Οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και Κίνηση κατά των εκποιήσεων, προανήγγειλαν σήμερα μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων.
Η κινητοποίηση αναμένεται ότι θα κορυφωθεί με μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης η απόφαση λήφθηκε σε κοινή συνεδρία της ΠΕΟ, της ΔΕΟΚ, της Κίνησης κατά των εκποιήσεων και άλλων οργανώσεων που συμμετέχουν στην πλατφόρμα οργανώσεων υπό το σύνθημα “η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί” και οι οποίες τον περασμένο Δεκέμβριο και Φεβρουάριο διοργάνωσαν κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας.
“Εμείς ως συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις αντιδρούμε δυναμικά, αποφασιστικά, στην οποιαδήποτε πιθανότητα εκποίησης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, ανθρώπων που δεν μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών λόγω του ότι η κρίση τους οδήγησε στην ανεργία ή σε σοβαρή μείωση των εισοδημάτων τους”, δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου μετά τη συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ, ο ΓΓ της συντεχνίας Πάμπης Κυρίτσης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι “εντελώς απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο”.
Ο κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι στη σημερινή σύσκεψη, οι 15 περίπου οργανώσεις που ήταν παρούσες συναποφάσισαν να αντιδράσουν συντονισμένα, στη βάση μιας κοινής θέσης που θα ετοιμαστεί από τη συντονιστική επιτροπή που έχει εκλεγεί. Όπως ανέφερε, η κοινή διακήρυξη και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα παρουσιαστούν σε διάσκεψη Τύπου στις 12 του Αυγούστου.
Η κινητοποίηση θα κορυφωθεί, με μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη, ανάλογα με το πότε θα καθοριστεί η συνεδρία της Βουλής για ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ.
“Θα καλέσουμε τον κυπριακό λαό, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, ώστε να γίνει ένα μαζικό αποφασιστικό συλλαλητήριο αντίδρασης και διεκδίκησης για να προστατευθεί η κατοικία, η επαγγελματική στέγη, για να προστατευθεί ο ίδιος ο άνθρωπος” πρόσθεσε.
Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι αν η Κυβέρνηση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο και κατ` επέκταση να μην εγκριθεί η επόμενη δόση του προγράμματος, “καλό θα ήταν να ελάμβανε υπόψη τις ευαισθησίες της κοινωνίας και να έκανε διάλογο”. “Αλλά να συμφωνεί με την Τρόικα τις πιο ακραίες προσεγγίσεις που μπορούσε κάποιος να διανοηθεί και να έχει την απαίτηση να το δεχτεί η κοινωνία αμαχητί, χωρίς αντίδραση, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό” είπε.
Όπως είπε, κάποιες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν κληθεί να παραστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής, που θα εξετάσουν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, την ερχόμενη Δευτέρα.
“Το ισοπεδωτικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι κυρίως νομοσχέδιο για να ξεφύγουν και πάλι όσοι έχουν φεσώσει τις Τράπεζες με αρκετά δισεκατομμύρια και δεν είναι πολλοί -είναι 20 επιχειρήσεις και άτομα- και την ίδια ώρα να κυνηγηθούν μαζικά τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), ο αγροτικός κόσμος της Κύπρου” είπε από πλευράς του ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, καλώντας όλη την κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτή τη “μαχητική, δυναμική κινητοποίηση”.
“Αντιδρούμε στην ισοπεδωτική, μαζική εκποίηση περιουσιών, και διεκδικούμε την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης ΜμΕ και της αγροτικής γης”, είπε.
“Όλη η κοινωνία έχει θέση σε αυτή την κινητοποίηση και ίσως για πρώτη φορά καταφέρουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αντιστρέψουμε τον ρου των εξελίξεων” ανέφερε, καλώντας τη Βουλή να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο ως έχει, αλλά να επιμένει ώστε αυτό να καταστεί “κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο”.
Σε παρατήρηση ότι αν δεν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα εγκριθεί η επόμενη δόση, είπε ότι “αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο κινδυνεύουν χιλιάδες άνεργοι να γίνουν και χιλιάδες άστεγοι” είπε, επαναλαμβάνοντας ότι κράτος και τράπεζες πρέπει να κυνηγήσουν τις 20 περίπου εταιρείες που χρωστούν σχεδόν 7 δισ. στις τράπεζες, όπως ανέφερε.
Ο Σωτήρης Βλάχος, εκπρόσωπος της Κίνησης κατά των εκποιήσεων, μίλησε για “απαράδεκτες κοινωνικά προθέσεις της Κυβέρνησης”.
“Θεωρούμε ότι ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Μέσα από μια εγκληματική οικονομική διαχείριση, η κυπριακή οικονομία οδηγήθηκε σε κατάρρευση, την οποία πλήρωσε πάρα πολύς κόσμος με ανεργία και φτωχοποίηση. Σήμερα ο κόσμος που υπέστη τις συνέπειες της κρίσης, καλείται να πληρώσει με την επαγγελματική του στέγη, την πρώτη κατοικία και την αγροτική του γη” είπε.