Η Ειρένα Γεωργιάδου η οποία μετά από την εκλογή της στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας αφήνει πίσω της τα καθήκοντα της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι αποτελεί δρόμο χωρίς επιστροφή η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, με τις διεργασίες να συνεχίζονται εντατικά και πιο επείγον μέλημα την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
Η κ. Ειρένα Γεωργιάδου είπε ότι η μεταρρύθμιση, «είναι μια αναγκαία, προσαρμογή, η οποία ξεκίνησε και δεν πρόκειται να σταματήσει». Υπενθύμισε παράλληλα ότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. «Τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν», είπε.
«Υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ του γραφείου της Επιτρόπου, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας αντιμετωπίζουν το θέμα με πολύ επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα».
Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι `καλοπληρωμένοι αργόσχολοι` την απέρριψε. «Μπορεί να υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις, αλλά τέτοιου είδους δηλώσεις υποτιμούν και τη δημόσια υπηρεσία, η οποία υπηρέτησε αυτό το κράτος με πολλή επάρκεια για πολλές δεκαετίες, αλλά και τα ίδια τα άτομα τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι αξιόλογα», ανέφερε.Στρεβλώσεις, σημείωσε, υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων.
Σε πλήρη εξέλιξη οι μεταρρυθμίσεις
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, η κ. Γεωργιάδου ανέφερε ότι τη Δευτέρα συνήλθε η Υπουργική Επιτροπή Μεταρρύθμισης για τα Υπουργεία Υγείας, Γεωργίας και Παιδείας, εξετάστηκαν οι επιλογές που εμπεριέχονται στις μελέτες των εμπειρογνωμόνων και τέθηκε σε πρώτο στάδιο, σε πολιτικό επίπεδο η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί.
Έχουν επίσης καταρτιστεί οι ομάδες έργου σε κάθε Υπουργείο και τις τελευταίες μέρες ετοιμάζουν τα σχέδια δράσης (action plans), τα οποία σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να συζητηθούν σε επίπεδο Υπουργικού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μετά, είπε, ξεκινά η υλοποίηση.
Σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι πρόκειται για πλειάδα δράσεων, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων τις αλλαγές που θα επέλθουν στις δομές των Υπουργείων για να καταστούν αυτά πιο παραγωγικά και τις αρμοδιότητες τους σε σχέση κατά κύριο λόγο με τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Ερωτηθείσα πότε θα διεξαχθεί διαβούλευση επί των διάφορων πτυχών, είπε ότι κάποια θέματα, όπως η δημιουργία εσωτερικού ελέγχου (internal audit) θα προχωρήσουν άμεσα προς υλοποίηση. Για άλλα πιο ευαίσθητα θέματα προβλέπονται χρονοδιαγράμματα για διαβούλευση πριν την υλοποίησή τους.
Η κ. Γεωργιάδου επεσήμανε ότι στόχος είναι η άμεση προώθηση της υλοποίησης μέτρων που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα της απόφασης για δημιουργία τριών νέων Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ). Εκτός από το ΚΕΠ που θα λειτουργήσει στην Κρατική Έκθεση, είπε, δρομολογούνται ακόμη δύο, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό. Τα τρία νέα ΚΕΠ θα στελεχωθούν από ανθρώπινο δυναμικό που είναι ήδη ενταγμένο στη δημόσια υπηρεσία.
Ανέφερε ακόμη ότι η υλοποίηση των δράσεων που αφορούν τον Έφορο Εταιρειών, έχει ήδη αρχίσει και η συνένωση των φορολογικών αρχών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ερωτηθείσα για το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, είπε ότι η Κυβέρνηση προχωράει σύντομα με τη διαδικασία προσφορών.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η διαδικτυακή πύλη στη οποία θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες για πληροφορίες και υποβολή εγγράφων θα είναι έτοιμη μετά το καλοκαίρι.