Ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια της σημερινής τους συνόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του στις 3 Ιουλίου (αύριο δηλαδή), όπως τόνισε εκπρόσωπός του
«Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει», η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου, τόνισε εκείνος. Ωστόσο το Ευρωκοινοβούλιο παρέτεινε για μερικές ώρες, έως σήμερα στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), τη διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ακολουθήσει την επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν και μένει να φανεί εάν όντως αυτό θα συμβεί.
Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό
Έπειτα από την αποτυχία των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων κορυφής, οι 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμφωνήσουν σήμερα για τη σύνθεση της νέας διευθυντικής ομάδας, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν να δώσουν «πατήματα» στις δυνάμεις των λαϊκιστών.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται στις 11:00 τοπική ώρα (12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος), στις Βρυξέλλες, ένα 24ωρο αφού χώρισαν έπειτα από άκαρπες διαπραγματεύσεις τουλάχιστον 18 ωρών.
Οι «28» δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινό τόπο για το κουαρτέτο των κορυφαίων πόστων της Ε.Ε.: προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Διορισμοί στις θέσεις-κλειδιά με ένα νέο δεδομένο: οι ευρωεκλογές του Μαΐου έφεραν το δίδυμο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών μπροστά στην απώλεια του ελέγχου της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, την Κυριακή (30/06), ένα συμβιβαστικό πακέτο υποστηριζόμενο από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία εμφανιζόταν ότι συγκεντρώνει την συναίνεση: ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης, Φρανς Τίμερμανς στην Κομισιόν, ο Γερμανός συντηρητικός, Μάνφρεντ Βέμπερ στο Κοινοβούλιο, ένα δίδυμο από τους Φιλελεύθερους για το Συμβούλιο και την ευρωπαϊκή διπλωματία.
Παράλληλα, η Γαλλία θα μπορούσε να ζητήσει την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να υποστηρίξει μία γυναίκα για λόγους ισοτιμίας. Όμως, αυτές οι φιλικές διευθετήσεις με πυρήνα το γαλλογερμανικό δίδυμο δεν αρκούσαν για να ξεπερασθούν οι ευρωπαϊκές διαιρέσεις, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρνείται τον συμβιβασμό Μακρόν-Μέρκελ, που στερεί την προεδρία της Κομισιόν από τον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ. Άλλες χώρες απέρριψαν έναν συμβιβασμό που επιτεύχθηκε χωρίς αυτές.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η συμφωνία εμποδίστηκε την προχθεσινή νύχτα από μικρές χώρες: Ιρλανδία, Λετονία, Κροατία και από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την ομάδα του Βίζεγκραντ, που θεώρησαν ότι δεν εκπροσωπούνται.
Προς το μεσημέρι, η σύνοδος των Βρυξελλών διακόπηκε για σήμερα, απόφαση σπάνια που υποχρεώνει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναθεωρήσουν τα προγράμματά τους.
Κουρασμένος έπειτα από μία εβδομάδα στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε μεγάλη δυσαρέσκεια για μία αποτυχία που ισοδυναμεί με παραδοχή αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτό δίνει μία πολύ κακή εικόνα της Ευρώπης, μία εικόνα έλλειψης σοβαρότητας, αναξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο», είπε εκφράζοντας τη λύπη του για τις «ώρες ατέρμονων συζητήσεων» που μετατρέπουν τη Ε.Ε. σε «ένα 28μελές κλαμπ που συνέρχεται χωρίς ποτέ να αποφασίζει». Ο πρόεδρος της Γαλλίας επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να ζητήσει μεταρρύθμιση στη λήψη αποφάσεων, ώστε η Ε.Ε. να μην είναι πλέον «όμηρος μικρών ομάδων».
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να υποβαθμίσει την αποτυχία των συνομιλιών, λέγοντας ότι αξίζει τον κόπο να χαθεί λίγος χρόνος για να αποφευχθούν εντάσεις πέντε ετών εξαιτίας κακών επιλογών.
Η κατάσταση δεν είναι χειρότερη από το 2014, όταν χρειάσθηκαν τρεις σύνοδοι κορυφής για να δοθεί η προεδρία της Κομισιόν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Κοινοβουλίου στον Μάρτιν Σουλτς. Μία τέταρτη σύνοδος κορυφής τότε χρειάσθηκε για την πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν χθες το βράδυ ανάμεσα στους 28, καθώς και ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες στο Στρασβούργο, όπου διεξάγεται σήμερα η πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μακρόν και Μέρκελ δήλωσαν ότι ελπίζουν σε μία ταχεία απόφαση σήμερα το μεσημέρι και, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι πιθανόν ότι έχει βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.