Εισαγγελία: Σε λανθασμένο οικοδόμημα οι λόγοι της έφεσης Παπακώστα

Η Δικηγόρος Α΄ της Γενικής Εισαγγελίας, Πολίνα Ευθυβούλου, δήλωσε σήμερα ότι “σε λανθασμένο οικοδόμημα στηρίζονται οι λόγοι έφεσης του Υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ότι είχε ενταχθεί στο υλικό της Εθνικής Φρουράς το φορτίο με τα πυρομαχικά, που ανατινάχθηκε στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί, την 11η Ιουλίου 2011, επικαλούμενη συγκεκριμένες μαρτυρικές καταθέσεις και τονίζοντας, ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι όλοι οι λόγοι της έφεσης, όπως παρουσιάσθηκαν στο Ανώτατο από το δικηγόρο Ευστάθιο Ευσταθίου για λογαριασμό του κ. Παπακώστα, καταρρέουν και δεν θα χρειασθεί να επανέλθει για να τους αντικρούσει.

Τα επιχειρήματα και οι πλείστοι λόγοι έφεσης του κ. Παπακώστα, όπως ανέφερε η Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, στηρίζονται έχοντας ως δεδομένο το ότι το φορτίο με τα 98 εμπορευματοκιβώτια, που μεταφέρθηκαν στη Ναυτική Βάση, είχε εισέλθει στο υλικό που είναι χρεωμένο στην Εθνική Φρουρά και, έχοντας αυτό ως δεδομένο, αναπτύχθηκαν οι περισσότεροι λόγοι της έφεσης, ότι δεν γινόταν συντήρηση, παρακολούθηση και κτίσθηκε η έφεση σε αυτήν τη λογική, ενώ στην πραγματικότητα, είπε η κ. Ευθυβούλου, αυτό το φορτίο ουδέποτε εισήχθη στο υλικό, με το οποίο είναι χρεωμένη η Εθνική Φρουρά και σχετικές με αυτό είναι αρκετές από τις μαρτυρίες που έχουν τεθεί ενώπιον των Δικαστών.

Στην αγόρευσή της, η κ. Ευθυβούλου ασχολήθηκε με έναν προς έναν από τους λόγους της έφεσης, υποστηρίζοντας ότι καταρρίπτεται και η ένσταση του δικηγόρου του κ. Παπακώστα περί μη δίκαιης εκδίκασης της υπόθεσης, αφού είχαν γίνει δηλώσεις που επηρέαζαν παράγοντες της δίκης, ενώ υπήρξαν και ανάλογες μαζικές εκδηλώσεις αλλά και δημοσιεύματα, όμως, είπε η κ. Ευθυβούλου, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ουδέποτε έθεσε τέτοιο ζήτημα κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης διαδικασίας.

Η κ. Ευθυβούλου, κατά τη σημερινή δίωρη, περίπου, συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο, ασχολήθηκε και με την αντίκρουση επιχειρημάτων που προέβαλε σε προηγούμενη συνεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο δικηγόρος Αντρέας Πελεκάνος, για λογαριασμό του πρώην Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Νικολάου, υποβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τη θέση ότι ο κ. Νικολάου είχε την ενημέρωση που χρειαζόταν για εκτίμηση του κινδύνου έκρηξης του αποθηκευμένου υλικού και ότι θα έπρεπε ο ίδιος να είχε δώσει τις εντολές για εκκένωση του χώρου σε περιμετρική απόσταση 1.600 μέτρων την 11η Ιουλίου, όταν ο Λοχίας Παπαδόπουλος με οχήματα και άλλα μέλη της Πυροσβεστικής είχαν μεταβεί στη Βάση για κατάσβεση της φωτιάς και έπρεπε να τους είχε προειδοποιήσει για να δράσουν καταλλήλως, κάτι που παρέλειψε να κάνει ως όφειλε.

Στις 11 Ιουλίου 2011, όπως ανέφερε ο Πόλυς Πολυβίου, στο πόρισμα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, συνέβη έκρηξη στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, στο Μαρί Λάρνακας, όπου δεκατρία πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους, άλλα εξήντα δύο τραυματίσθηκαν, ενώ προκλήθηκαν τεράστιες οικονομικές ζημιές και απώλειες, με ολοκληρωτική καταστροφή του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό και σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Με την αγόρευση της εκπροσώπου της Γενικής Εισαγγελίας, συνεχίσθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η εξέταση των εφέσεων που έχουν καταχωρηθεί σχετικώς με την πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, για την έκρηξη στο Μαρί.

