Ζελένσκι: Ζήτησε να κλείσει η Κύπρος λιμάνια και να βάλει τέλος στα χρυσά διαβατήρια
Δεν καταδέχτηκε όμως να καταδικάσει τη τουρκική εισβολή στη Κύπρο
Μιλώντας ενώπιον της βουλής, παρουσία του πρόεδρου Αναστασιάδη και των μελών του Υπουργικού, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αφού ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση αρχών και τη βοήθειά της, είπε ότι μπορεί η Κύπρος να ασκήσει πίεση προς την Ρωσία καθώς έχει ισχυρά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Σας καλούμε, είπε, να κλείσετε όλα τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και γιοτ.
Είπε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να αποφασίσει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και χρυσά διαβατήρια για Ρώσους εκτός και αν κάποιος αποδεχθεί ότι δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία.
«Λαέ της Κύπρου, είμαι ευγνώμον προς εσάς για τη στάση αρχής όπως εσείς αμέσως αντιδράσατε. Εσείς έχετε υιοθετήσει αυτή τη δυνατή απόφαση, απαγορεύσατε να μπαίνουν τα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια σας. Εμείς είμαστε ευγνώμονες για τη χρηματοοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου προς την Ουκρανία. Ότι το Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα στήριξης του ουκρανικού λαού. Η Ρωσία μέχρι τώρα έχει αυτά τα σχέδια να μας καταλάβει εντελώς, μέχρι τώρα η Ρωσία δεν αναζητεί την ειρήνη με εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εμείς θέλουμε περισσότερες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ώστε να αναγκάσουμε τη Ρωσία να προβεί στην ειρήνη και να σταματήσει να μας σκοτώνει. Κάνουμε έκκληση για να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ισχυρά εργαλεία πίεσης που μπορεί να εξασκήσει εναντίον της Ρωσίας. Παρακαλούμε να κλείσετε όλα τα κυπριακά λιμάνια για όλα τα ρωσικά πλοία και να παγώσετε την είσοδο γιοτ και πλοίων. Εσείς μπορείτε να πάψουν να υπάρχουν τα προνόμια για τους Ρώσους τα χρυσά διαβατήρια και να μην υπάρχει η δυνατότητα της διπλής υπηκοότητας και αν αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ήθελε με κανένα τρόπο να βλάψει την Ουκρανία και την ΕΕ τότε μπορούμε να τους δώσουμε κάποια προνόμια. Χρειαζόμαστε όμως τις αποδείξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αίσθησε προκάλεσε η μη αναφορά Ζελένσκι στη τουρκική εισβολή στη Κύπρο και χειροτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονπός ότι μετά την ομιλία του ο ουκρανός πρόεδρος αποσυνδέθηκε προτού καν τελειώσει με την αντιφώνησή της η πρόεδρος της βουλής, Αννίτα Δημητρίου.