Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με επιστολή που απέστειλε στη Βουλή, ζητείται να σταματήσει η διαδικασία εξέτασης του νομοσχεδίου για τη φοιτητική χορηγία.
Ο Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του σε σχέση με τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην αίτηση για φοιτητική χορηγία, εξέφρασε την άποψη ότι το όριο των περιουσιακών στοιχείων ήταν χαμηλό και πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο την αύξησή του.
Το ποσό της φοιτητικής χορηγίας εξαρτάται σήμερα από το ύψος των εισοδημάτων μιας οικογένειας. Από πέρυσι έχουν μπει και περιουσιακά κριτήρια, ενώ στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή υπήρχε δραστική μείωση του ορίου των περιουσιακών στοιχείων.
«Αυτό είναι από τα θέματα τα οποίο σίγουρα θα επανεξετάσουμε», είπε ο Υπουργός.
Το όριο των περιουσιακών στοιχείων έχει μειωθεί από το €1,2 εκ., στις €500 χιλιάδες.
«Θεωρώ ότι το όριο ήταν χαμηλό και σίγουρα θα πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο την αύξησή του», είπε ο κ. Καδής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Στόχος, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, είναι να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις και οι θέσεις των φοιτητών και μετά την αξιολόγηση των νέων δεδομένων το νομοσχέδιο να σταλεί εκ νέου στη Βουλή αναδιαμορφωμένο.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με την ΠΟΦΕΝ στις 21/1, ζήτησε από τους φοιτητές να καταθέσουν τις απόψεις τους ούτως ώστε «να εμβολιάσουμε με αυτές τις πρόνοιες του νομοσχεδίου».
«Το Υπουργείο επιφορτίστηκε με την ευθύνη διαχείρισης μιας νέας διαδικασίας. Η μελέτη και αξιολόγηση της διαδικασίας αυτής συνεχίζεται. Διαθέτουμε τα αντανακλαστικά και την ευαισθησία να κάνουμε τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις ανάγκες των φοιτητών μας», ανέφερε.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ο βασικός στόχος παραμένει η οικονομική στήριξη των φοιτητών που έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
«Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της επανεξέτασης του Νομοσχεδίου», σημείωσε.
Υπενθύμισε την ίδια ώρα ότι το ύψος των επιδομάτων για τη στήριξη των φοιτητών δεν έχει μειωθεί στον προϋπολογισμό του 2015, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξαν σταθερά, μειώσεις στη φοιτητική χορηγία.
«Αυτές οι μειώσεις τερματίζονται, φτάνει δηλαδή και σταθεροποιείται το ποσό που θα παραχωρείται προς τους φοιτητές μας και το ζητούμενο είναι το ποσό αυτό να διατεθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε.
Πρόσθεσε ότι η ενσωμάτωση του φοιτητικού πακέτου στη φοιτητική χορηγία, καθώς και η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης της φοιτητικής χορηγίας από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Παιδείας είχε ως μόνο στόχο τη διαφανή, αξιοκρατική και ορθολογιστική αξιοποίηση των διαθέσιμων κρατικών πιστώσεων για ενίσχυση των φοιτητών.
Αυτή η προσπάθεια, είπε, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας μας για αποτελεσματική διοίκηση, απλουστευμένες διαδικασίες, χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και στοχευμένη επιδοματική πολιτική.
Το τελικό νομοσχέδιο θα συνδιαμορφωθεί με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας.