Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και το ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσαν ότι θα συνταχθούν στο ίδιο χαράκωμα προκειμένου να διαφυλαχθεί θεσμικά το πολίτευμα και η εθνική κυριαρχία, η κοινωνική συνοχή έναντι των μέτρων της Τρόικας, να επιτευχθεί ταχεία έξοδος από το μνημόνιο και να αντιμετωπισθούν πιέσεις στο Κυπριακό ως αποτέλεσμα της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει.
Το ΚΣ ΕΔΕΚ δια του Προέδρου του Γιαννάκη Ομήρου και το Κίνημα Οικολόγων δια του Γενικού του Γραμματέα Γιαννάκη Ομήρου ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε ατιμωρησία αυτών που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν συνάντησης που είχε η υπό τον κ. Ομήρου αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με υπό τον κ. Περδίκη αντιπροσωπεία των Οικολόγων κατά την οποία αναλύθηκαν οι προτάσεις της ΕΔΕΚ για έξοδο από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση, ο οικοδεσπότης Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε την πρόταση της ΕΔΕΚ συγκροτημένη.
Υπενθυμίζοντας ότι οι Οικολόγοι από το 2012 τοποθετήθηκαν κριτικά έναντι της επιλογής του μνημονίου, είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων καταψήφισε σειρά μνημονιακών νομοθετημάτων τα οποία έκρινε ως αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά και σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκε στο ίδιο χαράκωμα με την ΕΔΕΚ.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε περαιτέρω πως κάθε πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης πρέπει να μελετάται με σοβαρότητα και χαρακτήρισε θετική την εισήγηση για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για καλύτερη διαχείριση του μνημονίου.
Ο ΓΓ των Οικολόγων διατύπωσε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να μελετηθεί με επιστημονικότητα και χωρίς πάθος η πρόταση για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Αναφέροντας επίσης ότι η Κυβέρνηση με δηλώσεις αποσυνδέει την οικονομική κρίση από το Κυπριακό, χαιρέτισε τη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι η οικονομική κρίση στην οποία δοκιμάζεται σήμερα η διχοτομημένη Κύπρος δεν πρόκειται να επηρεάσει την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.
Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι οι πολιτικές διακηρύξεις δεν αρκούν και ανέφερε ότι οι δηλώσεις πρέπει να συνοδεύονται με σχεδιασμό και έργα.
Ο ΓΓ των Οικολόγων είπε ακόμα ότι στις οποίες αποφάσεις ληφθούν για αντιμετώπιση της Τρόικας θα πρέπει να περιληφθούν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε μια χώρα που μπήκε στο βάραθρο της οικονομικής καταστροφής και υφίσταται τον εξαναγκασμό του μνημονίου, «τα λαδόματα και η διαπλοκή πρέπει να παταχθούν να επιτευχθεί κάθαρση και κοινωνική δικαιοσύνη,» είπε.
Καταλήγοντας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα για πάταξη της διαφθοράς και υπερίσχυση της δικαιοσύνης το ΚΣ ΕΔΕΚ έχει θέση.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση αναλύθηκε η πρόταση της ΕΔΕΚ που στοχεύει στην έξοδο από την οικονομική κρίση και την αποδέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους ασφυκτικούς όρους της Τρόικας.
Προσθέτοντας ότι η κατάσταση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου τεκμηριώνουν ότι τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας ανατροφοδοτούν τους κύκλους της ύφεσης και αυξάνουν την ανεργία και τη δυσπραγία του λαού, ο κ. Ομήρου είπε πως η πραγματικότητα είναι δραματική, ο τόπος βυθίζεται, η ωραιοποίηση της κατάστασης και η διακήρυξη της Κυβέρνησης για τήρηση των όρων του μνημονίου με θρησκευτική ευλάβεια δεν προσφέρει λύση.
Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στην εθνική ευθύνη για διακομματικό διάλογο ώστε να αντιμετωπισθούν συλλογικά η μείωση της εθνικής κυριαρχίας, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η λεηλασία του δημοσίου χρήματος, η διαπλοκή και η διαφθορά που άρχισε από την εποχή του χρηματιστηρίου όταν τα κόμματα δημιούργησαν χρηματιστηριακές εταιρείες, αλλά παρατήρησε δεν υπήρξε η αναγκαία αντίδραση από την κοινωνία και το λαό.
Ο κ. Ομήρου συνεχίζοντας ανέφερε πως πρέπει να δοθεί το μήνυμα από το κράτος, από τους θεσμούς και την κοινωνία ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Πρόσθεσε πως επιβάλλεται θεσμική θωράκιση του πολιτεύματος, είπε πως οι πολίτες δεν πρόκειται να ανεχθούν την ατιμωρησία και καταλήγοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί θεσμική θωράκιση του πολιτεύματος δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε συγκάλυψη των ενόχων.