Εκλογές και όχι νέα μέτρα βλέπει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

Συνέντευξη Φώτη Κουβέλη στην laimitomos.com

Αντίθετος σε νέα μέτρα και σε ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα laimitomos.com, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι “η χώρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανάπτυξη και μέτρα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ευρωπαϊκής πολιτικής που δεν θα επιτρέψουν την ύφεση” και σε καμία περίπτωση όπως υπογραμμίζει “η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει αδιέξοδη την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση και την τρόικα και βλέπει εκλογές εντός του 2014. Εμφανίζεται ανοικτός ως προς τις συνεργασίες με κόμματα που προωθούν τον δημοκρατικό -σοσιαλιστικό πόλο και αποκλείει κάθε συνεργασία με το “Κίνημα των 58”, που όπως λέει προωθεί τις σημερινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο Κυπριακό ζήτημα ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι “Η Αθήνα πρέπει να εμπιστευτεί την πολιτική ηγεσία της Κύπρου”.

Φουντώνουν τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης, νέο μνημόνιο και νέα μέτρα. Που οδεύουμε κ Κουβέλη, ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας;

Νέα μέτρα δεν πρέπει να υπάρξουν. Εκείνο που θα έπρεπε να υπάρχει είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, διότι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί το ελληνικό χρέος. Ταυτόχρονα το μεγάλο ζήτημα είναι η ύφεση ώστε το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή την ώρα στην Ελλάδα ο υποπληθωρισμός αγγίζει τη μία μονάδα και βεβαίως από την άλλη πλευρά καλπάζει ασταμάτητα η ανεργία. Ήδη τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν και πάλι άνοδο του δείκτη να ξεπερνάει το 27% και οι νέοι άνεργοι, άνδρες και γυναίκες να ξεπερνάνε το 60%.

Αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι δεν είναι δυνατόν η κατάσταση αυτή να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής που θα χαλαρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και δεν θα επιτρέψει περαιτέρω ύφεση. Και βεβαίως για όλα αυτά χρειάζεται η ανάπτυξη, μια ανάπτυξη η οποία δυστυχώς δεν έρχεται.

κ. Κουβέλη πως θα στηρίξουμε την ανεργία όταν το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης περιορίζεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου στο ένα και μοναδικό αίτημα που έστειλα για τα προγράμματα στήριξης, όταν την ίδια ώρα χώρες όπως η Δανία έχουν εισπράξει πάνω από 60 εκατ. Ευρώ και εμείς μόλις 2,9 εκατ. Ευρώ;

Έχετε δίκιο. Η λεγόμενη κοινωφελής εργασία θα αφορά στην καλύτερη περίπτωση θα αφορά 100 χιλιάδες ανθρώπους, αλλά θα πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, δεν δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας. Εκείνο που πρέπει να υπάρξει είναι η σταθερότητα είναι η ανάπτυξη. Βεβαίως επειδή όλη η λειτουργία συνδέεται και με την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος πρέπει να επισημάνω ότι οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν την στρόφιγγα και να χρηματοδοτήσουν την αγορά, πολύ περισσότερο όταν οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση με 50 περίπου δισ. ευρώ τα οποία είναι μέρος του δημοσίου χρέους. Και από κει και πέρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αυτή πρέπει να τροφοδοτήσει ένα σύστημα και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης.

Εάν δεν συμβούν αυτά έχω την εκτίμηση ότι θα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν φαύλο κύκλο, διότι ναι μεν καταγράφεται ένα πλεόνασμα, αλλά το πλεόνασμα είναι σχετικό με την έννοια ότι δεν έχει αναπτυχθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεν έχει καταβάλει το ελληνικό δημόσιο τις οφειλές προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή λεφτά που χρωστάει στους Έλληνες πολίτες και δεν είναι δυνατόν έτσι να υπολογίζουμε στην ανάκαμψη της αγοράς.

