Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2012 όπου μερικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ανείσπρακτη ικανότητα του κράτους για ανεκτέλεστα εντάλματα σε ποσά που ανέρχονται πέραν των 150 εκ. ευρώ, η φοροδιαφυγή, τα χρέη των Δήμων, η τιμολόγηση των φαρμάκων και η υποστελέχωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ασκεί ένα σημαντικό λειτούργημα, σημειώνοντας ότι η κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έθεσε – και έχει απόλυτο δίκαιο πάνω σε αυτό το θέμα – τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία.
“Οι συνθήκες αυτές είναι δραματικές. Οι εργασίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό συνεχώς μειώνεται ως αποτέλεσμα μαζικής αποχώρησης υπαλλήλων σε συνδυασμό με την παγοποίηση των προσλήψεων, με συνεπακόλουθο πέρα του 30% των θέσεων να είναι κενές και η Υπηρεσία να λειτουργεί με 80 μόνο ελεγκτές αλλά και με πολλαπλάσια εργασία η οποία συνεχώς αυξάνεται”, πρόσθεσε.
Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την υποστελέχωση, είπε ο κ. Γεωργίου, είναι εξόχως σοβαρά αφού ο έλεγχος αρκετών κοινοτικών συμβουλίων, σχολικών εφορειών, τμημάτων υπηρεσιών, ανεξάρτητων υπηρεσιών και άλλων ελεγχομένων δεν καθίσταται δυνατόν να διενεργηθεί με αποτέλεσμα τη συσσώρευση σημαντικής καθυστερημένης ελεγκτικής εργασίας και την αποστέρηση της Κυβέρνησης αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων από την αναγκαία πληροφόρηση για διαμόρφωση πολιτικής και θέσπιση κατάλληλων νομοθεσιών αλλά και των πολιτών ιδιαίτερα από το δικαίωμα τους να γνωρίζουν για διαφάνεια όσον αφορά τη δημόσια οικονομική διαχείριση.
Πέραν αυτών, σημείωσε, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα Α/66 του 2009 για την προώθηση της αποτελεσματικότητας, του απολογισμού, της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης μέσω της ενίσχυσης των ανώτατων ιδρυμάτων ελέγχου με το οποίο ρητά αναγνωρίζει ότι αυτά τα ιδρύματα μπορούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους κατά τρόπο αντικειμενικό και αποτελεσματικό μόνο αν είναι ανεξάρτητα και για να είναι ανεξάρτητα πρέπει να έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό.
Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, πρόσθεσε, γι’ αυτό κι εμείς ως Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής πολύ έγκαιρα είχαμε αποταθεί από το 2011 και στη συνέχεια με τρεις επιστολές μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών αλλά και φέτος να τύχει η Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους μιας διαφοροποίησης αναφορικά με το θέμα της παγοποίησης θέσεων στο δημόσιο.
“Ζητήσαμε τη μόνιμη αποπαγοποίηση θέσεων ειδικά για την Ελεγκτική Υπηρεσία ή εναλλακτική λύση τις αποσπάσεις προσωπικού ή ακόμα την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσφατα πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εντάξει την Επιτροπή Ελέγχου των Συνεργατικών Εταιρειών που μετά την αναδιάρθρωση δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας και η εισήγηση είναι να ενσωματωθούν στο προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Είναι μια λύση που έστω και προσωρινή υπό την έννοια πάντοτε της στελέχωσης πιστεύουμε ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση”, σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, τα βασικά θέματα τα οποία έχει αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ετήσια έκθεση της για το 2012 είναι το σοβαρότατο πρόβλημα της τιμολόγησης των φαρμάκων.
Σημείωσε ότι οι τιμές των φαρμάκων μπορούν και πρέπει να μειωθούν αφού είμαστε η 6η χώρα στην Ευρώπη με τις υψηλότερες τιμές φαρμάκων.
Ένα δεύτερο σοβαρότατο θέμα που ανεδείχθη από τη συζήτηση, συνέχισε, είναι η επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων που αφορούν τους Δήμους.
“Λειτουργούν σε αυτή την χώρα 39 Δήμοι που αριθμούν οκτακόσιες τόσες χιλιάδες πολίτες. Ένα θέμα το οποίο είναι επί τάπητος και έχει κτυπήσει συναγερμό στο Υπουργείο Οικονομικών είναι η απαίτηση Αυστριακής Τράπεζας για το ποσό των 100 εκ. ευρώ, τα οποία ως δανειστές έδωσαν ως δάνεια σε δεκαπέντε Δήμους κι ενώ κατά επανάληψη γίνεται αυστηρή προειδοποίηση ζητώντας εξελεγμένους λογαριασμούς γι’ αυτούς τους Δήμους, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι σήμερα”, είπε.
Το κράτος, διευκρίνισε ο κ. Γεωργίου, είναι εγγυητής των Δήμων για το ποσό των 100 εκ. ευρώ για τα οποία οι δανειστές έχουν απευθυνθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και ζητούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Το Δεκέμβριο του 2013 αυτό το ποσό θα έπρεπε να είχε αποπληρωθεί. Οι δανειστές θα αναγκαστούν να το πάρουν με τους γνωστούς τρόπους.
