Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καταδίκασε το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, εναντίον του νομίμως εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ`και απέτισε φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς, διαβεβαιώνοντας για συνέχιση του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου.
Τον λόγο έλαβε πρώτος ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “42 χρόνια μετά, σταθερά επιθυμούμε και επιδιώκουμε την επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση της Κύπρου, που παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα μας.
Την ίδια ώρα, σημείωσε, “η επιθυμία και ο πόθος μας για επίλυση του Κυπριακού δεν σημαίνει, και δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται από κανένα ως διάθεση για αποδοχή απαράδεκτης λύσης”.
“Ως Έλληνες Κύπριοι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ξεπουλούμε πατρίδες. Δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε και να επικεντρωνόμαστε στην καθημερινότητα. Ούτε να συμβιβαζόμαστε με τη στασιμότητα. Προπαντός όμως, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να διχάζουμε το λαό μας”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι “ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται. Κτίζουμε συμμαχίες στην περιοχή αλλά και πολύ ευρύτερα. Το κυπριακό πρόβλημα έχει μπει σε ένα μεγαλύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ουδείς όμως υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Χρειάζεται και επιβάλλεται όμως να προσπαθούμε. Ειδικά σήμερα”.
“Δεν συμμεριζόμαστε τη λογική της τελευταίας ευκαιρίας. Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε τη μεγέθυνση των δυσκολιών και τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει η διαιώνιση της κατοχής. Για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους”, είπε.
Όπως είπε, “χρειάζονται απτές και χειροπιαστές ενέργειες από την Τουρκία, η οποία καλείται να αποδείξει στην πράξη εάν όντως οι τοποθετήσεις της περί ετοιμότητας για λύση στο Κυπριακό έχουν περιεχόμενο. Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να εστιάσουμε όλοι την προσοχή μας και τις ενέργειές μας”.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε επίσης το συγκλονισμό του για το ψεσινό πολύνεκρο τρομοκρατικό κτύπημα στη Νίκαια. “Αυτή η μαύρη σελίδα της τρομοκρατίας πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Μόνο η ενότητα και η σύζευξη δυνάμεων, εντός και εκτός Ευρώπης, μπορούν να το επιτύχουν”, είπε.
Στη δική του ομιλία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε ότι αν η Τουρκία εννοεί αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς, ότι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, “πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να αποδείξει ότι δεν εξαπολύει απλώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά είναι πραγματικά διατεθειμένη να συμβάλει στο να επανενωθεί η Κύπρος”.
Σε ό,τι αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε πως “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να δείξει συνέπεια, αποφασιστικότητα και προσήλωση στο στρατηγικό μας στόχο”.
Οπως είπε, “μπορεί επικοινωνιακά να ρίχνει ορισμένα `πυροτεχνήματα προόδου`, όμως οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς: όση πρόοδος επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε κυρίως γιατί επανήλθαν σε αυτό οι συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ”.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να φροντίσει, “από εδώ και πέρα να λειτουργήσει σωστά, με αρχές και με συνέπεια έτσι που να προχωρήσει η διαδικασία ενώ πρέπει να γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ξεκάθαρο, όλο και πιο σαφές σε όλους, ότι έχουμε πολιτική βούληση και εργαζόμαστε για τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, όπως επίσης πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η Τουρκία αντί να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί να δημιουργήσει `πραγματικότητες` στην Κύπρο”.
Είπε ότι “οφείλουμε όλοι να μείνουμε προσηλωμένοι στο στρατηγικό μας στόχο και να παλέψουμε μέχρι τέλους για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου μας”.
“Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο του λαού μας”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε πως “καθήκον εμάς των πολιτικών είναι να μη επιτρέψουμε να εκφυλιστεί σε αμφιλεγόμενη επιδίωξη ο πεντακάθαρος αγώνας, η ξεκάθαρη πορεία μας”.
Επανέλαβε ότι “θέλουμε λύση λειτουργική και βιώσιμη, που θα διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη μια κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια, τη μια διεθνή προσωπικότητα, που θα περιλαμβάνει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και που θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”.
