Ελλάδα – Κορωνοϊός: Σε αποκλιμάκωση η Omicron 2…

Με ταχύ ρυθμό συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος της Omicron 2 στη χώρα μας.

Με φόντο τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα και ενόψει του Πάσχα, που θα εορταστεί μεν όπως πριν από το 2020 που ενέσκηψε η πανδημία κορωνοϊού, αλλά με μέτρα προστασίας και της επιστροφής στην νέου τύπου κανονικότητα, σε πρώτη φάση από τον Μάιο και σε δεύτερη από τον Ιούνιο με αναστολή μέτρων, πραγματοποιείται σήμερα συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, θα παρουσιάσουν όλα τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας αλλά και την άρση των μέτρων.

Η καλή επιδημιολογική εικόνα και οι θετικές προγνώσεις σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη και τη φυσική ανοσία του πληθυσμού (μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν νοσήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα) σταθμίστηκαν με προσοχή από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το προηγούμενο 15νθήμερο. Οι επιστήμονες είχαν κληθεί να εγκρίνουν την κυβερνητική πρόταση για την απελευθέρωση όλων των δραστηριοτήτων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους για εμβολιασμένους και μη. Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα στο οποίο συμφώνησε η Επιτροπή παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη. Ουσιαστικά οι ημέρες του Πάσχα αποτελούν ένα άτυπο ορόσημο για τη μετάβαση στη νέα περίοδο, καθώς από την Κυριακή του Θωμά που συμπίπτει με την Πρωτομαγιά θα ανασταλούν βασικά μέτρα που μας συνόδευαν επί μήνες, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το συστηματικό testing.

Σήμερα αναμένεται να γίνει μια ενδελεχής παρουσίαση του Οδικού χάρτη προς την κανονικότητα, με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαϊου καθώς και εκείνα που θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου. Η αναστολή – και όχι η κατάργηση- όλων των μέτρων όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Υγείας θα ισχύσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Πώς κινούνται οι δείκτες της επιδημίας

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει υποχωρήσει στα 10.000 με 11.000, με τα προγνωστικά μοντέλα να «δίνουν» σταθερά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τα μέσα Μαϊου και μετά.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τους, πιο σημαντικούς, «σκληρούς δείκτες»,δηλαδή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις ασθενών. Χθες οι νοσηλευόμενοι με covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχονταν σε 1.763, έχοντας μειωθεί κατά 60% σε σχέση με τον αριθμό τους στην αρχή του μήνα. Το 80% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ό,τι αφορά δε τους διασωληνωμένους, μέσα στο τελευταίο επταήμερο έχει καταγραφεί μείωση κατά 20%, από 356 υποχώρησαν στους 298 – αριθμός διασωληνωμένων που απαντάται για τελευταία φορά πριν από οκτώ μήνες, τον περασμένο Αύγουστο, στα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

«Σκληρός» και άκαμπτος παραμένει ο δείκτης των θανάτων. Μέσα στον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους στις κλινικές covid 1.191 ασθενείς. Ενώ από την αρχή του έτους οι νεκροί ανέρχονται σε 7.852. Οι ειδικοί της Επιτροπής συζήτησαν, μάλιστα, το θέμα που δίνει αρνητική ευρωπαϊκή «πρωτιά» στη χώρα μας, αναζητώντας απαντήσεις για τις τόσες απώλειες. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, μεγάλο μέρος όσων χάνουν τη ζωή τους είναι είτε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είτε υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες που βρίσκονται σε νοσηλεία για το υποκείμενο νόσημά τους και μολύνονται με κορωνοϊό. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας θανάτου για τους ενήλικες άνω των 75 ετών είναι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, η οποία μειώνεται αρκετά τέσσερις με έξι μήνες μετά την τρίτη δόση.

Επαγρύπνηση

Προσώρας οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του ανασυνδυασµένου στελέχους ΧΕ, που προκύπτει από τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2 της µετάλλαξης «Omicron», χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Τα προγνωστικά µοντέλα δείχνουν ότι η αποκλιµάκωση της επιδηµίας θα συνεχιστεί µε ταχύ ρυθµό για τις επόµενες τρεις εβδοµάδες. «Τα στοιχεία µάς δείχνουν ότι στις αρχές Μαΐου ο αριθµός των ηµερήσιων κρουσµάτων µπορεί να είναι και τετραψήφιος, κάτω από 10.000. Αυτή η µείωση των κρουσµάτων θα επηρεάσει τους “σκληρούς δείκτες”», τις εισαγωγές στα νοσοκοµεία και σταδιακά στο τέλος Μαΐου και τους θανάτους. Με βάση τα προγνωστικά µοντέλα περιµένουµε περίπου σε έναν µήνα γύρω στις 150 εισαγωγές ασθενών µε COVID που θα βαίνουν µειούµενες και στο τέλος Μαΐου περίπου 30 θανάτους ηµερησίως», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Πνευµονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Οι επιστήµονες θεωρούν ότι η µετάβαση στη νέα φάση γίνεται µε ασφάλεια χάρη στην εµβολιαστική κάλυψη του πληθυσµού και τη φυσική ανοσία – ιδίως των παιδιών και των νέων. Ωστόσο, ακόµη και σε αυτή την καταρχάς ασφαλή διαδροµή, µε την αποδροµή της επιδηµίας να είναι θέµα µερικών εβδοµάδων, δεν θα λείψουν οι παγίδες. Το προστατευτικό πλαίσιο που έχει θέσει η Πολιτεία είναι σηµαντικό, αλλά εξίσου βασικό θεωρείται πλέον ότι οι πολίτες έχουν τη γνώση για να τις αποφύγουν. Για παράδειγµα, η χαλάρωση της συµπεριφοράς που ήδη τροφοδοτείται από τη χαλάρωση των µέτρων δεν θα αφήσει ίδιο αποτύπωµα στην υγεία όλων, αλλά αυτό πρέπει να το αντιλαµβάνεται ο καθένας ξεχωριστά και αναλόγως να πράττει και να κινείται.

