Με το βλέμμα στις εξελίξεις στην ρωσο-ουκρανική διένεξη και στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία οι δύο πλευρές βρίσκονται οι διεθνείς αγορές. Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται τόσο τα χρηματιστήρια, ενώ νέες σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται στην ενέργεια.
Στις ευρωαγορές. ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,19% στις 448,14 μονάδες με τις τράπεζες να χάνουν 3,9% ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι στο κόκκινο.
Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 1,09%, ο γερμανικός DAX με πτώση 1,94%, ο γαλλικός CAC 40 με απώλειες 2,22%, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 1,93% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 1,03%.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 892,10 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,79%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 13,75 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,65%.
Στην Ασία, οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν αρχικά απώλειες ωστόσο στη συνέχεια ενισχύθηκαν με τον Shanghai composite και τον Shenzhen component να σημειώνουν άνοδο 0,32%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng μειώνεται κατά 0,59%.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 με άνοδο 0,19%, ενώ ο ευρύτερος Topix έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi πέρασε σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,84% ενώ ο τεχνολογικός Kosdaq κέρδισε 0,6%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,73%.
Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 0,79%.
Την ίδια ώρα νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 6,6% στα 97,14 δολ/βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύθηκε 5,24% στα 103,06 δολ/βαρέλι.
Νέο «άλμα» 36% σημείωσε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μετά τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σκαρφάλωσε στα 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα 109 ευρώ στο Αμστερνταμ.
Η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύθηκε κατά 1,17% στα 1.909,61 δολ.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% (από το 9,5%), καθώς το ρούβλι υποχώρησε έως και 119,50 ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση 30% από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους, όπως ανήγγειλαν.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελευθερώσει 733 δισεκατομμύρια ρούβλια (8,78 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα.
Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις
Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στις αγορές δεν έχει πλέον καμία σχέση με αυτό που οι επενδυτές γνώριζαν μέχρι πρότινος, σημειώνουν αναλυτές, σύμφωνα με το newmoney.gr. Το σύνολο των μεγάλων επενδυτικών οίκων συμφωνεί πως όλα θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του πολέμου και το νέο status quo που θα διαμορφωθεί. Τα στοιχεία αυτά θα καθορίσουν το εύρος της πτώσης στα χρηματιστήρια, καθώς ακόμη αναζητούνται τα επίπεδα όπου θα καταστεί εφικτό να «τιμολογηθεί» η ουκρανική κρίση. Σαφέστατα, πολλά χαρτοφυλάκια θα αναζητήσουν την κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθούν ξανά σε χαμηλότερα επίπεδα και «να αγοράσουν στη βουτιά» (buy the dip), πλην σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως η τρέχουσα, μένει να φανεί πόσο εφικτό και ποια διάρκεια μπορεί να έχει ένα πιθανό γύρισμα των αγορών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έκθεσή της η Capital Economics ανέφερε πως τα χρηματιστήρια μπορεί να σημειώσουν περαιτέρω πτώση 20%, μια εξέλιξη που δείχνει πιθανή λόγω της ρευστότητας της κατάστασης. Η κλιμακούμενη κρίση αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μεγαλύτερης αστάθειας σε μια ήδη ταραγμένη αγορά, σημειώνει στο ίδιο μήκος κύματος η Sanford C Bernstein & Co., τονίζοντας πως έχουμε να κάνουμε με ένα περιβάλλον αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας και γεωπολιτικού ρίσκου σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων της Fed.
Κοιτώντας, πάντως, μεσοπρόθεσμα, η Capital Economics αναφέρει ότι ένας σημαντικός παράγοντας για την επόμενη μέρα στα χρηματιστήρια θα αποτελέσει η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών καθώς αν επιβραδυνθεί η νομισματική σύσφιξη, αυτό θα αμβλύνει τις απώλειες των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, η UBS προβλέπει σε ανάλογο report πως λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να προσαρμόσει τα σχέδιά της για τη νομισματική στρατηγική της και να επιβραδύνει τον ρυθμό ομαλοποίηση της πολιτικής της. Προειδοποιεί, δε, πως η πρόβλεψή για ανάπτυξη 4,2% στην Ευρωζώνη το 2022 ίσως να είναι επισφαλής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Credit Suisse παραμένει επιφυλακτική ωσότου οι τιμές και οι αγορές των περιουσιακών στοιχείων μειωθούν σε επίπεδα που να έχουν ενσωματώσει τον κίνδυνο. Σε έκτακτη (ad hoc) συνάντηση, η επενδυτική επιτροπή της Credit Suisse (Investment Committee) εκτίμησε, όπως αναφέρεται σε σχετικό report, πως ένα βασικό ερώτημα είναι αν οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών είναι αρκετές για να αποτιμήσουν επαρκώς τους κινδύνους που εγκυμονεί η κρίση στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία και συνεπώς τα εταιρικά κέρδη.