Η κ. Ερωτοκρίτου, είπε ότι το ΔΗΚΟ, δηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι “δεν αποδέχεται λύση που να καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, δεν αποδέχεται λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος, δεν αποδέχεται λύση που να δίνει επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία, δεν αποδέχεται λύση «καλής γειτονίας» δύο κρατιδίων και δεν αποδέχεται λύση, που να μας κατατάσσει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην ΕΕ”.
Ανέφερε ότι οι νεκροί ήρωές μας “απόκεινται σήμερα στα ματωμένα χώματα της Κύπρου μας και μας εποπτεύουν και με την επιγραφή στην εντάφια πλάκα τους, μας διαμηνύουν ότι όπου κι να βρίσκονται πάντα μαζί μας είναι, ότι παρακολουθούν το δράμα μας, πονούν και συμπάσχουν μαζί μας”.
Όπως είπε η κ. Ερωτοκρίτου, “στέλλουν κι εκείνοι τα μυστικά μηνύματά τους, ας τα ενστερνιστούμε και ας δώσουμε όρκο τιμής στους νεκρούς ήρωες μας, ότι ποτέ δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και ουδέποτε θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε για μια πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη από ξένες κηδεμονίες, δημοκρατική και ευημερούσα για το σύνολο των κατοίκων της”.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι “σε μια περίοδο όπου επιχειρείται συστηματικά η παραχάραξη της ιστορίας, με τους ενόχους να αθωώνονται και τους αθώους να ενοχοποιούνται, οφείλουμε με θάρρος, αντικειμενικότητα και διεισδυτικότητα να προχωρήσουμε σε μια ιστορική αναδρομή, να καταγράψουμε τα αίτια και τα αιτιατά που μας οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας εξακολουθούμε να βιώνουμε και σήμερα επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε”.
Στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “μόνο η ιστορική αυτογνωσία μπορεί να διορθώσει την πορεία-μας, να ανατροφοδοτήσει τους στόχους-μας και να μας οδηγήσει στην επιδιωκόμενη δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση”.
Ανέφερε ότι “μοιραία η σημερινή έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ταξιδεύει τη μνήμη στη γένεση και τους υπευθύνους της τραγωδίας και επαναφέρει στη μνήμη μας τους ολιγάριθμους Ελληνόφωνους προδότες της Ελλάδας και της Κύπρου”.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “η σκέψη στρέφεται με οργή προς τους χουντικούς δεσμώτες του ελληνικού λαού, οι οποίοι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα αποφάσεων και σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ άνοιξαν τις κερκόπορτες στον τουρκικό Αττίλα, που δεν μπορούσε να πατήσει την Κύπρο εάν η προδοσία δεν άφηνε αφύλακτες τις ακτές της Κερύνειας”.
Πρόσθεσε ότι “στο όνομα των αγωνιστών αλλά και των νεκρών της δημοκρατικής αντίστασης, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να διεκδικήσουμε για το λαό μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια” σε μια χώρα στην οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι “η φετινή επέτειος συμπίπτει με αντιφατικές εξελίξεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα και παράλληλα” και πρόσθεσε ότι “την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαπραγματεύεται με τον κ. Ακιντζί και προβάλλονται συγκλίσεις και πιεστικά χρονοδιαγράμματα, διαπιστώνουμε πως η Τουρκία προχωρεί στη δημιουργία νέων δεδομένων, τα οποία θα επιχειρήσει στη συνέχεια να μετατρέψει σε συντελεστές της λύσης”.
“Όπως ακριβώς έκανε με το ψευδοκράτος, το οποίο αποδέχθηκε η δική μας πλευρά ως το ένα εκ των δύο Συνιστώντων Κρατών που θα συνθέτουν το Κράτος μετά τη λύση”, είπε ο κ. Λιλλήκας, εκφράζοντας “τις έντονες ανησυχίες και διαφωνίες της Συμμαχίας Πολιτών για εξελίξεις και χειρισμούς”.
Όπως είπε, “ανησυχούμε από την πολιτική προσάρτησης των κατεχομένων που η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή με την συμφωνία Τουρκίας και ψευδοκράτους για εναρμόνιση της λεγόμενης δημόσιας υπηρεσίας και του νομικού συστήματος του ψευδοκράτους με αυτά της Τουρκίας, να οδηγεί πλέον στη διοικητική προσάρτηση των κατεχομένων κι όλα αυτά την ώρα που καλλιεργείται κλίμα για λύση πριν το τέλος του έτους”.