Οπως είπε χαρακτηριστικά πρόσφατα ο επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Λοιµώξεων (CDC) των Ηνωµένων Πολιτειών δρ Αντονι Φάουτσι, «οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να αξιολογούν τον προσωπικό τους κίνδυνο για µόλυνση µε κορωνοϊό». Η επισήµανση του Αµερικανού ειδικού έγινε εξαιτίας της αύξησης των θετικών κρουσµάτων τουλάχιστον στις µισές Πολιτείες της χώρας. «Κάθε άτοµο θα πρέπει να κάνει έναν υπολογισµό για το ύψος του κινδύνου που διατρέχει και θέλει να αναλάβει όταν πηγαίνει σε δείπνα σε εσωτερικούς χώρους ή άλλες εκδηλώσεις.

Πρέπει να διερωτάται: Ποια είναι η ηλικία µου; Ποια είναι η κατάσταση της υγείας µου; Εχω εµβολιαστεί πλήρως; Υπάρχουν άνθρωποι στο σπίτι που είναι ευάλωτοι και που αν τους µεταδώσω τον ιό, µπορεί να προκύψει πρόβληµα;» συνόψισαν τις καίριες συστάσεις του δρος Φάουτσι οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Λίνα Πάσχου, επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδηµιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, και Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής – Αιµατολογίας – Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ. Γίνεται σαφές λοιπόν ότι οι πολίτες πρέπει να κάνουν µικρά και προσεκτικά βήµατα… ελευθερίας από τον Μάιο και µετά σταθµίζοντας την κατάστασή τους γενικότερα όπως και τον κίνδυνο έκθεσής τους στον κορωνοϊό.

Η προστασία των εµβολίων

«Τα κρούσµατα µειώνονται συνεχώς και η πανδηµία θα υποχωρήσει δραστικά µέχρι το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, καταγράφεται αυξητική τάση των κρουσµάτων κορωνοϊού στα άτοµα ηλικίας 50 χρόνων και άνω. Αυτό αποδίδεται στο ότι εξασθενεί η προστασία των εµβολιασµένων, ενώ οι ανεµβολίαστοι παραµένουν ούτως ή άλλως εκτεθειµένοι. Επίσης, τα περισσότερα άτοµα αυτής της ηλικίας έχουν µικρότερη ανοσία έναντι της “Omicron”, σε σχέση για παράδειγµα µε τους νεότερους που µολύνθηκαν τους προηγούµενους µήνες», λέει µιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδηµιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και α’ αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ) Δημήτρης Παρασκευής. Και συνεχίζει µε τρεις αυστηρές… συστάσεις προς τους ηλικιωµένους και τους ευάλωτους λόγω νοσηµάτων: «Πρώτον, πρέπει να θωρακιστούν µέσω του εµβολιασµού, βασικού και µε αναµνηστικές δόσεις. Είναι πολύ σηµαντικό οι πολίτες άνω των 60 χρόνων να λάβουν και τη δεύτερη αναµνηστική δόση και να ωφεληθούν από αυτή.

∆εύτερον, να υποβάλλονται αµέσως σε έλεγχο για κορωνοϊό εάν έχουν συµπτώµατα λοίµωξης ή εάν εκτεθούν σε µολυσµένο άτοµο. Σε περίπτωση που το αποτέλεσµα είναι θετικό, να σπεύσουν για ιατρική βοήθεια και να ζητήσουν να λάβουν αντι-ιική θεραπεία κατ’ οίκον εφόσον φυσικά πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Τρίτον, να φορούν τη µάσκα σε κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισµός», καταλήγει.

Με ορόσηµο την Πρωτοµαγιά, αρχίζει λοιπόν µια νέα διαδροµή για όλους τους πολίτες – σηµειωτέον οι πλήρως εµβολιασµένοι µέχρι την Παρασκευή ήταν 7.609.063, ενώ την αναµνηστική δόση είχαν λάβει 5.743.453 άτοµα. Η σηµαντική εµβολιαστική κάλυψη του πληθυσµού ουσιαστικά επιτρέπει να ενταχθούν σε αυτή τη διαδροµή και εκείνοι, οι λίγοι, που δεν έχουν εµβολιαστεί. Βεβαίως ο κίνδυνος γι’ αυτούς είναι πολύ µεγάλος – όπως έχει αποδειχθεί, η «Omicron» µπορεί να προκαλέσει πολύ βαριάό νόσο σε ανεµβολίαστους, ιδίως µεγαλύτερης ηλικίας.