Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Κύπριοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά την κατάσταση της Κύπρου, αλλά και της ΕΕ γενικότερα.
Οι Κύπριοι έχουν γίνει περισσότερο δύσπιστοι σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται και παρουσιάζονται αρκετά πιο απογοητευμένοι, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, τόσο με τα κυπριακά θεσμικά όργανα, όσο και με τα ευρωπαϊκά, ενώ δεν προσβλέπουν σε μεγάλη βελτίωση στη γενική κατάσταση ούτε σε προσωπικό, αλλά ούτε και σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Τακτικού Βαρόμετρου 82 που διεξήχθη στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάστηκαν σήμερα από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο Σπίτι της Ευρώπης.
Παρόλο που οι Κύπριοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι με τη ζωή τους αφού σε σχετική ερώτηση το 80% έδωσε αυτή την απάντηση, εντούτοις κρίνουν πως η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στη χώρα είναι κακή. Συγκεκριμένα, το 93% των Κυπρίων ερωτηθέντων δήλωσε πως η κατάσταση στην κυπριακή οικονομία είναι κακή, που είναι το τέταρτο ψηλότερο στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα (98%), την Ισπανία (97%) και την Πορτογαλία (94%), και πολύ ψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (63%).
Όσον αφορά την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, το 39% των Κυπρίων ερωτηθέντων θεωρούν καλή την εργασιακή τους κατάσταση, ενώ το 34% τη θεωρεί κακή. Η πλειονότητα των Κυπρίων ερωτηθέντων (53%) θεωρεί επίσης καλή τη χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.
Ωστόσο, η απόλυτη πλειοψηφία, ποσοστό που φτάνει το 93%, κρίνει κακή την κατάσταση εργοδότησης στην Κύπρο, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα ψηλότερα της ΕΕ, μαζί με τα ποσοστά της Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι το 73%.
Ως τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, οι Κύπριοι θεωρούν την ανεργία και την οικονομική κατάσταση, με ποσοστά 79% και 68% αντίστοιχα.
Οι ερωτηθέντες είπαν επίσης ότι τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (47%, έναντι 19% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) και η ανεργία (32%), η οποία θεωρούν ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικότερα η Ευρώπη αυτή τη στιγμή.
Το 55% των Κυπρίων ερωτηθέντων πιστεύει ότι γενικά τα πράγματα στην Κύπρο οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 8% από την Άνοιξη του 2014, ενώ το 43% πιστεύει ότι και στην Ευρώπη τα πράγματα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση.
Οι Κύπριοι (55%) προσδοκούν ότι η προσωπική τους αλλά και η εθνική κατάσταση θα παραμείνει σε γενικά επίπεδα η ίδια κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Το 59% δεν προσδοκά αλλαγή στις προσωπικές τους συνθήκες εργοδότησης, ενώ το 35% θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί και το 36% ότι οι συνθήκες εργοδότησης επίσης θα επιδεινωθούν.
Το 65% των Κυπρίων ερωτηθέντων, το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμη, ενώ το 31% δηλώνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά της και ότι η κατάσταση σιγά – σιγά θα βελτιωθεί.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, ποσοστό 98%, θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει το μέλλον, ενώ το 85% θεωρεί πως τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στην Κύπρο δεν μπορούν να καθυστερήσουν.
Ποσοστό 82% θεωρεί πως το δημόσιο χρήμα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να τονώσει τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδο ΕΕ, ενώ το 64% πιστεύει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι σε καλύτερη θέση να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας παρά ο δημόσιος.
Η ΕΕ υπεύθυνη για τη λιτότητα
Η σημαντική πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων – 77% – πιστεύει πως η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη λιτότητα στην Ευρώπη και το 68% διαφωνεί με τη δήλωση ότι η ΕΕ κάνει χαμηλότερο το κόστος διαβίωσης στην Ευρώπη.
Διχασμένοι παρουσιάστηκαν οι Κύπριοι σχετικά με το αν η ΕΕ κάνει το χρηματοπιστωτικό τομέα να πληρώνει το μερίδιο που του αναλογεί, με την πλειονότητα να διαφωνεί.
Υπέρ αυστηρότερων κανόνων για τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους τάσσεται η πλειοψηφία με ποσοστό 87%, αλλά και υπέρ της ρύθμισης των μισθών στον χρηματοπιστωτικό τομέα (65%).
Η απόλυτη πλειοψηφία των Κυπρίων (93%) δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από χώρες εκτός της ΕΕ.
Χαμηλό αίσθημα ευρωπαϊκότητας
Η Κύπρος κατέγραψε το ψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων (72%) που δήλωσε ότι δεν αισθάνεται συνδεδεμένο με την ΕΕ, αλλά ούτε και με την Ευρώπη (64%).
Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία (93%) είπαν ότι θεωρούν τον εαυτό τους πιο πολύ ως την εθνικότητά τους παρά ως Ευρωπαίους.
Υποχωρεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στους θεσμούς
Αυξημένα ποσοστά σε σύγκριση με την Άνοιξη του 2014 καταγράφονται σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία των ερωτηθέντων Κυπρίων που δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα, με το 91% να δηλώνει ότι δεν τα εμπιστεύεται και ακολουθούν η Δικαιοσύνη ή το κυπριακό νομικό σύστημα (70%) και η Αστυνομία (60%).
Το 72% τείνει να μην εμπιστεύεται, όπως δηλώνει, την κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά ούτε και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (77%).