Ο κ. Λιλλήκας, είπε ότι ως Συμμαχία Πολιτών, “μας ανησυχεί, και επικρίνουμε το γεγονός, ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί παθητικά αυτές τις σοβαρότατες εξελίξεις, χωρίς κανένα σχεδιασμό και καμιά αντίδραση για την αποτροπή τους”.
“Η Κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η προσάρτηση οδηγεί σε μη ανατρέψιμη κατάσταση”, είπε ο κ. Λιλλήκας και ανέφερε πως “το Εθνικό Συμβούλιο αντί να μελετά αυτές τις εξελίξεις βρίσκεται σε αποσύνθεση και από θεσμό συλλογικής διαχείρισης του Κυπριακού, σε πνεύμα ενότητας και συναντίληψης, μετατράπηκε σε διακοσμητικό σώμα παροχής άλλοθι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
Στη δική του ομιλία εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο βουλευτής, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε ότι “ο στόχος των ξένων παραγόντων που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή ήταν και παραμένει η κατάλυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Όπως είπε ο κ. Γιωργάλλας, “δυστυχώς, οι δόλιες μεθοδεύσεις των ξένων για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και σήμερα” ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας “είναι η ισχυρότερη άμυνα, η ανθεκτικότερη ασπίδα για αποτροπή των επιβουλών που συνεχίζονται εις βάρος του λαού μας”.
Ο βουλευτής του Κινήματος είπε ότι “η Άγκυρα και δυστυχώς και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν, αλλά συστηματικά υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θεωρούν `εκλιπούσα` και το δηλώνουν και το προβάλλουν με κάθε ευκαιρία”.
“Η Άγκυρα και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων παρά τα όσα δηλώνουν κατά καιρούς, εργάζονται για να εμπεδώσει η διεθνής κοινότητα την τουρκική θέση για δύο λαούς και δύο εθνικά κράτη στην Κύπρο”, είπε ο κ. Γιωργάλλας και πρόσθεσε ότι “στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, με τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, έχουμε χρέος να παραμείνουμε ενωμένοι και απτόητοι, με πίστη, και αποφασιστικότητα, φύλακες και υπερασπιστές της κρατικής μας οντότητας”.
Θα πρέπει, είπε καταλήγοντας, “να θυμόμαστε πάντα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο διαιρεμένη και πρέπει να επανενωθεί αλλά πρώτιστα είναι κατεχόμενη και πρέπει να απελευθερωθεί”.
Σε “απερισκεψίες και τραγικά λάθη” που μας οδήγησαν “σ` ένα εμφύλιο αλληλοσπαραγμό, με αποτέλεσμα, να ανοίξει η κερκόπορτα και να εισέλθει ο Αττίλας” στην Κύπρο, αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) Χρίστος Χρίστου.
Ο κ. Χρίστου είπε ότι 42 χρόνια μετά, αυτή η Πολιτεία δεν έπραξε το καθήκον της σε πολλούς ανθρώπους που τότε υπερασπίστηκαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του λαού μας και υπάρχουν σήμερα άνθρωποι τραυματίες για τους οποίους το κράτος δεν φρόντισε να έχουν ούτε τα απαραίτητα φάρμακα ώστε ο πόνος που ταλαιπωρεί ακόμη το κορμί τους, να επουλώνεται.
Ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και δίνουμε στις οικογένειές τους μερικά οστά και τους λέμε ότι αυτός είναι ο δικός τους άνθρωπος και τους δίνουμε και ένα πιστοποιητικό το οποίο συνήθως γράφει “άγνωστη αιτία θανάτου”, όμως η αιτία θανάτου είναι γνωστή και είναι από τις μαζικές δολοφονίες από τα τουρκικά στρατεύματα.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι 42 χρόνια μετά, έχουμε όλοι καθήκον, να δώσουμε μια νέα δυναμική στο κυπριακό πρόβλημα και επιτέλους να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε οδηγηθεί, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς είμαστε η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και η πλειοψηφία του πληθυσμού της.