Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών εξέφρασαν μεν ικανοποίηση για τη δίωξη στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, αλλά συνάμα και ανησυχία για την αργοπορία των ερευνών, υποβάλλοντας ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους ακόμα να ανακριθούν οι τραπεζίτες που ευθύνονται για την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Φειδίας Σαρίκας μετά την ανάδειξη της δυνατότητας να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στελέχη της Τράπεζας Κύπρου για τους χειρισμούς τους στη διαχείριση σημαντικών θεμάτων για την Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι παρά την εμπιστοσύνη που τρέφουν στη Γενική Εισαγγελία “έχουμε τρομερά ερωτηματικά ως προς τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι ανακρίσεις”.
Ερωτηματικά που αφορούν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των ανακρίσεων και ερευνών είπε και πρόσθεσε ότι στο θέμα του ΣΑΠΑ είδαμε ότι οι ανακριτές μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συγκεντρώσουν μαρτυρικό υλικό και είναι άξιο απορίας γιατί δεν γίνεται το ίδιο με τα θέματα της καταστροφής της οικονομίας.
Παρόλο ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα διερωτόμαστε γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι ανακρίσεις και σε άλλες πτυχές, αλλά οι ανακρίσεις ολοκληρώθηκαν μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, με την οποία ασχολήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διερωτήθηκε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για την ολοκλήρωση ερευνών που αφορούν τα μεγάλα σκάνδαλα της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι είναι εξόχως σημαντική η δήλωση του ότι εξετάζεται από τις ανακριτικές αρχές ολόκληρη η περίοδος που αφορά τη διαχείριση της Λαϊκής Τράπεζας από το 2005 – 2006 μέχρι το 2013 που η Τράπεζα κατέρρευσε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών πέραν των πολιτικών ευθυνών που διαχωρίζονται, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σκάνδαλο κατέδειξε τις γραμμές διακίνησης του χρήματος και τους πιθανούς υπευθύνους.
Είπε ακόμα πως ο πολίτης πρέπει να νιώθει λύπη και αγανάκτηση για τη διαφθορά και τη σήψη που περιέχουν τα σκάνδαλα που έρχονται στο φως, αλλά να είναι και ικανοποιημένος επειδή άρχισαν να σπάζουν τα αποστήματα με ευχή, σκοπό και στόχο να προχωρήσουμε στην αφαίρεση των καρκινωμάτων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε πως εδώ και καιρό όλα τα κόμματα ομόφωνα και ειδικά τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών διαπιστώνουν ότι κάποιες διαδικασίες καθυστέρησαν. Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζεται η δυσκολία στη διερεύνηση σοβαρών πτυχών στη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων, αλλά όπως ανέφερε, ο κοινός νους δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ένας τέως Διοικητής δεν διερευνάται για την αφαίρεση ενός σκληρού δίσκου από τον υπολογιστή του, ένα στέλεχος τράπεζας δεν έχει ερευνηθεί για τη διαγραφή χιλιάδων emails από τον υπολογιστή του και αν ενισχύει η ενημέρωση ότι οι ανακρίσεις που βρίσκονται ενώπιον της εισαγγελίας αφορούν δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα σε σχέση με τα μεγάλα οικονομικά εγκλήματα.
Ο κ. Δαμιανού χαιρέτισε το γεγονός ότι κάτι κινείται, προσθέτοντας ότι αυτά δεν μπορεί να υποκαταστήσουν τα κακουργήματα που διαπράχθηκαν. Ανέφερε ότι εάν η έρευνα οδήγησε μόνο σε αδικήματα που αφορούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ανησυχία γίνεται πολλαπλάσια, αφού γνωρίζουμε τι παρέδωσε η Επιτροπή Θεσμών στις διωκτικές αρχές. Απηύθυνε έκκληση όπως επισπευσθούν οι διαδικασίες και τεκμηριωθούν υποθέσεις ώστε να οδηγηθούν στελέχη τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας και λειτουργοί του δημοσίου ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της λογοδοσίας, ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία να του επιτρέψει ως πολίτης πλέον να διερωτηθεί πώς είναι δυνατό ο εργολάβος για το αποχετευτικό Πάφου να ήρθε σε τρεις μέρες Κύπρο και γιατί κατά ανάλογο τρόπο δεν έρχονται οι τραπεζίτες που συνέτειναν και μετείχαν στο τραπεζικό σκάνδαλο.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένο με τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν ποινικές αγωγές.
Εξέφρασε απογοήτευση και ανησυχία, αναφέροντας ότι έπρεπε να είχαν ήδη αρχίσει οι ποινικές διώξεις και οι ύποπτοι να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου από τη ΜΟΚΑΣ, για παράνομο πλουτισμό, που είναι η μόνη νομοθεσία που περιέχει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ώστε να επιστραφούν τα κλεμμένα.