Η Επιτροπή αναμένει το συμβόλαιο της Γιωρκάτζη για να συνεχίσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο

Θα συνεχίσουν τη συζήτηση των θεμάτων που εγείρονται στο θέμα του ηθικού ασυμβίβαστου της θέσης της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, με την επαγγελματική δραστηριότητα της κόρης της, η οποία εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο που υπερασπίζεται τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών θα  συζητήσουν επίσης τη διαφοροποίηση του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη, η οποία αποχώρησε εκνευρισμένη από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, στέλνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν εξαγοράζεται.

Η Διοικητής, αφού ανέφερε ότι τα σημερινά δημοσιεύματα δεν απηχούν την πραγματικότητα, τόνισε ότι οι συζητήσεις βλάπτουν την προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία, ανέφερε ότι κινδυνεύουν υποθέσεις μόνο από τη συζήτηση για τον ΕLA και προσθέτοντας ότι “θέτω πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας”, αποχώρησε από τη συνεδρία.

Η Διοικητής είπε ακόμα ότι γίνεται μια προσπάθεια για εκφοβισμό της και εκφοβισμό της Κεντρικής Τράπεζας, έστειλε δε ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα, η Διοικητής δεν εξαγοράζεται.

“Αυτή η πατρίδα μου έδωσε πολύ περισσότερα από όσα της δίνω” συνέχισε. Είπε ότι όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά της ως Διοικητής δεν διανοείτο το μέγεθος της “αθλιότητας”, κατά την έκφρασή της, ενώ ερωτηθείσα εάν κατήγγειλε τις προσπάθειες εκφοβισμού της, είπε ότι θα προβεί σε καταγγελία όταν κρίνει πως είναι ώρα και υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε τις ηθικές προεκτάσεις που προκύπτουν από το γεγονός ότι η κόρη της Διοικητού εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο που υπερασπίζεται τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Στην Επιτροπή ηγέρθη επίσης το θέμα της διαφοροποίησης του συμβολαίου της σε σχέση με τα συμβόλαια που είχαν ο πρώην Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης και ο τέως Πανίκος Δημητριάδης.

Ερωτηθείσα εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν τη διορίσει στη θέση της Διοικητού ήταν ενήμερος για το γεγονός ότι η κόρη της εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο που αντιπροσώπευε τον Ανδρέα Βγενόπουλο, είπε ότι δεν θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Διοικητής ανέφερε περαιτέρω ότι έχει συζητήσει το ζήτημα μετά την έναρξη της δημόσιας συζήτησης επί του θέματος. Όταν ρωτήθηκε για τις θέσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, είπε πως τα λεχθέντα αποτελούν ιδιωτική συνομιλία της με τον Πρόεδρο και συμπλήρωσε ότι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.

Είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης της ανέφερε ότι “γνωρίζουμε όλοι από πού προέρχονται αυτά τα πυρά”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος επίσης παρέστη στη συνεδρία, ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι ο ίδιος είχε ενημερωθεί προφορικά από την κ. Γιωρκάτζη για το γεγονός ότι η κόρη της εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο που υπερασπίζεται τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Η Διοικητής, σε γραπτή δήλωσή της, την οποία ανέγνωσε στην Επιτροπή Θεσμών, αφού ανέφερε ότι τρέφει σεβασμό και εκτίμηση στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημείωσε ότι η σχέση της με το Κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται μακρά ευδόκιμη συνεργασία. Πρόσθεσε ότι ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή σε πολύ κρίσιμη περίοδο, είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες έχοντας πετύχει στα stress test τίθενται υπό τον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό και σημείωσε ότι πρόκειται για επίτευγμα των τραπεζών με άθλο της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά το δικηγορικό γραφείο του εν διαστάσει συζύγου της Ανδρέα Γιωρκάτζιη, η Διοικητής ανέφερε ότι η συνεργασία του γραφείου με το Βγενόπουλο άρχισε ενάμισι χρόνο πριν το διορισμό της και ότι η κόρη της, ως δικηγόρος, πήγε στο γραφείο του πατέρα της το Φεβρουάριο του 2014.

Η κ. Γιωρκάτζιη είπε ακόμα ότι “γρονθοκοπείται” μια νεαρή δικηγόρος και εξήγησε πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, αυτό δεν εκπροσωπεί τον Βγενόπουλο, ούτε στις ανακρίσεις, ούτε στην υπόθεση της διαιτησίας και σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια να επηρεάσει τις έρευνες.

Η Διοικητής είπε πως εάν ήθελε να αποκομίσει αθέμιτο όφελος ως Διοικητής, ως Ελεγκτής, γνωρίζει πολλούς τρόπους για να καλυφθεί αθέμιτο όφελος και δεν θα χρειαζόταν να αξιοποιήσει τη σχέση της με την κόρη της.

Ανέφερε περαιτέρω ότι θα ήταν διαφορετικά αν ο σύζυγος ή πρώην σύζυγος της ήταν ο Βγενόπουλος.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως απέχει από τις συνεδρίες της Αρχής Εξυγίανσης, ενώ απαντώντας στα σχόλια περί απόσυρσης της αγωγής της Λαϊκής Τράπεζας κατά Βγενόπουλου είπε πως αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. “Θέτω πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας”, σημείωσε.

Αναφορικά με το συμβόλαιο διορισμού της, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ενώπιον της δύο συμβόλαια. Πρόσθεσε ότι στο ένα περιλαμβάνεται αυτολεξεί ο νόμος που αφορά το διορισμό του Διοικητή και είναι το ίδιο με τα συμβόλαια των πρώην Διοικητών Χριστόδουλου Χριστοδούλου και Αυξέντη Αυξεντίου. Το άλλο ήταν όπως τα συμβόλαια του πρώην Διοικητή Αθάνασιου Ορφανίδη και του τέως Πανίκου Δημητριάδη. Συνέχισε αναφέροντας ότι από το δικό της συμβόλαιο απουσιάζουν τρεις γραμμές, οι οποίες αναφέρουν ότι ο Διοικητής δεν δικαιούται να απασχολείται έμμεσα ή άμεσα, είτε αυτός, είτε η σύζυγος, είτε οποιοδήποτε συγγενικό πρόσωπο εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι πρώτου βαθμού σε οποιαδήποτε τραπεζική, ή χρηματοπιστωτική, εμπορική, βιομηχανική γεωργική ή άλλη επιχείρηση κατά τρόπο που να είναι ασυμβίβαστος με τα καθήκοντα του Διοικητή, ούτε να δέχεται αμοιβή ή οποιοδήποτε άλλο αντάλλαγμα για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή απασχόληση πέρα από τα καθήκοντα του ως Διοικητής.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι το συμβόλαιο δεν είναι έγγραφο το οποίο να οδηγείται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ότι η Νομική Υπηρεσία ουδεμία εμπλοκή έχει στο θέμα του συμβολαίου της Διοικητού.

Αναφορικά με την υπόθεση της διαιτησίας, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι ανατέθηκε σε οίκο από τους καλύτερους του κόσμου, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση με οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι θα επιδειχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σχετικά με την αναφορά του ότι είμαστε μικρός τόπος και είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν γνωριμίες και συγγένειες, που προκάλεσε αντιδράσεις από Βουλευτές, ο Εισαγγελέας είπε ότι αυτό που θέλει να τονίσει είναι ότι πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.

