τις πολιτικές αποφάσεις και αναφέρομαι στην περίοδο που αφορά το κούρεμα πριν, κατά και μετά το κούρεμα καταθέσεων, ζητήματα που αφορούν τις εκροές καταθέσεων, την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και άλλα συναφή ζητήματα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι μέσα από την ενημέρωση αποκόμισαν την εντύπωση ότι κάποια πράγματα προχωρούν σε σχέση και με μη Κύπριους αλλά και σε σχέση με Κύπριους.
«Θέλουμε διαλεύκανση του σκανδάλου για να μπορέσει αυτός ο λαός να πει ότι αυτή την φορά δεν κουκουλώθηκε, όπως την εποχή του ΧΑΚ, ένα σκάνδαλο, δεν έμειναν ατιμώρητοι κάποιοι συγκεκριμένοι και βεβαίως δεν πλούτισαν σε βάρος του συνόλου του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νεόφυτος Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του είπε ότι έτυχαν αντικειμενική ενημέρωση, σε ικανοποιητικό βαθμό για την πορεία των ερευνών σχετικά με την οικονομική κρίση που συνεχίζει ακόμα να μαστίζει το τόπο μας.
«Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας τύχαμε, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και τα εμπόδια, που παρουσιάζονται σε αυτή την προσπάθεια όσον αφορά την όλη διερεύνηση. Όμως οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν. Το ζητούμενο είναι ότι ο κόσμος αναμένει όλοι όσοι είναι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και πραγματικά να υποστεί ο καθένας τις συνέπειες», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, σε αντίθεση με τη στάση της κ. Γιωρκάτζη, ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός, πάντα μέσα στα πλαίσια που επιβάλει η εμπιστευτικότητα των ζητημάτων για τα οποία γινόταν η συζήτηση.
Αποδεικνύεται, πρόσθεσε, ότι όταν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα της εμπιστευτικότητας και να γίνει μία σοβαρή και αξιοπρεπής παρουσίαση όλων των θεμάτων.
«Ήταν από τις λίγες φορές που βγαίνουμε από συνεδρίαση, σχετικά ικανοποιημένοι από το επίπεδο της ενημέρωσης και την προσπάθεια που κατέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας και οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας για να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα διάφορα ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι πέφτει στο κενό η προσπάθεια του Βγενόπουλου για δημιουργία εντυπώσεων. Προχωράει κανονικά το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων στην Κύπρο και Ελλάδα και καταρρέει η περίφημη σκευωρία της τάχα αθώωσης του από τον Εισαγγελέα”, είπε. Πρέπει, είπε τέλος ο κ. Περδίκης, να συνεχιστεί η προσπάθεια να τεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης “γιατί θεωρούμε ότι είναι οι κύριοι παράγοντες για την οικονομική καταστροφή της χώρας μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφουμε τις ευθύνες του υπόλοιπου ιθαγενούς τραπεζικού κατεστημένου και των πολιτικών. Ο στόχος της Νομικής Υπηρεσίας είναι να συνεχίσει τις ποινικές υποθέσεις μέχρι το τέλος».