Το κόμμα σας κ. Κουβέλη έχει στηρίξει αυτή την κυβέρνηση σήμερα αν σας ζητηθεί να την στηρίξετε ξανά, να ψηφίσετε άλλα μέτρα θα το πράξετε;

Όχι δεν θα στηρίξουμε κανένα νέο μέτρο και οφείλω να μεταφερθώ στη συζήτηση μας πίσω στο 2012 για να σας πω ότι όταν πρωτοστηρίξαμε την κυβέρνηση, το κάναμε διότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει ουσιαστικά και έπρεπε να αποτραπεί και η τυπική χρεωκοπία με την έννοια ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αποβληθεί από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Ήταν μια πράξη ευθύνης.

Αργότερα τον Ιούνιο του 2013 αποσύραμε την εμπιστοσύνη μας προς την κυβέρνηση και αποχωρήσαμε για το λόγο ότι ο τρόπος με τον οποίον πορευόταν ήταν ένας τρόπος αδιέξοδος και κυρίως δεν εξασφάλιζε την κοινή συνεργασία των τριών κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση.

Δεν είχε κανέναν λόγο η Δημοκρατική Αριστερά να παραμείνει.

Βλέπετε εκλογές εάν δεν περάσουν τα μέτρα που ζητάει η τρόικα;

Δεν μπορώ να αποκλείσω εκλογές μέσα στο τρέχον έτος το 2014. Εκτιμώ ότι εκεί θα βρεθούμε μπροστά ως χώρα, μπροστά στην ανάγκη να πάμε σε εκλογές προκειμένου ο ελληνικός λαός με έναν πρωτογενή τρόπο να μιλήσει για το τι ακριβώς επιλέγει. Δεν αποκλείω εκλογές το 2014.

 Η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει ανεξάρτητη στις εκλογές ή θα υπάρξουν συνεργασίες;

Εμείς προωθούμε και συγκροτούμε το προοδευτικό πόλο, τον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Σε λίγες ημέρες θα δώσουμε στην δημοσιότητα και μια συμπαράταξη, μια συμπαράταξη Δημοκρατών, Σοσιαλιστών, Σοσιαλοδημοκρατών για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τον πόλο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Κάτι παρόμοιο όμως δεν προωθεί και η Κίνηση των 58, μια πρόταση την οποία απορρίψατε;

Βεβαίως, αλλά η Κίνηση των 58 είναι μια κίνηση η οποία θέλει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του έκταση, κάτι το οποίο μας βρίσκει αντίθετους.

Για τον λόγο αυτό εμείς προωθούμε τον προοδευτικό πόλο, με δυνάμεις που πιο πάνω ανέφερα και προφανέστατα με ένα πολιτικό περιεχόμενο που δεν έχει σχέση με το πολιτικό περιεχόμενο της προωθούμενης συνεργασίας της λεγόμενης “Κίνησης των 58”.

Θα ήθελα και μια σύγκριση μεταξύ της ελληνικής και της Κυπριακής οικονομίας. Και η Κύπρος βρίσκεται στο μνημόνιο αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι βγαίνει πιο γρήγορα από εμάς από το μνημόνιο, γιατί συμβαίνει αυτό μήπως εμείς δεν τηρήσαμε πιστά τις απαιτήσεις της Τρόικας;

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας. Η Κύπρος γρήγορα θα εξέλθει από τα σημερινά δύσκολα τα οποία βρίσκεται, αλλά ήταν ζήτημα κυρίως του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μπορεί να βγει πιο άμεσα και πιο γρήγορα στις αγορές. Και η Ελλάδα ενδεχομένως να βγει αλλά θα είναι μια έξοδος στις αγορές υπό επιτήρηση, με πιλοτικό χαρακτήρα και με μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που σήμερα έχει για την ικανοποίηση, την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Όσον αφορά το Κυπριακό ποια η στάση που πρέπει να τηρήσει η Αθήνας;

Η Αθήνα πρέπει να εμπιστευτεί απόλυτα την Κύπρο. Είναι υπόθεση ενός διαλόγου που αναμφισβήτητα πρέπει να τον προωθήσει η ίδια η πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Δημοσιογράφος: Ελένη Κοτέ