«Πιστεύουμε πως οι επενδυτές θα πρέπει να εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους σε σχέση με αυτή τη γεωπολιτική κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις στις οικονομίες. Εκτός από τον κίνδυνο για τα περιουσιακά στοιχεία, ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι επενδυτές είναι κατά πόσον η σύγκρουση αυτή έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τις Δυτικές οικονομίες και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση», επισημαίνει χαρακτηριστικά η επενδυτική επιτροπή της Credit Suisse.
Συνοψίζοντας, η Credit Suisse δεν πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την αύξηση του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών και η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στη διατήρηση επαρκούς διαφοροποίησης στα χαρτοφυλάκια ώστε να περιοριστεί κάθε πιθανή περαιτέρω αρνητική επίπτωση που σχετίζονται με αυτή την κρίση. Επιπλέον, θεωρεί ότι είναι συνετό οι επενδυτές να είναι σε ετοιμότητα για να αλλάξουν την κατανομή σε περίπτωση που οι αγορές μειωθούν σε επίπεδα που φαίνονται να μη συνάδουν με τον κίνδυνο, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο.
Πλήγμα σε εμπορεύματα – ενέργεια
Από την πλευρά της η HSBC υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιλαμβάνουν υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, αύξηση τιμών σε τρόφιμα και άλλα βασικά εμπορεύματα, υψηλότερο πληθωρισμό και διαταραχές στην παραγωγική και μεταφορική δραστηριότητα.
Η νέα εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για αγορές και οικονομίες. Για το πετρέλαιο, η περαιτέρω άνοδος της τιμής του φαίνεται πολύ πιθανή, δεδομένης της σημασίας της ρωσικής παραγωγής. Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014, αντίστοιχα οι τιμές για το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκαν εκ νέου, με την HSBC να αναμένει βραχυπρόθεσμα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω, ακόμη και κατά 10%-20% μετά την νέα άνοδο που καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη. Η Capital Economics εκτίμησε πως εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, το πετρέλαιο θα φτάσει στα 120-140 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο κοντά στα 180 ευρώ ανά Mwh, δηλαδή στο υψηλό του περασμένου Δεκεμβρίου.
Φυσικά, το διακύβευμα είναι για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα οι τιμές στην ενέργεια. Εάν συμβεί αυτό, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό θα είναι βαρύτατες. «Η μεγαλύτερη όμως επίδραση θα έρθει από τον πληθωρισμό της ενέργειας και των τροφίμων», σημειώνει η HSBC.
Τα ασφαλή καταφύγια
Για τους επενδυτικούς οίκους σε αυτή την περίοδο τα ομόλογα θα εξακολουθούν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο. Ηδη οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών τίτλων χρέους των χωρών που περιλαμβάνονται στον πυρήνα της Ευρωζώνης κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση, για να ακολουθήσουν σε μικρότερο βαθμό εκείνες της περιφέρειας. Αντίστοιχα, ο χρυσός μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκε σε υψηλό έτους, πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί. «Πολλές από αυτές τις τοποθετήσεις στα λεγόμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια» πραγματοποιούνται ως στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου και όλα θα εξαρτηθούν, όπως σημειώθηκε, από τη διάρκεια και την ένταξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Τέλος, η HSBC αναμένει σοβαρή επίδραση σε εμπορεύματα όπως τα σιτηρά, καθώς η Ουκρανία είναι βασική παραγωγός χώρα και μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών. Παράλληλα, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κινδυνεύουν να αποκλείσουν τη χώρα από τις αγορές εμπορευμάτων, όπου διαθέτει τεράστια παρουσία. Επιπτώσεις αναμένονται και στα λιπάσματα λόγω των μεγάλων ρωσικών εξαγωγών, αλλά και στα μεταλλεύματα, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αντιστοιχούν στο 29% της παγκόσμιας εξαγωγής σιδηρών.