Άνοιγμα» της κυβέρνησης Σαμαρά προς το χώρο της δικαιοσύνης με τη θέσπιση Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα στην ελληνική κοινωνία επιδιώκει η κυβέρνηση.
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα επιλέγει το πρόσωπο που θα υπηρετήσει το νέο θεσμό σε μία απόφαση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά που στοχεύει αφενός στο να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου να υπηρετήσει ένα γενναίο άνοιγμα προς το χώρο της δικαιοσύνης με την οποία το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σημαντικές τριβές λόγω των μισθολογικών περικοπών.
Η νέα θέση προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά που κατατέθηκε χθες το βράδυ στην ελληνική βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο νέος θεσμός θα έχει υποστήριξε από τουλάχιστον δυο εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και θα έχει άμεση συνεργασία με τους δυο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αφορούν επίορκους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, παράνομου πλουτισμού και ξεπλύματος μαύρου χρήματος –σε μία χρονική συγκυρία όπου η ελληνική κοινή γνώμη διακατέχεται από μία πρωτοφανής απαξίωση για το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του.
Στόχος του έλληνα πρωθυπουργού είναι να κάνει πράξη τη δήλωσή του πως «τελειώνει η ασυλία των επώνυμων και ισχυρών» και ταυτόχρονα να δείξει ότι υπολογίζει τα μέγιστα στη δικαιοσύνη και την αυτονομία της για την αλλαγή του κλίματος στην κοινή γνώμη που καθημερινά βομβαρδίζεται από δημοσιεύματα για λίστες, επώνυμους φοροφυγάδες και αδικίες τη στιγμή που οι έλληνες βλέπουν στην τσέπη τους να μειώνονται όλο και περισσότερο τα εισοδήματά τους από την εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου.
Στον Κώδικα περί ναρκωτικών περιλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις όπως ποινές ισόβιας κάθειρξης για τους δράστες ληστειών με βαρύ οπλισμό, αυστηρότερες ποινές σε δράστες ρατσιστικών επιθέσεων και αυστηρότερες ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ.