Την Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόλαντ Τραμπ υποστηρίζουν για την προεδρία των ΗΠΑ οι ελληνοαμερικανικές εφημερίδες “Εθνικός Κήρυξ” και “Greek News”
Κορυφαίο κριτήριο για τον ημερήσιο “Εθνικό Κήρυκα” είναι ότι “τρέμουμε στην ιδέα ότι μπορεί να ηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Είναι τόσο απρόβλεπτος, παρορμητικός, και τόσο μόνος στη λήψη αποφάσεων, που έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πιθανή εκλογή του αποτελεί υψηλό ρίσκο για τη χώρα και τον κόσμο όλο”..Για τη Χίλαρι Κλίντον αναφέρει πως είναι πολύ πιο σταθερή, πειθαρχημένη και πεπειραμένη
.”Η θητεία της ως Πρώτη Κυρία, ως Γερουσιαστής και ως Υπουργός Εξωτερικών, είναι ένα από τα καλύτερα βιογραφικά υποψηφίου που ποτέ επεδίωξε την προεδρία της χώρας”, γράφει.
Σε σχέση με τα ελληνικά θέμα, ο “Εθνικός Κήρυξ” γράφει πως “η Χίλαρι Κλίντον γνωρίζει τα θέματά μας από τις προηγούμενες θέσεις εξουσίας που κατείχε. Ναι, είναι γεγονός ότι από τις θέσεις της αυτές δεν συνέβαλε στην εξεύρεση λύσεων. Βοήθησε όμως την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, πιέζοντας τη Γερμανία. Επισκέφτηκε την Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2011, προσφέροντας ενθάρρυνση και ως υποψήφια εξέφρασε την «απόγνωσή της» για την «τραγωδία που λαμβάνει μέρος στην Ελλάδα» και επαίνεσε «τη σημαντική, ενεργή, και πετυχημένη Ελληνοαμερικανική Κοινότητα» και ως αποτέλεσμα αυτών θέλει «να βρει λύση». Επίσης επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν είχε απειληθεί από εξτρεμιστικά τουρκικά στοιχεία. Συμφωνούμε ότι δεν έπραξε αρκετά. Είναι όμως κάτι”.
Για τον Ντόναλντ Τραμπ σημειώνει ότι δεν έχει κάνει τίποτα και δεν έχει πει απολύτως τίποτα για την Ομογένεια, την Ελλάδα και το Κυπριακό”.
Τέλος, η ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχτισε την υποψηφιότητά του στην ξενοφοβία, στην εχθρότητα προς τους μετανάστες, τις μειονότητες, τις γυναίκες. “Φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται, να μην συνυπογράφει, ή να μην υποστηρίζει τις αρχές και τα ιδεώδη πάνω στα οποία ιδρύθηκε αυτή η χώρα. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν, εμείς που είμαστε οι ίδιοι μετανάστες, ή μετανάστες παιδιών ή εγγονών να υποστηρίξουμε μια τέτοια υποψηφιότητα;”
Η εφημερίδα “Greek News” χαρακτηρίζει την ψήφο υπέρ της Χίλαρι Κλίντον “τη μόνη επιλογή στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου”.
“Αν και η Χίλαρι δεν είναι αυτό που ακριβώς θα θέλαμε, η επιλογή Τραμπ θα μπορούσε να είναι καταστροφική, όχι μόνο για το μέλλον των ΗΠΑ, αλλά και για την επιβίωση της ανθρωπότητας”, σημειώνει σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα..
Σε σχέση με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, η “Greek News” αναφέρει ότι παρά τους δεσμούς της με ηγετικά στελέχη της Ομογένειας, η Χίλαρι Κλίντον δεν είναι ιδιαίτερη συμπαθής.
“Παρότι ο Μπιλ Κλίντον ήταν ένας από τους πλέον φιλέλληνες προέδρους, η Χίλαρι Κλίντον ως Υπουργός Εξωτερικών, αν και γνωρίζει καλά τα ελληνικά θέματα, θυμίζει την πολιτική της αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας (ως χώρας μοντέλο στον μουσουλμανικό κόσμο) και την επίσκεψη στην Αγκυρα πριν ακόμη και το Ισραήλ. Παρότι όταν της το ζήτησε η ηγεσία της Ομογένειας σταμάτησε κάποιες εξελίξεις (επίσκεψη Ταλάτ κ.λπ.), οι υποσχέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα την ακολουθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν πήρε τη σκυτάλη και αναβάθμισε τη σχέση με την Κύπρο μετά την αποχώρηση της κ. Κλίντον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ”.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι η κ. Κλίντον διατηρεί στενή σχέση με επιφανείς Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις του Λευκού Οίκου για την Ελλάδα αν το θελήσουν και αν βεβαίως ορισμένοι από αυτούς πιεστούν κι από την Ομογένεια.
Για τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, δεν είναι γνωστές οι θέσεις του για τα ελληνικά θέματα, ωστόσο η κινητοποίηση ομογενών από τη βάση της κοινότητας υπέρ του, είναι σημαντική.
Τέλος, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η παράδοση από το 1974 μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι κανείς ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν ήταν καλός για τον Ελληνισμό.
“Η τουρκική εισβολή έγινε επί Ρίτσαρντ Νίξον, η ανακήρυξη του ψευδοκράτους επί Ρόναλντ Ρίγκαν (ο οποίος επέβαλε και ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Ελλάδας), το σχέδιο Ανάν κι οι αφόρητες πιέσεις στην Κύπρο επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, το ίδιο κι η αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αντίθετα οι Δημοκρατικοί, αν και δεν ξέφευγαν από τον υπερτονισμό των στρατηγικών προτερημάτων της Τουρκίας, χάρη και στην πρόσβαση που είχε η Ομογένεια, δεν βαρύνονται με ιδιαίτερες αρνητικές πολιτικές”, αναφέρει στο κύριο άρθρο της η Greek News.