Ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρόφαση για ξεπούλημα του συντελεστή δόμησης, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και προσθέτει ότι η αδιάκριτη παραχώρηση συντελεστή δόμησης είναι ξεπούλημα εθνικού πλούτου.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο εισηγείται όπως η κυπριακή Κυβέρνηση λάβει υπόψη της ότι η απλόχερη παραχώρηση συντελεστή κατά την τελευταία αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων δεν πέτυχε τους επιδιωκόμενους στόχους και προσθέτει ότι για το θέμα της παραχώρησης συντελεστή δόμησης -ως μέτρο για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας- θα πρέπει να ληφθούν προσεκτικές αποφάσεις οι συνέπειες των οποίων θα είναι ανατρέψιμες και δεν θα διακινδυνεύουν να συνθλίψουν μεσοπρόθεσμα άλλους τομείς ή να δημιουργήσουν, μακροπρόθεσμα, ακόμα μεγαλύτερο πολεοδομικό χάος στον τόπο και αρνητικό αντίκτυπο για τις μελλοντικές γενιές.
Το Επιμελητήριο, με δεδομένη την ειλημμένη πολιτική απόφαση για παραχώρηση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών εντός τριμήνου εισηγείται όπως η παραχώρηση του επιπλέον συντελεστή δόμησης να αφορά έργα, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινά το αργότερο εντός των επόμενων μηνών, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι αυτά που θα καταδείξουν κατά πόσο το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί και για το επόμενο έτος, αφού βεβαίως αξιολογηθούν και τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν, τα έργα που θα επωφεληθούν θα πρέπει να έχουν δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ταχείας ολοκλήρωσης, πάντοτε με τη συνεργασία και των δημοσίων αρχών και τη δέσμευσή τους ότι θα ευκολύνουν τα μέγιστα την ιδιωτική πρωτοβουλία.
«Θα πρέπει να θεωρηθεί ως αυτονόητο ότι ο επιπλέον συντελεστής δόμησης θα παραχωρείται μόνο για σημαντική νέα οικοδομική δραστηριότητα.
Δηλαδή, το μέτρο που έχει εξαγγελθεί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως όχημα μεταβίβασης δημόσιου πλούτου, που είναι ο συντελεστής δόμησης, σε επιχειρηματίες οι οποίοι χωρίς ουσιαστική επένδυση θα μπορούν να μετατρέψουν υφιστάμενους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, μεσοπατώματα, κλπ) σε εμπορικούς (π.χ. βιτρίνες και καταστήματα)», συμπληρώνει.
Τέλος, το ΕΤΕΚ εισηγείται στο Κράτος όπως εξετάσει την πιθανότητα λήψης άλλων μέτρων που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, όπως είναι φορολογικά κίνητρα (π.χ. μείωση ΦΠΑ ή ταχεία απόσβεση ή μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών).