Από τις 25 Ιουλίου 2011 το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών εισηγείτο την υποβολή αιτήματος για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, όπως ανέφερε σήμερα ο προϊστάμενος του Γραφείου Φαίδων Καλοζώης, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία.
Ο Φαίδων Καλοζώης σημείωσε ότι είναι ανορθόδοξο ένα κράτος να προβαίνει διαρκώς σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό και ότι είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται η διαχείριση δημοσίου χρέους για να επιτευχθούν στόχοι δημοσιονομικής πολιτικής.
Στη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Καλοζώης αναφέρθηκε και στις διαφωνίες του ΓΔΔΧ με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη.
Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο επιστολής του προς τον Χαρίλαο Σταυράκη, ημερομηνίας 10/2/2011, είπε ότι το ΓΔΔΧ είχε προβεί σε πολλές εισηγήσεις προς τον πρώην Υπουργό Οικονομικών για να προχωρήσουμε με μακροπρόθεσμο δανεισμό, ωστόσο αυτός αντέδρασε λέγοντας ότι η πολιτική ήταν δικό του θέμα κι ότι «εγώ αποφασίζω».
«Δεν μπορεί να διαμορφώνεται μια πολιτική του κράτους από ένα μόνο άτομο ακόμα κι αν αυτός είναι ο Υπουργός», δήλωσε ο Φαίδων Καλοζώης.
Σύμφωνα με τον κ. Καλοζώη το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 48,9% το 2008 στο 58,5% το 2009, το 2010 αυξήθηκε στο 61,5%, το 2011 στο 71,1% και το 2012 στο 85,5%.
Ο κ. Καλοζώης είπε ότι το Μάιο του 2011 το ΓΔΔΧ πήρε την έγκριση του Χαρίλαου Σταυράκη για να προχωρήσει σε μεσοπρόθεσμο δανεισμό από την ευρωπαϊκή αγορά και τότε ήταν η πρώτη φορά που δεν εκδηλώθηκε κανένα απολύτως ενδιαφέρον από τους επενδυτές για παραχώρηση δανεισμού προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως ούτε και για βραχυπρόθεσμο δανεισμό υπήρχε ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης Fitch στις 31 Μαΐου 2011, οπότε και διαπιστώσαμε, είπε, ότι η Κύπρος δεν είχε καμία απολύτως δυνατότητα δανεισμού, ούτε καν βραχυπρόθεσμα και «είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για πιθανή στάση πληρωμών».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του σε επιστολή ημερομηνίας 11 Ιουλίου 2011, σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου για το 2011 και 2012, ο κ. Καλοζώης είπε ότι οι προβλέψεις του κ. Σταυράκη παρουσίαζαν μεγάλη απόκλιση από τις προβλέψεις του ΓΔΔΧ διότι είχε θεωρήσει δεδομένο ότι θα εξασφαλίζαμε δανεισμό, ενώ το ΓΔΔΧ διατύπωνε επιφυλάξεις επί τούτου.
Είπε ακόμα ότι δεν υπήρξε άμεση επίπτωση από την απομείωση του ελληνικού χρέους, στη διαχείριση του δημόσιου χρέους της Κύπρου.
Χαρακτήρισε τέλος ως «ανορθόδοξη» την πρακτική του δανεισμού από ταμεία συντάξεως δεδομένου ότι ιδίως ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός γίνεται κατά κανόνα από τράπεζες και ανέφερε ότι τα ταμεία συντάξεως δεν είναι πιστωτικοί οργανισμοί.