Τα κείμενα της συμφωνίας, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους, θα στείλουν η δανειστές, προς υπογραφή, στην ελληνική κυβέρνηση, μέσα στις επόμενες ημέρες
Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την επιστροφή του «κουαρτέτου» των ελεγκτών στην Αθήνα είναι οι μόνες ουσιαστικές εξελίξεις, για την Ελλάδα απο την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον
Η Ελλάδα έλαμψε δια της… απουσίας της από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η Κριστίν Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πήρε τη θέση της δίπλα στον υπουργό Οικονομικών του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς και τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις και δεν θέλησε να ξεφύγει από την παράδοση που θέλει στις συνεντεύξεις που δίνονται στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου να δέχεται ερωτήσεις μόνο για την επισημ θεματολογία.Έτσι, δεν υπήρξε καμία αναφορά ούτε στο αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ούτε και στις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την ίδια κι άλλα στελέχη του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Εξάλλου, η συνέντευξη δεν είχε μεγάλη διάρκεια.
Τωρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει, ενδεχομένως και σήμερα, να του σταλούν τα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) και με την ΕΕ (επικαιροποιημένο SMoU).
Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αρχίζει αύριο με στόχο να υπάρξει συμφωνία το αργότερο σε 10 ημέρες. Η ψήφιση προαπαιτούμενων, μέτρων και αντιμέτρων σχεδιάζεται έως τις 15 Μαΐου, με στόχο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχει υποβληθεί και η έκθεση συμμόρφωσης και η διαδικασία της αξιολόγησης να ολοκληρωθεί.
Ακόμα και σε αυτό το καλό, για την κυβέρνηση, σενάριο, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχουν, πάντως, ηττηθεί κατά κράτος σε τέσσερα μεγάλα μέτωπα:
Εχουν αποδεχθεί ένα βαρύτατο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ (άγριο μαχαίρι σε συντάξεις-αφορολόγητο όριο) για τη διετία 2019-2020, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστεί μάλιστα σε μία δόση το 2019.
Εχουν υποχρεωθεί να αρκεστούν σε πενιχρά «αντίμετρα», που θα ενεργοποιηθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις
Εχουν δεσμευτεί για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2023, τα οποία αναμένεται μεν να αναθεωρηθούν αργότερα, αλλά και πάλι θα παραμείνουν πιθανότατα στο επίπεδο αυτό μέχρι το 2021
Εχουν συνθηκολογήσει με την απαίτηση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με ισχνή χρηματοδοτική συμβολή, αλλά βαρύνοντα λόγο και για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.