Νέα συνάντηση επίκειται του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά με τους κυβερνητικούς του εταίρους Βενιζέλο και Κουβέλη προκειμένου να αποφασιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για συμμετοχή τους στην τρικομματική κυβέρνηση που οδεύει προς ανασχηματισμό μετά την εκταμίευση της δόσης.
Το υπουργικό συμβούλιο που θα κληθεί να υλοποιήσει το σκληρό πακέτο των μέτρων που ψήφισε η ελληνική βουλή καλούνται να αποφασίσουν ο έλληνας Πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί του εταίροι καθώς το σχήμα της τρικομματικής κυβέρνησης βγήκε βαθιά τραυματισμένο από τη διαδικασία της βουλής ενώ οι «πληγές» από το θέμα της Ιθαγένειας που άνοιξε το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται ότι θα κλείσουν εύκολα και μόνο με πυροσβεστικές παρεμβάσεις από την πλευρά του κ. Κουβέλη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη.
Όλα θα δρομολογηθούν έπειτα από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ και αφού θα υπάρξει συμφωνία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο των εταίρων της Ελλάδας για τη βιωσιμότητα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα της αποκλιμάκωσής του ακόμη και με ένα νέο «κούρεμα».
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα αναζητήσει πρόσωπα και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜ.ΑΡ. που θα είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν στην υλοποίηση του νέου μνημονίου χωρίς «ναι μεν αλλά» όπως συνέβη με τον υπουργό της Δικαιοσύνης ο οποίος εν πολλοίς «πήρε πίσω» την υπογραφή που έβαλε στο πρόσφατο πακέτο των μέτρων διαφωνώντας με τις ρυθμίσεις που αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας και αμοιβής των δικηγόρων που επί χρόνια εκπροσωπούσε όχι όμως από την πλευρά του αρμοδίου υπουργού.
Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να μην προκαλέσει μεγάλες «καραμπόλες» εντός της κυβέρνησης και σίγουρα να μη διαταράξει τις ισορροπίες στο οικονομικό επιτελείο το οποίο χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ωστόσο σε μία σειρά άλλων υπουργείων – Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης –υπάρχουν μεγάλες δυσλειτουργίες και κακό κλίμα ανάμεσα στους υπουργούς.
Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε συνεννόηση με τους δυο εταίρους καθώς ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει περίπου ξεκαθαρίσει πως ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ανεξαρτήτως από τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από δικά του στελέχη που ζητούν όχι μόνο να μη συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά να πάρει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτήν.
«Θολή» στάση και σε αυτό το ζήτημα κρατά ο Φ. Κουβέλης που βλέπει όμως τα περιθώρια να στενεύουν για τα στελέχη που πρότεινε για το κυβερνητικό σχήμα. Αν και στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει και ένα κομμάτι από την «ταυτότητα» της αριστερής αύρας της ΔΗΜ.ΑΡ. εντούτοις γνωρίζουν πως η υλοποίηση των μέτρων σε συνδυασμό με τη σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα διαρθρωτικά και τις αποκρατικοποιήσεις, δημιουργεί την ανάγκη για αναδιάταξη των δυνάμεων εντός και εκτός βουλής.
Τα δεδομένα για την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχουν όμως αλλάξει καθώς πλέον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν 151 βουλευτές και η συμμετοχή του κ. Κουβέλη στην κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και ουσιαστική. Οι αποφάσεις δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ληφθούν πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη δόση και την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για το οποίο «σφάζονται» Βερολίνο και ΔΝΤ. Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Αθήνα που πιστεύουν ότι η στάση των κυβερνητικών εταίρων και κυρίως του Ευάγγελου Βενιζέλου θα εξαρτηθούν εν τέλει από το αποτέλεσμα που θα έχουν οι εξελίξεις στην οικονομία το επόμενο διάστημα.