Στην παρουσία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση επί του τελικού κείμενου της έκθεσης της Επιτροπής αναφορικά με τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και των αιτιών που οδήγησαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η έκθεση, με την τελική της πλέον μορφή, θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Μαΐου.
Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου αύριο στις 9.30 το πρωί για να αποφασίσει κατά πόσον θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό, ιδιαίτερα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2013, δηλαδή πριν την απόφαση για το κούρεμα και μετά το κούρεμα, κατά τη λεγόμενη κλειστή περίοδο, όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι «έχει ολοκληρωθεί η έκθεση. Όλα τα ονόματα που αφορούν διάφορες κατηγορίες και μας έχουν αναφερθεί από τις τράπεζες, από τις εποπτικές Αρχές και από αλλού, θα περιλαμβάνονται στην έκθεση».
Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στη νέα εξέλιξη σε σχέση με το νέο κατάλογο εκροών καταθέσεων που αφορά την κλειστή περίοδο μεταξύ 16 – 27 Μαρτίου, τον οποίο παρέλαβε μόλις πρόσφατα η Επιτροπή από την ΚΤ, αλλά «και στη καινούργια προσέγγιση της νέας Διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας που είναι και βοηθητική για τα θέματα παροχής πληροφόρησης αλλά και έχει τη διάθεση να μας βοηθήσει τεχνοκρατικά στη δουλεία μας».
«Τα θέματα των ονομάτων για τις εκροές και μόνο αυτά τα ονόματα θα τα αποφασίσουμε αύριο. Φαίνεται ότι είναι δυνατόν πλέον με τη νέα Διοίκηση της ΚΤ να πάρουμε όλες τις πληροφορίες για όλες τις εκροές για τις κρίσιμες περιόδους, δηλαδή την περίοδο γύρω από την έγκριση του 1,8 δις. εκ ευρώ προς τη Λαϊκή Τράπεζα, την περίοδο γύρω από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και τις άλλες δύο περιόδους, την περίοδο τη 1 -15 Μαρτίου πριν το Eurogroup και την περίοδο 16 -17 Μαρτίου κατά την κλειστή περίοδο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «δεν έχουμε, σε ικανοποιητικό βαθμό, όλα τα στοιχεία για τις εκροές την περίοδο της έγκρισης του 1,8 δις. εκ. ευρώ προς τη Λαϊκή Τράπεζα όπως επίσης και για την περίοδο του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι η Διοικητής της ΚΤ «ανέλαβε και δέχθηκε να κάμει μια πιο λεπτομερή συνεννόηση με την Επιτροπή και μαζί μου για τι ερωτήματα θέλουμε να απαντηθούν αναλύοντας όλες αυτές τις πράξεις των εκροών. Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί αν ξεκινήσουμε από το τέλος είναι αν αυτές οι εκροές έγιναν νόμιμα, δεοντολογικά, και αν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία παρέμβασης ή διαπλοκής σε κάποιες περιπτώσεις».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι «μια τεράστια εργασία 18 περίπου μηνών έχει ολοκληρωθεί. Στη δημοσιότητα θα δοθεί η κεντρική έκθεση της Επιτροπής Θεσμών. Μαζί θα δοθούν και πάρα πολλά παραρτήματα που έχουν και καταλόγους ονομάτων ως επίσης και τα κοινά συμπεράσματα των μελών της επιτροπής σε σχέση με τα πορίσματα της έκθεσης».
Όπως είπε, «πρώτο παράρτημα της εκθέσεως θα είναι και τα μη ομόφωνα συμπεράσματα των κοινοβουλευτικών κομμάτων και γνωρίζετε καλά ότι ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει ξεχωριστό έγγραφο στο οποίο αναλύει τους κεντρικούς λόγους καταστροφής της κυπριακής οικονομίας».
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν έχουμε δει ακόμα τον κατάλογο με τις εκροές καταθέσεων κατά την κλειστή περίοδο 16-27 Μαρτίου του 2013, χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό υψίστης σημασίας. «Αν εκεί υπάρχουν άτομα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν κάνει διακίνηση κεφαλαίων όχι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, τότε θεωρούμε ότι τα ονόματα αυτών των ατόμων θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και να οδηγηθούν και στη Γενική Εισαγγελία για τον ανάλογο έλεγχο».
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό κατά τις επίμαχες περιόδους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι «μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα των ονομάτων, των καταλόγων, των σωστών και των λανθασμένων, θα πρέπει να γίνει η διευκρίνιση ποία ονόματα είναι πολιτικά εκτεθειμένα άτομα. Αυτοί, αν και εφόσον διαφανεί ότι έχουν κάνει πράξεις που δεν εμπίπτουν στην κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε υπέχουν ηθικής ευθύνης και θα πρέπει να δοθούν τα ονόματα τους στη δημοσιότητα».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την ευαρέσκεια του Κόμματος του «για την καταγραφή πάρα πολλών και σημαντικών γεγονότων που υπάρχουν στο βασικό κορμό της έκθεσης. Εντός της ημέρας θα ενσωματωθεί στην έκθεση η ξεχωριστή πολιτική προσέγγιση του ΑΚΕΛ για μια σειρά από ζητήματα όπως έχουν πράξει και άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες».