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στο επαναλαμβανόμενο θέμα της ανείσπρακτης ικανότητας του κράτους για τα ανεκτέλεστα εντάλματα, σημειώνοντας ότι το ποσό των 150 εκ. είναι ένας αριθμός σταθερός πλέον παρά τις πιέσεις και τις εναλλακτικές επιλογές και αποφάσεις που έχουν ληφθεί με σφραγίδα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για την είσπραξη αυτών των ενταλμάτων.
Προέβη στη διαπίστωση ότι “τα προβλήματα είναι διαχρονικά και ενόψει και της οικονομικής κρίσης αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όλα αυτά τα ποσά τα ανείσπρακτα, οι οφειλές προς το κράτος όχι μόνο θα παραμείνουν αλλά διαχρονικά και θα αυξάνονται”.
Είπε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένα τεράστιο θέμα για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν όχι μόνο πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας αλλά και ως Βουλή έχουμε τεράστιες ευθύνες, εκκρεμούντα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με το υπό συζήτηση θέμα επιτέλους να έρθουν ενώπιον της Βουλής ούτως ώστε να εξαλείψουμε την όποια υπεκφυγή ή τρόπους φοροδιαφυγής από αυτούς οι οποίοι διαχρονικά μετέρχονται τέτοιων διαδικασιών.
“Από το 2011 ως Επιτροπή Ελέγχου θέσαμε ενώπιον της εκτελεστικής εξουσίας το τεράστιο θέμα του ελέγχου της διαχείρισης των ταμείων συντάξεων των ημικρατικών οργανισμών. Τότε κτυπούσαμε τα χέρια μας σε τοίχους, σε ώτα μη ακουόντων, δεκάδες επιστολές και έγγραφα στους τότε αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και προς συγκεκριμένο ΔΣ ημικρατικού οργανισμού – στην CYTA – δεν είχαμε πάρει μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο την οποιαδήποτε απάντηση σχετικά με την εγγραφή αυτών των ταμείων συντάξεων στο Υπουργείο Εργασίας”, είπε.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι εμείς ως ΑΚΕΛ έχουμε ως βασική αρχή ότι οι διαδικασίες ελέγχου πρέπει να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο και η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα λόγω μειωμένου προσωπικού θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί.
“Η διαφθορά για να καταπολεμηθεί επιβάλλεται να υπάρξουν συγκεκριμένες δομές και σίγουρα δεν καταπολεμείται με βεγγαλικά πυροτεχνήματα επικοινωνιακά γιατί έτσι ο πολίτης παίρνει το μήνυμα ότι οι διαδικασίες ελέγχου γίνονται απλώς προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες κι όχι γιατί ο στόχος είναι πραγματικά η πάταξη της διαφθοράς”, σημείωσε.
“Το έχουμε δει αυτό με την Επιτροπή Πική όπου διορίστηκε για να βρεθούν οι υπεύθυνοι του μεγαλύτερου τραπεζικού σκανδάλου και της μεγαλύτερης καταστροφής που αντιμετώπισε ο τόπος λόγω της οικονομίας, που στο τέλος αυτοκαταργήθηκε, χάσαμε στην πορεία επτά μήνες μέχρι να διοριστούν οι ποινικοί ανακριτές με αποτέλεσμα να καταστραφούν και στοιχεία”, συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι “εμείς ως Οικολόγοι στηρίζουμε το έργο της Γενικής Ελέγκτριας καθώς επίσης και την απαίτηση της για ενδυνάμωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η περίοδος οικονομικής κρίσης που διανύουμε και η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, απαιτεί να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί”.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι μία λύση είναι η ενσωμάτωση της Ελεγκτική Υπηρεσίας των Συνεργατικών Ιδρυμάτων στην Ελεγκτική Υπηρεσία ενώ χρειάζεται να μελετηθεί και η αποπαγοποίηση των θέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Ο βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε ότι η Γενική Ελέγκτρια θα μπορούσε να αποταθεί στην Τρόικα, και να ζητήσει την πλήρωση των θέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως είχε κάνει και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Δημητριάδης, δεν το έπραξε και αυτό είναι προς τιμήν της.
“Η κ. Γιωρκάρζη απέφυγε να χρησιμοποιήσει την Τρόικα για να επιβάλει στη Βουλή την πρόσληψη υπαλλήλων στην Υπηρεσία της και αυτό την τιμά ιδιαιτέρως. Η Γενική Ελέγκτρια είπε πολλά για πολλούς», όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εκατομμύρια των ανείσπρακτων φόρων και ενοικίων καθώς επίσης και στην ανεξέλεγκτη χρήση της κρατικής γης.
«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Επαρχίας Αμμοχώστου, όπου μόνο για την επαρχία εκκρεμεί η είσπραξη ενοικίων ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ από τη διαχείριση δασικής γης από ιδιώτες”, σημείωσε.