Επιμένουν οι FT για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα

Στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη Πέμπτη επανέρχεται ο ανταποκριτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

Σε ιστολόγιο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας παραθέτει στοιχεία που θεωρεί ότι επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του παρά τις αντίθετες δηλώσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Ο οικονομικός συντάκτης επισημαίνει ότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Ράις στις δηλώσεις τους σημείωσαν πως όρος για να μην αντιμετωπίσει η Ελλάδα το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ λόγω χρηματοδοτικού κενού θα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικα εντός του Ιουλίου, όπως είναι προγραμματισμένο.

Κατά τον κ. Σπίγκελ αυτό επιβεβαιώνει το χρηματοδοτικό κενό των 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο οποίο είχε αρχικά αναφερθεί, κάτι που σημαίνει πως «στην ουσία το ελληνικό πρόγραμμα ξεμένει από χρήματα τον Ιούλιο του 2014». Σημειώνεται ότι για να αποδεσμεύσει τα χρήματα των δόσεων που του αναλογούν, το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι σίγουρο πως οι ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται πλήρως για τους επόμενους 12 μήνες – κάτι που σημαίνει ότι αν δε δοθούν τα χρήματα που περιμένει η Ελλάδα εντός του Ιουλίου, το Ταμείο θα πρέπει να αναστείλει τις πληρωμές του.

Προς επιβεβαίωση των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας, ο συντάκτης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς παραθέτει πίνακες από την αρχική και την αναθεωρημένη έκθεση της Κομισιόν για τις τριμηνιαίες πληρωμές προς τη χώρα. Επισημαίνει ότι ενώ αρχικά στο πλαίσιο του δευτέρου προγράμματος διάσωσης η ΕΕ προβλεπόταν ότι θα έδινε στην Ελλάδα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο μισό του 2014, στην αναθεωρημένη έκθεση μετά την πιο πρόσφατη αξιολόγηση το ποσό αυτό έχει μηδενιστεί. Αντίθετα, για το τρέχον τρίμηνο η αρχική δόση των 3,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ έχει γίνει 10,3 δισεκατομμύρια, απόδειξη κατά τον κ. Σπίγκελ των αυξημένων αναγκών της χώρας και του ότι «το ελληνικό πρόγραμμα ξεμένει με ταχείς ρυθμούς από ρευστό».

Επικαλείται δε ανακοίνωση Τύπου της Τρίτης από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που ανέφερε πως έχει ήδη εκταμιεύσει 130,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 144,6 δισ. που είναι το σύνολο των χρημάτων που έχει δεσμευθεί να καταβάλλει στην Ελλάδα η ΕΕ. «Επομένως, απομένουν μόνο 14 δισεκατομμύρια ευρώ», είναι το σχόλιο του οικονομικού συντάκτη των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Για το λόγο αυτό, όπως προσθέτει, το παραμικρό ποσό έχει μεγάλη σημασία. Τα 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ που όπως γράφει ο συντάκτης έχουν χαθεί λόγω καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις και της άρνησης των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, «μπορεί να μην ακούγονται πολλά, αλλά κάθε χαμένο ευρώ φέρνει πιο κοντά την ημέρα της κρίσης».

Ο Πίτερ Σπίγκελ συμπεραίνει ότι ακόμα και αν η δόση του ΔΝΤ εκταμιευθεί εγκαίρως μέσα στον Ιούλιο, το θέμα θα επανέλθει το επόμενο τρίμηνο. Παραθέτει προς επίρρωση αυτού απόσπασμα από την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από το ίδιο το Ταμείο, στο οποίο επισημαίνεται πως «θα χρειαστεί να αναγνωριστεί πρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι την ώρα της επόμενης αξιολόγησης», με αναφορά σε εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό 4 δισεκατομμυρίων το δεύτερο μισό του 2014. Σημειώνεται επίσης στο ίδιο απόσπασμα ότι το Eurogroup έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις για το πώς θα εξαλειφθεί αυτό το κενό του 2014.

«Σε απλά αγγλικά», σχολιάζει ο συντάκτης, «το ΔΝΤ θέλει από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καλύψουν αυτό το κενό και να το κάνουν γρήγορα. Όλοι ίσως νομίζουν ότι θα είναι ευκολότερο σε τρεις μήνες, αφού θα έχουν περάσει οι γερμανικές εκλογές που επισκιάζουν τα πάντα, αλλά το ΔΝΤ προτρέπει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να καταρτίσουν ένα εντελώς νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».

 

Σε αυτό το συμπέρασμα, ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας προσθέτει πως έχει υπάρξει συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος έως το 2016, χωρίς οι υπουργοί Οικονομικών να έχουν παράσχει χρήματα για την πρόσθετη διετία. Σημειώνεται πάντως ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ αναφέρουν ότι το 2015 θα χρειαστούν μόνο 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2016 θεωρείται ότι με πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της.

Το δημοσίευμα κλείνει με το σχόλιο ότι το πιο δύσκολο πράγμα σε όλα αυτά είναι, όπως πάντα, οι πολιτικές ισορροπίες στις πιστώτριες χώρες του βορρά, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που θα σημάνει ζημιά για τις ίδιες. Επομένως η συμφωνία επί ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα, έστω και μικρού, δε θα είναι εύκολη  υπόθεση. Όπως σχολιάζεται, μπορεί η επιθυμία του Όλι Ρεν για ένα καλοκαίρι χωρίς ελληνική κρίση να υλοποιηθεί, αλλά το φθινόπωρο μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο.

– See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=1fba416bee024c2d84ddb3acf27b73cc#sthash.i3BkJ4qQ.dpuf