Ε/κ και τ/κ κόμματα: Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού

Με την ευκαιρία 25 χρονών από την έναρξή του του δικοινοτικού διαλόγου τα ε/κ και τ/κ κόμματα συμφώνησαν ότι ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού παραμένει ανοιχτό και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον δικοινοτικό διάλογο.

Συναντήθηκαν σήμερα στο Λήδρα Πάλας αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων, στην παρουσία του Σλοβάκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίροσλαβ Λάιτζακ και της Πρέσβειρας της χώρας στη Λευκωσία Οξάνα Τόμοβα και εξέδωσαν το Κοινό Ανακοινωθέν της Λευκωσίας, το οποίο και ανέγνωσε ο κ. Λάιτζακ.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν τα κόμματα εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην Σλοβακία, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και την Πρεσβεία της στη Λευκωσία «για το ενδιαφέρον με το οποίο αγκάλιασαν το δικοινοτικό διάλογο των πολιτικών κομμάτων για ένα τέταρτο του αιώνα και εκτιμούν ιδιαίτερα αυτή την συνεχή συμβολή».

Περαιτέρω προστίθεται ότι «οι ηγέτες, για άλλη μια φορά, εκφράζουν την βούλησή τους να συνεχίσουν αυτό το διάλογο, αφού αυτές οι συναντήσεις αποτελούν μια πολύ χρήσιμη ευκαιρία για επαφές και ανταλλαγή απόψεων».

Τα ε/κ και τ/κ κόμματα συμφώνησαν ότι «ο στόχος των συνεχιζόμενων προσπαθειών είναι η συμβολή σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ».

Τα κόμματα συμφώνησαν επίσης ότι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα αποτελέσουν ένα θετικό βήμα για την συνολική λύση.

Επαναλαμβάνουν την συμφωνία τους ότι «η συνέχιση του υφιστάμενου status quo είναι απαράδεκτη», εκφράζοντας τη θέση ότι «ένα `παράθυρο ευκαιρίας` παραμένει ανοιχτό και πρέπει να αξιοποιηθεί για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Το Κοινό Ανακοινωθέν των κομμάτων εμπεριέχει και μια ιστορική αναδρομή του δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων, που άρχισε πριν από 25 όταν ο τότε Πρέσβης της Τσεχοσλοβακίας Εμίλ Κέμπλουζεκ είχε την ιδέα να προσκαλέσει εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στην Πράγα για να συζητήσουν το Κυπριακό.

Όπως αναφέρεται ένα από τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1989 ήταν ότι αυτές οι συναντήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν σε τακτική βάση στη Λευκωσία.

Αυτά τα 25 χρόνια, προστίθεται στο ανακοινωθέν, πρώτα η Τσεχοσλοβακία και έπειτα η Δημοκρατία της Σλοβακίας «παρείχαν στα πολιτικά κόμματα μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουν ένα χρήσιμο διάλογο βασισμένο στο πνεύμα της συνεργασίας, τον προβληματισμό και της αμοιβαίας κατανόησης».