Ε/κ και Τ/κ θα επωφεληθούν τον πλούτο σύμφωνα με την πληθυσμιακή αναλογία

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Χαβαντίς”, κάτω από τον τίτλο «Δεν φύγαμε από το τραπέζι, αναστείλαμε τη συμμετοχή μας» έκανε έκκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να πείσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει την απόφασή της που αφορά ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και να αποφεύγει ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν αρνητικό κλίμα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή της. Πρόσθεσε πως η λήψη μιας τέτοιας απόφασης ήταν πολύ δύσκολη.

“Έχουμε αποδείξει πολλές φορές την καλή μας θέληση κατά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω συνομιλιών και την πεποίθησή μας για λύση. Όμως, για να πετύχει αυτός ο διάλογος πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την ίδια προσήλωση και αποφασιστικότητα”, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σημείωσε πως “ενώ αυτήν την εβδομάδα θα άρχιζε η νέα διαδικασία των ουσιαστικών συνομιλιών, η Τουρκία θεώρησε πρέπον να επιδείξει, δυστυχώς, μιαν εντελώς αντίθετη στάση και επέλεξε την οδό των προκλήσεων αντί την εποικοδομητική και θετική δέσμευση. Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες απειλών και εκβιασμού που πλήττουν το απαραίτητο θετικό κλίμα για να φτάσουμε σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ότι αυτό γίνεται κατανοητό”, επεσήμανε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά η Τουρκία θα κατανοήσει ότι, αντί της πολιτικής των προκλήσεων και των απειλών, χρειάζεται να επιδείξει καλή θέληση, ειλικρινή πολιτική βούληση και μια εποικοδομητική στάση για να συμβάλει αποτελεσματικά στις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Αποφασίσαμε αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις και αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει τερματισμό των συνομιλιών. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και λυπούμαστε πολύ που αναγκαστήκαμε να τη λάβουμε. Δεν είχαμε άλλη επιλογή, επεσήμανε.

Δίνουμε, πρόσθεσε, χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους να πείσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει την απόφασή της, να σεβαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και να αποφεύγει ενέργειες που θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις. Θα επανεξετάσουμε τη στάση μας αναλόγως των εξελίξεων προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη γραπτή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη μετά τη λήψη της απόφασης είπε πως “ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την ισχυρή του βούληση για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Όμως, εξέθεσε τις ανησυχίες του για το κατά πόσο η στάση του κ. Ντερβίς Έρογλου και οι ενέργειες της Άγκυρας κατά τις τελευταίες ημέρες εξυπηρετούν προεκλογικούς σκοπούς ή άλλους σκοπούς του κ. Έρογλου”.

“Ταυτοχρόνως, την ώρα που εμείς προτείνουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για δημιουργία μιας νέας δυναμικής στον εν εξελίξει διάλογο και κατάδειξης των πραγματικών προθέσεων των εμπλεκόμενων μερών, η Τουρκία προβαίνει σε ενέργειες που παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραγνωρίζοντας τα οφέλη που η ίδια θα εξασφαλίσει από τη λύση του Κυπριακού”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε πως αυτές οι ενέργειες πλήττουν σοβαρά τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων. “Επομένως, υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αναγκάστηκε να αποφασίσει αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Τέλος, διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι είναι αποφασισμένος και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για λύση του Κυπριακού”, ανέφερε.

Σε ερώτηση για το θέμα του φυσικού αερίου επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και με τη λύση του Κυπριακού όλοι οι Κύπριοι – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – θα επωφεληθούν από αυτόν τον πλούτο, σύμφωνα με την πληθυσμιακή τους αναλογία.

“Επομένως, εναπόκειται στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στην Τουρκία να εμπλακούν εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης το συντομότερο, αντί να δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε.

“Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε σε κλίμα διαρκών απειλών και εκφοβισμών. Αυτό πλήττει όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για δημιουργία του απαραίτητου θετικού κλίματος για να φτάσουν οι συνομιλίες σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα”, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.