Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φειδίας Σαρίκας κατά την προσεχή συνεδρία, θα συζητηθεί η εκδοχή, η Βουλή να ζητήσει το διορισμό ποινικού ανακριτή.
Μετά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για το συμβόλαιο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας και τους χειρισμούς του Προεδρικού τα κόμματα κατέληξαν ότι υπάρχουν κενά στις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Προεδρικό, διαπιστώνοντας κενά στα γεγονότα που παρατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής από το Σύμβουλο του Προέδρου Μακάριο Δρουσιώτη, το Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Παναγιώτη Αντωνίου και τη Διοικητή Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.
Ο κ. Σαρίκας είπε ότι οφείλει να ομολογήσει πως η σύγχυση συνεχίζεται. Πρόσθεσε ότι ο Σύμβουλος του Προέδρου είπε στην Επιτροπή ότι ασχολήθηκε με το θέμα του συμβολαίου μόνο πέντε λεπτά και απλώς άνοιξε ένα φάκελο και διαβίβασε χωρίς να μελετήσει σε μια λειτουργό του Προεδρικού και από εκεί και πέρα κανένας δεν γνωρίζει ποιος είχε αναλάβει την ευθύνη να μελετήσει το περιεχόμενο και να παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή το συμβόλαιο.
Ανέφερε ότι προβληματίζει εάν η Προεδρία ασχολείται τόσο επιφανειακά με σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με κρατικούς αξιωματούχους.
Ο κ. Σαρίκας συνεχίζοντας είπε την ερχόμενη Τρίτη θα εισηγηθεί στην Επιτροπή να διοριστεί ποινικός ανακριτής για καταστεί δυνατό να φθάσει η αλήθεια στον πολίτη και να διαφανεί εάν η προεδρία γνώριζε και σκόπιμα απέφυγε το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων και γιατί δεν περιλήφθηκε διάταξη για σύγκρουση συμφερόντων στο νέο συμβόλαιο της Διοικητού.
Ερωτηθείς κατά πόσο ο ποινικός ανακριτής θα ζητήσει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει τους όρους εντολής της έρευνας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού σημείωσε πως ήταν ξεκάθαρη η θέση του κ. Δρουσιώτης, ο οποίος ανέλαβε και την ευθύνη, επισημαίνοντας πως λόγω της σχέση του την περίοδο εκείνη με την κ. Γιωρκάτζη, η Διοικητής προσέγγισε τον κ. Δρουσιώτη για να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Δρουσιώτης όταν παρέλαβε το φάκελο από τη Διοικητή και διαβάζοντας το σημείωμα ότι ήταν ενημερωμένος ο Γενικός Εισαγγελέας και ότι το συμβόλαιο συνάδει με το νόμο για την Κεντρική Τράπεζα το θεώρησε τυπική τη διαδικασίας και προώθησε το φάκελο σε υπάλληλο της προεδρίας.
Σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ ό,τι είχε να πει για το θέμα το είπε και όποια άλλη τοποθέτηση δεν θα προσθέσει τίποτα. Ανέφερε ακόμα ότι διαφάνηκε πως χρειάζεται θεσμοθέτηση των διαδικασιών για την αρχειοθέτηση των εγγράφων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου και ο εμπαιγμός, αναφέροντας ότι υπάρχουν αντιφατικά γεγονότα και αλληλοεπίρριψη ευθυνών.
Πρόσθεσε ότι η παρουσία Δρουσιώτη στην Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι κάποιοι λένε ψέματα, διατυπώνοντας τη θέση ότι το Προεδρικό δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις.
«Τσακώνονται μεταξύ τους εάν ήταν δύο τα συμβόλαια και τα σημειώματα ή κατά πόσο ήταν ένα το συμβόλαιο και το σημείωμα”, είπε προσθέτοντας ότι αφήνεται στη συνείδηση των Βουλευτών και της κοινωνίας η εκδοχή το ένα συμβόλαιο να περπάτησε μόνο του και βρέθηκε στον κάλαθο των αχρήστων και το ένα άλλο να βρέθηκε υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αφού ανέφερε ότι η αξιοπρέπεια των Βουλευτών δεν επιτρέπει αποδοχή αυτών των ισχυρισμών, είπε ότι υπάρχει πολιτική ανεπάρκεια και τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από τη σύγκρουση μεγατόνων που υπήρξε μεταξύ της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΔΗΣΥ.
Κατά τον κ. Δαμιανού, η σιγή της κ. Γιωρκάτζη μετά τις προηγούμενες θέσεις της περί εκβιασμού και προσπάθειες εξαγοράς, οδηγεί στο συμπέρασμα πως αυτοί που εκβίαζαν μπορεί να έκαναν στην πορεία τη δουλειά τους, με τα ΔΣ των τραπεζών και με διαδικασίες που αφορούν την ΚΤ και επενδύσεις εκατομμυρίων.
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι παραμένουν εκτεθειμένοι η Διοικητής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κυβερνών κόμμα.
«Το βάρος στους ώμους της ΚΤ ως αρχής εξυγίανσης», είπε, «της νομικής υπηρεσίας, της αστυνομίας και όσων σήμερα κυβερνούν είναι τεράστιο» και κατέληξε αναφέροντας ότι θα είναι τραγικό “εάν με δικές τους ενέργειες δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες για αποκάλυψη του σκοτεινού σκανδάλου».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου, ανέφερε πως δεν ήταν πειστικές οι εξηγήσεις που δόθηκαν, πως παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και διαπιστώνονται πολλά κενά.
Ο κ. Κωνσταντίνου συνεχίζοντας ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η εικόνα ότι στο Προεδρικό επικρατεί χάος και αταξία, προσθέτοντας πως καταβλήθηκε προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Το συμβόλαιο περιπλανήθηκε σε διάφορα γραφεία, στο Προεδρικό και στη συνέχεια κατέληξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το υπέγραψε, παρατήρησε υποδεικνύοντας ότι “κανένας δεν μας ενημέρωσε ποιος το μετέφερε ή ποιος είχε την ευθύνη να το μεταφέρει στον Πρόεδρο το συμβόλαιο».
Καταλήγοντας, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως για το ΔΗΚΟ το θέμα είναι ανοικτό.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε πως το Προεδρικό δεν λειτουργεί σωστά και θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση. Διερωτήθηκε εάν σκόπιμα απαλείφθηκε ο όρος στο συμβόλαιο για σύγκρουση συμφερόντων .
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι σήμερα εμπλουτίστηκε η ανθολογία των παιδικών παραμυθιών με ένα ακόμα παραμύθι.
Αναφέρθηκε σε κοροϊδία και προσπάθεια να κουκουλωθεί η πραγματική πέτρα του σκανδάλου και τις συγκρούσεις συμφερόντων και πιέσεις επί της Διοικητού, με την κ. Γιωρκάτζη να τηρεί σιγή ιχθύος καλύπτοντας τα φαύλα. Παρατήρησε ότι η Διοικητής απέστειλε δύο συμβόλαια στο κ. Δρουσιώτη αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε ένα συμβόλαιο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναδειχθεί η αλήθεια.