Σημαντικός ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου
Για τις ευκαιρίες υποστήριξης και χρηματοδότησης των ερευνητικών και καινοτομικών δραστηριοτήτων τους, ενημερώθηκαν οι κυπριακές επιχειρήσεις στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).
Η ημερίδα «Χρηματοδότηση και Υποστήριξη για Έρευνα και Καινοτομία: Ευκαιρίες για Κυπριακές Επιχειρήσεις», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου και των εθνικών σημείων επαφής για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», με στόχο να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διεθνείς φιλοδοξίες και έχουν τη θέληση να μετατρέψουν ισχυρές, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες σε προϊόντα, υπηρεσίες και διεργασίες που θα πρωταγωνιστήσουν στις αγορές.
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Executive Agency for Small and Medium Enterprises (EASME), μίλησαν για το εργαλείο SME Instrument που αποτελεί χρηματοδοτικό μηχανισμό του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020», το οποίο φιλοδοξεί να υποστηρίξει, να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει τα πλέον καινοτόμα και πρωτοποριακά προϊόντα ή υπηρεσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν να επιδείξουν καινοτόμες ιδέες για ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών», δήλωσε Γενικός Διευθυντής του ΙΠΕ, κ. Βασίλης Τσάκαλος, εξηγώντας ότι διαθέτουν καταρτισμένο προσωπικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με εκτεταμένη εμπειρία καθώς και διάθεση εξωστρέφειας ενώ την ίδια στιγμή χρειάζονται τη βοήθεια θεσμικών υποστηρικτικών μηχανισμών για να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους, να αναζητήσουν νέες μεθόδους και μέσα για να εμπλακούν σε ερευνητικές και καινοτομικές δραστηριότητες».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ανακοινώθηκε η έναρξη της νέας περιόδου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου 2015-2020. Με την αφορμή αυτή, το Κέντρο υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας με άλλους φορείς στήριξης επιχειρήσεων και συγκεκριμένα με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Κέντρο Παραγωγικότητας, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, τον Σύνδεσμο Τραπεζών, την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, το CIIM-Entice, το Δίκτυο Cyprus Business Angels και το Chrysalis Leap Accelerator.
Αναφερόμενος στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου, ο κ. Τσάκαλος σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ότι «τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και φανερώνουν τη σταθερή ανταπόκριση και το διαρκές ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας αφού από το 2008 μέχρι και το 2014 πέραν των 2800 ενδιαφερομένων έλαβαν υπηρεσίες από το Κέντρο».
Το ΙΠΕ συντονίζει τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου, μέλους του Enterprise Europe Network, στο οποίο μετέχουν το ΚΕΒΕ και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, προσφέροντας πληροφόρηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους Κύπριους ενδιαφερόμενους, με στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των εγχώριων επιχειρήσεων.
Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν υπηρεσίες υποστήριξης της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας, πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, παροχής στήριξης για συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα καθώς και πληροφόρησης για θέματα ευρωπαϊκής/εθνικής νομοθεσίας και πολιτικής.