Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου διαπιστώνει αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες ξένων συμφερόντων, κυρίως από Ρωσία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα, για δραστηριοποίηση στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων. Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται μέσω των αιτήσεων που υποβάλλονται για χορήγηση άδειας σύστασης και λειτουργίας οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και διαχειριστών των εν λόγω οργανισμών.
Οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων συμπεριλαμβάνουν τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), οι οποίοι απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές και επενδύουν συλλογικά σε κινητές αξίες ή/και σε άλλα ρευστά χρηματοοικονομικά μέσα και τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), οι οποίοι προβαίνουν σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ακίνητα, πλοία, μέταλλα κ.λ.π.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κ. Καλογήρου είπε ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις από 14 εταιρείες για χορήγηση άδειας σύστασης και λειτουργίας Διαχειριστή Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι πέντε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής, σημειώνοντας πως με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, οι Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως ανέφερε, “σκοπός αυτών των εταιρειών είναι η διαχείριση Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, οι οποίοι έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή/και στην Κύπρο”.
Σε κάποιες περιπτώσεις, συνέχισε, “οι εν λόγω ΟΕΕ έχουν στόχο να επενδύσουν κεφάλαια σε τομείς της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι αυτός της ναυτιλίας, αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και προσφέρουν καλές προοπτικές ανάπτυξης”.
Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, πέραν από τις αιτήσεις για χορήγηση άδειας λειτουργίας Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, μέσα στα πλαίσια του περί Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμου, ο οποίος αντικατέστησε τους περί Ιδιωτικών Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων Νόμους, έχουν διαβιβαστεί από την Κεντρική Τράπεζα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι 12 αιτήσεις που εκκρεμούσαν για αναγνώριση Ιδιωτικών Συλλογικών Επενδυτικών Σχεδίων (ICIS).
Οι αιτήσεις αυτές θα διεκπεραιωθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι εν λόγω οργανισμοί θα αδειοδοτηθούν ως Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων Περιορισμένου Αριθμού Προσώπων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή αναφορικά με τους εν λόγω οργανισμούς, επίσης, προκύπτει ότι κάποιοι από αυτούς στοχεύουν να επενδύσουν σε ιδιωτικές εταιρείες στην Κύπρο”.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι κατά το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται αύξηση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών να επενδύσουν κεφάλαια σε τομείς της κυπριακής οικονομίας και σημείωσε το γεγονός ότι οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων προσφέρονται ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης διαφόρων τομέων της κυπριακής οικονομίας.
Σε σχέση με την εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, GMM που έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι έχει ήδη εκδώσει 3 αμοιβαία κεφάλαια, εκ των οποίων τα δύο είναι single schemes και το ένα είναι umbrella scheme με 14 επενδυτικά τμήματα (sub –funds), διαφόρων τύπων, δύο από τα οποία θα επενδύσουν σε χρηματοοικονομικά μέσα της κυπριακής αγοράς, κυρίως σε ελληνικά και κυπριακά κρατικά ομόλογα.
Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι επενδυτές στην κατηγορία αξιολόγησης που τοποθετούν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγηση, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου βρίσκεται ακόμη από τους διεθνείς οίκους σε μη επενδυτική κατηγορία, το οποίο σημαίνει αυξημένο επενδυτικό ρίσκο, αποτρέπει ξένους επενδυτές να διοχετεύσουν σημαντικά κεφάλαια σε οικονομικούς τομείς του νησιού.