Σε ό,τι αφορά τις ανακρίσεις για τους υπεύθυνους της οικονομικής τραγωδίας, είπε ότι προέκυψαν διαδικαστικά θέματα μεταξύ ανακριτών και αρμοδίων της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία επιλύονται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, τοποθετούμενος κατά τη συνεδρία, ανέφερε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να τίθεται σε νομικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι το νόμιμο είναι για τους απλούς πολίτες, ενώ τα ζητήματα για τους αξιωματούχους του κράτους τίθενται σε επίπεδο ήθους. Σημείωσε επίσης ότι ο καθένας από τη θέση που κατέχει πρέπει να επιδεικνύει τον απαιτούμενο προς το θεσμό σεβασμό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το ζητούμενο δεν είναι θέμα είσθε αλλά φαίνεσθε και έκανε αυτοπροστασία για το θεσμό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Διερωτήθηκε επίσης εάν μπορεί η πρόεδρος της Αρχής Εξυγίανσης να αυτοεξαιρεθεί. Ανέφερε ακόμα ότι οι υποθέσεις Βγενόπουλου αφορούν ποσά 5 δις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Φειδίας Σαρίκας δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφεθούν σκιές να αιωρούνται για την κ. Γιωρκάτζη που ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ως Πρόεδρος της Αρχής Εξυγίανσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων που διευκολύνουν τις διαδικασίες κάθαρσης και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Σαρίκας ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία αφού από τα λεχθέντα αναδείχθηκαν νέα και σημαντικά ζητήματα όπως το θέμα του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη. Διερωτήθηκε κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε για τη διαφοροποίηση του συμβολαίου και το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Διοικητής εκ της θέσεως της έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαρίκας είπε πως είναι αντιληπτό ότι το συμβόλαιο δεν συνετάχθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διερωτήθηκε κατά πόσο κάποιος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε επειδή το ζήτησε η κ. Γιωρκάτζη, είτε επειδή παρενέβη κάποιος στη σύνταξη του συμβολαίου για να αφαιρεθεί μέρος της παραγράφου την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Δαμιανού είπε ότι από τα λεχθέντα της κ. Γιωρκάτζη φαίνεται ότι υπήρξε διαφοροποίηση στο συμβόλαιο σε ό,τι αφορά το ασυμβίβαστο, πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα αναμένει να παραλάβει το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη για να συνεχίσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Είπε ότι η ίδια η ζωή θέτει ενώπιον μας αυτά τα ζητήματα και διευκρίνισε ότι δεν ελέγχουμε πολίτες της Δημοκρατίας για νόμιμες επαγγελματικές τους ενέργειες, αλλά τους θεσμούς επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη πολλά από πλημμελή επιτέλεση καθηκόντων των θεσμών. Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή θα τελεί σε εγρήγορση, όπως και η Κεντρική Τράπεζα και η Νομική Υπηρεσία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, στη δήλωση του, ανέφερε ότι από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Γενικής Εισαγγελίας σε σχέση με τα τεράστια υπό διερεύνηση θέματα τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Κυπριανού αναφορικά με το θέμα του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη είπε ότι η Διοικητής παραδέχθηκε ότι έχει απαλειφθεί από το συμβόλαιο της ο όρος για τα συγκρουόμενα συμφέροντα, πρόσθεσε ότι η κ. Γιωρκάτζη πρόβαλε κάποιους ισχυρισμούς και συμπλήρωσε ότι θα αναμένεται το συμβόλαιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς υπάρχουν αγωγές ύψους 5 δις, πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση δεν έμεινε ικανοποιημένος και ανέφερε ότι προκύπτουν ζητήματα διαδικασίας και ζητήματα ουσίας.

Πρόσθεσε ότι η Διοικητής απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε κατά πόσο γνωρίζει τη στρατηγική διαχείρισης των υποθέσεων στις αγωγές κατά Βγενόπουλου και ευχόμενος τα πράγματα να είναι έτσι, είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επηρεασμού της πορείας των υποθέσεων από τη σχέση της Διοικητού με το δικηγορικό γραφείο που υπερασπίζεται τον Βγενόπουλο. Είπε ότι θα πρέπει να αρχίσουν οι αρμόδιες Αρχές και το κοινοβούλιο να λειτουργούν προληπτικά και όχι να αναζητούν ευθύνες στα ερείπια.

Είπε ακόμα ότι ένα ερώτημα που τίθεται και πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος θα φέρει την ευθύνη στην περίπτωση που οι αγωγές δισεκατομμυρίων στραβώσουν και ανέφερε ότι αναδείχθηκαν και άλλες πτυχές όπως η πτυχή του συμβολαίου της Διοικητού. Συνεχίζοντας, είπε ότι θα αναμένεται το συμβόλαιο για να διαπιστωθεί εάν οι λόγοι που παρέθεσε η Διοικητής για τη διαφοροποίησή του ευσταθούν.

Διευκρίνισε ακόμα ότι δεν καταλογίζει προσωπική ευθύνη στον καθένα, αλλά ο στόχος είναι να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και ο λαός που δεν έφταιξε σε τίποτε και θα κληθεί να πληρώσει.