Σε τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προέβη σήμερα το απόγευμα χωρίς καμμίαν ένσταση η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος, με στόχο τη θεσμοθέτηση της άτυπης μέχρι σήμερα Σύσκεψης των Αρχηγών, όπως αυτή επικράτησε να ονομάζεται.
Με την αλλαγή αυτή στον Κανονισμό της Βουλής, γίνεται προσθήκη προνοιών για τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες, την προεδρία και τον τρόπο λήψεως των αποφάσεων της Σύσκεψης των Αρχηγών, καθώς και τη σύγκληση, την τήρηση πρακτικών και τον τρόπο καταρτισμού της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του άτυπου αυτού θεσμού.
Επίσης διασφαλίζεται ότι η σύσκεψη θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, καθώς και ότι οι εισηγήσεις της δεν θα υποκαθιστούν τις αποφάσεις και δεν θα επηρεάζουν τα θέματα που εμπίπτουν, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος ή του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην αρμοδιότητα άλλων προσώπων, οργάνων ή σωμάτων.
Προβλέπεται και η ενημέρωση των ανεξάρτητων ή μεμονωμένων Βουλευτών από τον Πρόεδρο της σύσκεψης, κατά την κρίση του, για αποφάσεις ή εισηγήσεις αυτής που ενδεχομένως τούς αφορούν.
Πέρα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο παρόν στάδιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων και ειδικότερα η επί τούτω Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον Κανονισμό της Βουλής θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την πρακτική εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και οποιαδήποτε ανάγκη ενδεχομένως να προκύψει για περαιτέρω αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του, με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και του νομοθετικού σώματος γενικότερα.
Παράλληλα, η Επιτροπή δήλωσε προς την Ολομέλεια την πρόθεσή της να παρακολουθεί τη γενικότερη εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού αυτός πρέπει να τελεί υπό διαρκή παρακολούθηση και αναθεώρηση, με απώτερο στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών της Βουλής στο πλαίσιο του Συντάγματος.
Η πρόταση για τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής ετοιμάσθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, υποβλήθηκε δε ενώπιον της επί τούτω Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον Κανονισμό 81 της Βουλής των Αντιπροσώπων, για μελέτη και αναφορά στην Ολομέλεια του σώματος.
Η τροποποίηση κρίθηκε σκόπιμη, επειδή, εδώ και πολλά έτη, έχει καθιερωθεί στη Βουλή ο άτυπος θεσμός της Σύσκεψης των Αρχηγών. Συγκεκριμένα, ο θεσμός αυτός αρχικά εφαρμόσθηκε για την αντιμετώπιση κάποιων πρακτικών κυρίως θεμάτων που αφορούν τις κοινοβουλευτικές εργασίες, τελικά όμως καθιερώθηκε ως ένας άτυπος, πλην όμως μόνιμος θεσμός, που έχει συντονιστικό και καθοδηγητικό ρόλο σε σχέση με τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ή με άλλες δραστηριότητες του κοινοβουλίου ή των εκπροσώπων του.
Οι εισηγήσεις και οι υποδείξεις του άτυπου αυτού θεσμού γίνονται κατά κανόνα σεβαστές από τα μέλη του κοινοβουλίου, χωρίς όμως να υποκαθιστούν τις αποφάσεις της Ολομέλειας.
Παρόμοια διακομματικά συλλογικά όργανα λειτουργούν σε πλείστα όσα κοινοβούλια, με σκοπό να διευκολύνουν τη λειτουργία των νομοθετικών σωμάτων, όπως αναφέρθηκε στους Βουλευτές.
Στο πλαίσιο της σύνταξης της τροποποίησης για θεσμοθέτηση της μέχρι σήμερα άτυπης Σύσκεψης των Αρχηγών, λήφθηκαν υπ` όψη οι ανάγκες όπως η άτυπη Σύσκεψη των Αρχηγών πάρει το τυπικό ένδυμα, έτσι ώστε να μην αμφισβητείται ούτε η λειτουργία της ούτε η διαδικασία της, καθώς και για να υπάρξει σχετική μέριμνα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύγκρουση με οποιανδήποτε πρόνοια του Συντάγματος ή του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη ρητή αναφορά ότι η σύσκεψη θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, αλλά και με τη συμπερίληψη σχετικών προνοιών που διασφαλίζουν την τήρηση και την υπεροχή των προνοιών του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και το ότι δεν θα υποκαθίστανται οι αρμοδιότητες, που αποδίδονται σε πρόσωπα ή όργανα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, από καμμίαν πράξη, ή ενέργεια, ή απόφαση αυτής.
Λήφθηκε επίσης υπ` όψη, μεταξύ άλλων, η ανάγκη όπως στη Σύσκεψη των Αρχηγών, η οποία πρέπει να έχει τη μορφή ενός συλλογικού, συμβουλευτικού και διακομματικού οργάνου, εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα στη Βουλή, ανεξάρτητα από τον αριθμό των Βουλευτών που αυτά διαθέτουν.
Παράλληλα γίνεται σεβαστή και η διαφοροποίηση, που το ίδιο το Σύνταγμα αναγνωρίζει στην πολιτική κομματική ομάδα που δικαιούται αναγνώρισης, συμφώνα με την παράγραφο 12 του Άρθρου 73 αυτού.
Για τον σκοπό αυτόν, περιλαμβάνεται πρόνοια, έτσι ώστε, για σκοπούς απαρτίας, να πρέπει να εκπροσωπούνται στην υπό αναφορά σύσκεψη τουλάχιστον δύο από τα κόμματα που σχηματίζουν με βάση το Σύνταγμα πολιτική κομματική ομάδα που δικαιούται αναγνώρισης.
Ως προς τον τρόπο λήψεως των αποφάσεων στη Σύσκεψη, προβλέπεται ότι οι αποφάσεις της θα λαμβάνονται συναινετικώς.