Το Κακουργιοδικείο έχει κρίνει ένοχους τον κ. Παπακώστα για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας και τον πρώην Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, τον πρώην Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τον πρώην Διοικητή της ΕΜΑΚ Αντρέα Λοϊζίδη, για την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, ενώ αθώωσε τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Όλοι οι καταδικασθέντες εφεσίβαλαν την πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου και για τις καταδίκες και για το μέγεθος των ποινών που επιβλήθηκαν, ενώ η Γενική Εισαγγελία άσκησε έφεση για την αθώωση του κ. Κυπριανού στην κατηγορία για πρόκληση θανάτου από αλόγιστη, απερίσκεπτη πράξη ή παράλειψη, καθώς και για την αθώωση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους και Ανδρέα Λοϊζίδη σε σχέση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, επειδή δεν έδωσαν οδηγίες για εκκένωση της Ναυτικής Βάσης στις 11 Ιουλίου 2011 και σε σχέση με το μέγεθος των ποινών των Ανδρέα Λοϊζίδη, Χαράλαμπου Χαραλάμπους και Ανδρέα Νικολάου.

Έως τώρα, έχουν αγορεύσει στο Ανώτατο ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου για λογαριασμό του πρώην Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο δικηγόρος Θανάσης Κορφιώτης, εκπροσωπώντας τον πρώην Διοικητή της ΕΜΑΚ Αντρέα Λοϊζίδη και ο δικηγόρος Αντρέας Πελεκάνος, για λογαριασμό του κ. Νικολάου.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχισθεί και αύριο με αγόρευση της κ. Ευθυβούλου για Χαραλάμπους, Λοϊζίδη και Κυπριανού και θα ακολουθήσουν συνεδρίες μετά την εορταστική περίοδο της Ανάστασης, οι ημερομηνίες των οποίων θα ανακοινωθούν αύριο.

Όταν ο Λοχίας Παπαδόπουλος μετέβη τα ξημερώματα της ημέρας της έκρηξης στη Ναυτική Βάση, είπε στη σημερινή της αγόρευση η κ. Ευθυβούλου, ο κ. Νικολάου είχε πλήρη γνώση για τον κίνδυνο έκρηξης, έχοντας ήδη τύχει ενημέρωσης από τον τότε Γενικό Διευθυντή στο Υπουργείο Άμυνας.

Επίσης, είπε η κ. Ευθυβούλου αποτελεί δεδομένο ότι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης γνώριζαν πολύ περισσότερα από τον ευρισκόμενο στον τόπο του συμβάντος Λοχία Παπαδόπουλο ως προς το φορτίο, ότι ήσαν στοιβαγμένα εκεί 98 εμπορευματοκιβώτια, από τα οποία τα 80 με πυρίτιδα και ότι σε ένα από αυτά ήδη είχε γίνει έκρηξη, η οποία οφειλόταν σε αυτανάφλεξη του υλικού που περιεχόταν σε αυτό.

Ο Λοχίας Παπαδόπουλος, συνέχισε η κ. Ευθυβούλου, ήταν αδύνατο να προσεγγίσει τα εμπορευματοκιβώτια, διότι υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς, διάσπαρτες σε όλο το φορτίο, ένοιωθαν τη θερμότητα, έβλεπαν να σημειώνονται μικρο-εκρήξεις και να δημιουργούνται νέες εστίες φωτιάς, όμως η γνώση του Παπαδόπουλου για κίνδυνο μαζικής έκρηξης του φορτίου ήταν πολύ ολιγότερη από όση είχαν οι Χαραλάμπους, Λοϊζίδης, αλλά και ο Νικολάου και, εάν ο Παπαδόπουλος, ως ένας πειθαρχημένος Λοχίας που ήταν, ελάμβανε οδηγίες για εκκένωση, θα το έπραττε αμέσως.

Αυτή είναι η υπόθεση για το Δικαστήριο και συνιστά “παράλειψη και όχι πράξη”, είπε η κ. Ευθυβούλου, τονίζοντας ότι υπεύθυνος να δώσει την εντολή εκκένωσης δεν ήταν ο μακαρίτης Διοικητής της Βάσης, αλλά ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, από τη στιγμή που αυτή η Υπηρεσία ανέλαβε το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς και, από τη στιγμή που ο Λοχίας Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Χαραλάμπους και Λοϊζίδη, αυτοί έπρεπε να δώσουν την εντολή για εκκένωση και όλοι οι πυροσβέστες που είχαν κληθεί για μιαν τόσο μεγάλη φωτιά, έπρεπε να είχαν ενημερωθεί από τον κ. Νικολάου για αυτό τον κίνδυνο της έκρηξης.