Του Θεοφάνη Μιλόσεβιτς*
Γιατί προωθούμε την καταστροφή αυτού του πλανήτη; Για πόσο καιρό θα υπάρχουν διαθέσιμα ορυκτά καύσιμα για κατανάλωση; Όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν και ταυτόχρονα προβληματίζουν την ανθρωπότητα βρίσκονται στην επικαιρότητα εδώ και καιρό. Ως κάτοικοι αυτού του πλανήτη και όντα αυτής της ζωής θεωρώ ευθύνη και προτέρημα όλων εμάς να προστατεύουμε αλλά και να επιδιώκουμε ένα καλύτερο αύριο σε αυτό τον κόσμο.
Όπως είναι γνωστό τα Ορυκτά καύσιμα αποτελούν το 90% της ενεργείας που καταναλώνεται σήμερα στον κόσμο και το υπόλοιπο 9% οι ανανεώσιμες πήγες ,με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην ανθρωπότητα .Η Οικονομική ανάπτυξη χαρακτηρίζει μόνο τα 2/5 των χωρών αυτού του κόσμου, και γίνεται κατά συνεχεία εις βάρος των υπόλοιπων χωρών που αποτελούν το 3/5 του πλανήτη με αποτέλεσμα να υπάρχει φτώχεια και υπανάπτυξη . Αυτά που ανάφερα πιο πάνω έχουν ως αντίκτυπο διάφορα προβλήματα στην κοινωνία μας όπως σοβαρές κοινωνικές αναταραχές ανά το παγκόσμιο π.χ Οικονομική κρίση , συγκρούσεις, εμφυλίους κ.α.
Τέρμα πλέον αυτά, καιρός για αλλαγή ενεργειακής πολιτικής που θα αξιοποιεί αλλά και να ενσαρκώνει την πείρα του παρελθόντος η οποία θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να προστατεύεται η ζωή και το περιβάλλον. Υπενθυμίζω ότι ζούμε σε μια χώρα νησί όπου παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ηλιοφάνειας (πάνω από 3000 ώρες ετησίως συνδυασμό με τους θαλάσσιους ανέμους και παρά το γεγονός ότι η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο ευνοούμενες για παραγωγή ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες πηγές χώρες, δυστυχώς δεν έχει εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα αυτό, σε μεγάλο βαθμό.
Ελπίζω, λοιπόν να ξυπνήσουμε επιτελούς απ’ αυτόν τον βαρύ ύπνο που είμαστε βυθισμένοι εδώ και καιρό γιατί δεν είναι δυνατόν να συμβάλλουμε στην απόλυτη καταστροφή του πλανήτη αλλά και στον αφανισμό κάθε είδους ζωής που έχει απομείνει. Καλό θα ήταν ,λοιπόν, να λάβουμε δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση όλων των προβλημάτων που ολοένα και πολλαπλασιάζονται .Έτσι και αλλιώς η εξάντληση των ορυκτών καυσίμων είναι μόνο θέμα χρόνου γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα, αρχίζοντας από την αναδόμηση της ενεργειακής πολιτικής όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
*Μέλος Δ.Σ Κίνησης Νέων Επιστημόνων Κινήματος Οικολόγων