Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις κυπριακές προεδρικές εκλογές με ειρωνικό και προκλητικό ύφος λέγοντας ότι “δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη Νότια Κύπρο” και για το θέμα υπογραφής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας,
Ο κ. Ερντογάν έθεσε θέμα ταυτόχρονων βημάτων τόσο για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, όσο και για το αίτημα της Ε.Ε. για υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας, της συμφωνίας επανεισδοχής. “Έχουμε κάνει ανοίγματα στο θέμα το λιμανιών και των αεροδρομίων, αλλά δεν είδαμε κάποια ανταπόκριση στα ανοίγματά μας αυτά”, είπε ο κ. Ερντογάν, εννοώντας τις προτάσεις που έχει διατυπώσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια, για το ταυτόχρονο άνοιγμα του αεροδρομίου «Ερτζάν» και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.
Ερωτηθείς από Γερμανό δημοσιογράφο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σήμερα, στην Άγκυρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Άνγκελα Μέρκελ για το αν τίθεται θέμα να υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ειδικά μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως προέδρου, ο κ. Ερντογάν είπε “κατ’αρχάς να τα ξεχωρίσουμε. Δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη Νότια Κύπρο”.
Συνέχισε, λέγοντας ότι “έχει εκλεγεί ο Αναστασιάδης, αλλά δεν γνωρίζω ποια θα είναι η στάση του. Εάν υπάρξει στάση υπέρ της δίκαιης και μόνιμης λύσης, τότε κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που αναλογούν και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα”.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα της Ευρωζώνης που πρέπει να απαντηθούν με την εκλογή νέου προέδρου στην Κύπρο:
“Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του νέου προέδρου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως για παράδειγμα αυτό με την Ευρωζώνη. Τις προσεχείς εβδομάδες θα τα δούμε όλα αυτά”, δήλωσε με αφορμή την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σχετικά με το Κυπριακό, είπε: “Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. Επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος. Στην πραγματικότητα η υπόθεση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας δεν είναι πολύ δύσκολη. Οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η Τουρκία, πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και εμπορικές σχέσεις με τις χώρες-μέλη. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου”.
Η κυρία Μέρκελ προσέθεσε, επίσης, λέγοντας ότι “αυτό δεν εξαρτάται από μένα. Είναι κάτι που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενες χώρες. Ο κ. Ερντογάν είπε πως μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο και πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε, αλλά η πράξη αφορά τις δύο πλευρές”.