Εκανε λόγο για σενάρια Κύπρου, δηλαδή για επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν ως τον Ιούνιο.
Κλίμα σύγκρουσης με τους δανειστές διαμορφώνεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την ηγεσία της ΕΕ και της Γερμανίας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Την ένταση πυροδότησαν χθες (17/03) ο επικεφαλής του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλλο. Ο πρώτος έκανε λόγο για σενάρια Κύπρου, δηλαδή για επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν ως τον Ιούνιο, ενώ ο δεύτερος με επιστολή του χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια την κατάθεση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η κυβερνητική απάντηση ήταν σκληρή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση» και υπενθύμισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται». Η κυβέρνηση ήθελε όμως να καταστήσει έμπρακτα σαφές ότι παραμένει ανυποχώρητη και για το λόγο αυτό έγινε χθες γνωστό από την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να έχει εισαχθεί στην ολομέλεια ως την Παρασκευή.
Στην επιστολή του προς την κυβέρνηση, ο κ. Κοστέλλο υποστηρίζει, ότι τόσο σε σχέση με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, όσο και για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των 100 δόσεων «θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως προς τη συνέπειά τους με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» και υποστηρίζει πως η κατάθεση τους στη βουλή αποτελεί μονομερή ενέργεια, ασύμβατη με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε σε επιθετικό ύφος, επισημαίνοντας ότι το να αποκαλείται «μονομερής ενέργεια» η ψήφιση νομοσχεδίου «που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν», ενώ κάλεσε και την αντιπολίτευση να σταθεί απέναντι στους εκβιασμούς και να υπερψηφίσει. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης χαρακτήρισε στη βουλή «άτοπες» και «αστήρικτες» τις αιτιάσεις των εκπροσώπων των θεσμών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως, ότι κατά το Μαξίμου, η επιστολή αποδεικνύει πως «τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου», κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί αδιέξοδες τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο τεχνικό επίπεδο. Γι’ αυτό άλλωστε είχε προϊδεάσει και ο κ. Σακελλαρίδης, λέγοντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ότι δημιουργούνται ερωτήματα από τη στάση των τεχνικών κλιμακίων που βάζουν συνεχώς θέματα άλλα από αυτά που συζητήθηκαν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι η στάση των τεχνικών κλιμακίων δικαιώνει την επιμονή του σε ανυποχώρητη στάση και την επιλογή του να επιμείνει στη στρατηγική της «πολιτικής διαπραγμάτευσης». Όπως είπε χθες υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή σε δημοσιογράφους μια από τους κύριες επιδιώξεις της πενταμερούς συνάντησης που θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής, είναι να «πάμε για πολιτική διαπραγμάτευση». Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η «πολιτική διαπραγμάτευση» δεν αποτελεί την προτεραιότητα των δανειστών, οι οποίοι έσπευσαν χθες να «γειώσουν» τις προσδοκίες στην πενταμερή, αλλά και στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα. «Η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση της Αθήνας από τους θεσμούς», φέρεται να είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε στελέχη του κόμματός της, την Τρίτη. Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκαν και τα σχόλια κοινοτικών αξιωματούχων για την πενταμερή στις Βρυξέλλες.