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι « η γενική διαπίστωση είναι ότι μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες των ηγετικών στελεχών κυρίως των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών αλλά και συγκεκριμένες παραλείψεις της εποπτικής αρχής, έχουμε οδηγηθεί σ’ αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα τραπεζικό σκάνδαλο που φόρτωσε την κυπριακή οικονομία περίπου με 20 δις εκ ευρώ ζημία».
Ανέφερε επίσης ότι η αυριανή ειδική συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών θα αποφασίσει τελεσίδικα για το θέμα των εκροών καταθέσεων, προσθέτοντας ότι «το βασικό ζήτημα είναι να βρούμε τους πρωταίτιους της καταστροφής. Θεωρούμε ότι εντοπίζονται και ονομάζονται στην ίδια την έκθεση».
Επέκρινε, επίσης, το γεγονός ότι κάποιοι «έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα στο να ελέγξουν αυτές τις λίστες των εκροών και κατά πόσον αυτές οι λίστες περιλαμβάνουν δεδομένα τα οποία θα έπρεπε να τύχουν και άλλου ελέγχου πέραν του κοινοβουλευτικού και αναφέρομαι στις εποπτικές και διωκτικέ Αρχές».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «η κυπριακή οικονομική τραγωδία δεν γράφτηκε από μόνη της. Πολλοί είναι δυστυχώς αυτοί που έβαλαν το λιθαράκι τους έτσι ώστε σήμερα να έχουμε την οικονομική κρίση και στα σπίτια μας. Γι’ αυτό το λόγο η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη και ζητά να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της οικονομικής τραγωδίας».
«Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Σίγουρα υποστηρίζουμε και εμείς την πλήρη διαφάνεια ούτως ώστε ο καθένας να γνωρίζει τι ακριβώς έγινε στις κρίσιμες αυτές περιόδους των εκροών καταθέσεων», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι το ΔΗΚΟ θα λάβει την τελική του απόφαση στο θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό κατά την αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ «είχε από την αρχή μια πολύ ξεκάθαρη θέση: Πλήρη διαφάνεια στη δημόσια ζωή. Έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες ότι θα δώσουμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για να γνωρίζουν το ποίοι ευθύνονται για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας».
«Σήμερα δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για το κατά πόσον θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα ή όχι διότι όπως είναι γνωστό σήμερα μας δόθηκε η λίστα των εκροών για την ‘κλειστή περίοδο’. Θα πάρουμε την τελική μας απόφαση αύριο κατά τη νέα συνεδρία της Επιτροπής», πρόσθεσε.
Εξέφρασε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι «τα ονόματα θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα με την υποσημείωση ότι θα πρέπει να προηγηθεί επεξεργασία αυτών των καταλόγων».
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «όταν πριν ένα χρόνο κατατέθηκαν αυτά τα στοιχεία στη Βουλή η μοναδική φωνή μέσα σ’ αυτό το μεγάλο σπίτι που φώναζε και έλεγε ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν ήταν η φωνή των Οικολόγων, η οποία όμως ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
«Σήμερα δεν μπορώ να κρύψω την ικανοποίηση μου που όλοι συζητούν –και φαίνεται να καταλήγουν – ότι αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να δοθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη δημοσιότητα. Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων, χαιρετίζουμε τη στάση της Βουλής που εγκατέλειψε τη θέση του περασμένου χρόνου που ήταν η απόλυτη συσκότιση και συζητά σήμερα τη διαφάνεια», πρόσθεσε και είπε ότι «όλα τα στοιχεία θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα».
Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής για τα στοιχεία των εκροών καταθέσεων που ζήτησε και έλαβε η Επιτροπή Θεσμών από την Κεντρική Τράπεζα, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη εξέφρασε την πρόθεση της να προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και αντιπαραβολή στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους με τις εκροές καταθέσεων τόσο για την περίοδο μεταξύ 1-16 Μαρτίου 2013 και την κλειστή περίοδο μεταξύ 16-27 του ίδιου μήνα, όσο και για την περίοδο που δόθηκε το 1,8 δις εκ ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζας.
Η κ. Γιωρκατζη διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι θα αφορούν τις εκροές καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και σκοπό θα έχουν να διαπιστωθεί ποίοι βρίσκονται πίσω απ’ αυτές τις εκροές και κατά πόσον οι εκροές που έγιναν κατά την «κλειστή περίοδο» έγιναν ή όχι με την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.