Συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην πλατφόρμα “Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί” πραγματοποιούν ειρηνική εκδήλωση έξω από το κτίριο της Βουλής, η οποία συζητεί τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015,
Στην εκδήλωση συμμετέχουν γύρω στα 600 άτομα τα οποία κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα όπως είναι, μεταξύ άλλων, “Λαέ αντιστάσου για να ζήσεις”. Στο χώρο βρίσκεται και αστυνομική δύναμη.
Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων συναντήθηκε ήδη με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στον οποίο παρέδωσε ψήφισμα.
Οι συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην πλατφόρμα “Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί” καλούν, με το ψήφισμά τους, τη Βουλή των Αντιπροσώπων “να αφουγκραστεί τη φωνή και τις αγωνίες της κοινωνίας και να ενεργήσει ανάλογα για μια καλύτερη προοπτική και μέλλον στο τόπο μας”.
Στο ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε στο πρώτο φόρουμ συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, με σύνθημα “Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί: Όχι στη λιτότητα, ναι στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας”, οι οργανώσεις αναφέρουν πως “η πολιτική λιτότητας συνεχίζεται και μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2015”.
Είναι προφανές, σημειώνουν, “ότι οι πολιτικές λιτότητας προδιαγράφουν ακόμα χειρότερες ημέρες για τους άνεργους, για τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, τους αγρότες και αγρότισσες, τους συνταξιούχους και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες”.
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι “τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και την Τρόικα στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της ύφεσης, δραματική αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, υπονόμευση της κοινωνικής πρόνοιας και περιθωριοποίηση του κοινωνικού διαλόγου”.
Θέση της πλατφόρμας των οργανώσεων είναι ότι “χωρίς έργα, χωρίς επενδύσεις, χωρίς δυνατότητα των ανθρώπων για ένα υποφερτό βιοτικό επίπεδο, όχι μόνο ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά θα έχουμε σίγουρη ανατροφοδότηση του γνωστού φαύλου κύκλου, με περαιτέρω ύφεση, περαιτέρω μείωση των εσόδων του κράτους, περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διαδικασίες εκποιήσεων. Αυτά όλα είναι συνταγή αδιεξόδου”.
Στο ψήφισμα σημειώνεται επίσης ότι “η ανεργία καλπάζει, οι συνταξιούχοι υποφέρουν από τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι φοιτητές, οι ανάπηροι, κινδυνεύουν με φτώχεια, αφού ολοένα και περισσότερο περιορίζονται οι κοινωνικές παροχές. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες διαλύονται, οι αγρότες δυσπραγούν και εγκαταλείπουν την ύπαιθρο μας”.
Αναφέρεται ακόμα πως “οι νέοι και οι νέες, οι φοιτητές και οι μαθητές, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ολόκληρος ο κυπριακός λαός περνούν αυτή την περίοδο μια σκληρή δοκιμασία αντιμετωπίζοντας τον εφιάλτη της ανεργίας ή μετανάστευσης”.
Οι οργανώσεις της πλατφόρμας «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» συναποφάσισαν σήμερα τη δική τους “κοινωνική, αναπτυξιακή και ανθρώπινη” διακήρυξη θέσεων και διεκδικήσεων.
Απαιτούν και θα διεκδικήσουν, όπως σημειώνουν, μια νέα πορεία της Ευρώπης και της Κύπρου, μια πορεία επενδύσεων, ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ειδικότερα για τις νέες γενιές, για ισότητα, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Θα παλέψουν, συνεχίζουν, για αλλαγή ρότας με κατάργηση των απάνθρωπων συνταγών λιτότητας, και ανατροφοδοτούμενης ύφεσης και φτωχοποίησης των Ευρωπαίων εργαζομένων και πολιτών.
Δηλώνουν ότι θα αντισταθούν στις ιδιωτικοποιήσεις και απαιτούν από την Κυβέρνηση “την άμεση προώθηση και τα μέτρα που απαιτούνται για άμεση εισαγωγή και εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως αυτό συμφωνήθηκε σε πολύχρονο κοινωνικό διάλογο”.
Διεκδικούν, ακόμα, δημόσια εκπαίδευση βραχίονα του κράτους πρόνοιας και προειδοποιούν ότι δεν θα μείνουν απαθείς στο ότι “η Κυβέρνηση έχει επιλέξει το πεδίο της σύγκρουσης με την κοινωνία στον τομέα των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής καλλιεργήσιμης γης”.
Επίσης διεκδικούν “στήριξη στις χιλιάδες μικρομεσαίες ή και οικογενειακές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που κινδυνεύουν ή έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια” και απαιτούν πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες, σαφείς στρατηγικές κοινωνικής ένταξης και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Το ψήφισμα υπογράφουν οι: Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), Οργάνωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ), Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ) Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ), Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Κίνηση Κατά των Εκποιήσεων, Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Νέα Αγροτική, Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ), Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ), Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), Κίνηση κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κίνηση Πολιτισμού.