Η Κύπρος εφαρμόζει ένα υψηλού επιπέδου θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο έχει αξιολογηθεί από την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη MoneyVal, τον Οκτώβριο του 2011, ως πολύ ικανοποιητική, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Spiegel περί μαύρου χρήματος στην Κύπρο.
Η χώρας μας πήρε τα εύσημα για το επίπεδο του νομικού της πλαισίου αλλά και για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου σε σειρά εκθέσεων είτε της MoneyVal ,είτε της υπηρεσίας Financial Action Task Force, που βρίσκεται κάτω από την αιγίδα των G20, είτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Οι ρωσικές επενδύσεις σε κυπριακές τράπεζες οφείλονται κυρίως στην ελκυστικότητα του κυπριακού συστήματος και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος, όπως για παράδειγμα το πλαίσιο αποφυγής διπλής φορολογίας με πάρα πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ό,τι αφορά τον εταιρικό φόρο, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε: «Ποτέ δεν ετέθη θέμα εταιρικού φόρου κατά τις επαφές ή τις συζητήσεις με την Τρόικα. Άλλωστε, για την Κυβέρνηση το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρο. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αλλαγή του εταιρικού φόρου θα πλήξει καίρια την οικονομία του τόπου».
Ως προς την άφιξη της τρόικας, «με την οποία η επαφή είναι καθημερινή»,ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη σχετική πληροφόρηση
Για τις προσπάθειες της Ε.Ε. για δημιουργία Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας των τραπεζών των χωρών μελών της Ευρωζώνης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υποστηρίζουμε τη δημιουργία Μηχανισμού στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης και θέλουμε και η Κύπρος, ως ένα θύμα του τραπεζικού συστήματος και της κρίσης που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα, να μπορέσει επωφεληθεί από αυτό το Μηχανισμό όταν και εφόσον συσταθεί».