Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εισηγήθηκε διεκδικητική διαπραγμάτευση με την Τρόικα και συλλογική διαβούλευση και συνεννόηση για τα θέματα της αφερεγγυότητας και του αναπτυξιακού προγραμματισμού.
Όσον αφορά την ανταπόκριση που είχε μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από Ευρωπαίους αξιωματούχους, είπε πως αντιλαμβάνεται ότι «υπήρξε και κατανόηση από κάποιους, αλλά υπήρξε και εμμονή από κάποιους άλλους».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚανέφερε ότι ο Πρόεδρος τον πληροφόρησε ότι «χθες καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους με στόχο να υπάρξει συζήτηση, αλλά και απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του προγράμματος που αφορά στην Κύπρο».
Πρόσθεσε ότι έθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «τις απόψεις και τις προτάσεις της ΕΔΕΚ».
Πρώτον, είπε, «για να επιμείνει σε διεκδικητική διαπραγμάτευση με αίτημα την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, με πολιτική επιχειρηματολογία, στη βάση της πολιτειακής πραγματικότητας της Κύπρου, δηλαδή του συστήματος Προεδρικής Δημοκρατίας όπου η Βουλή δεν υπόκειται στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και δεν είναι προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας».
Δεύτερον, πρόσθεσε, «να υποδειχθεί προς τους πολιτικούς αξιωματούχους της ΕΕ ότι μετά την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και ευρύτερα της κυπριακής οικονομίας από τις αποφάσεις του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά και όσα προηγήθηκαν με την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που είχε δραματικές επιπτώσεις πάνω στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, είναι αδιανόητο να επιδεικνύεται από πλευράς Τρόικας και ευρύτερα των θεσμικών συλλογικών ευρωπαϊκών οργάνων αυτή η άτεγκτη στάση, ιδιαίτερα σε θέματα προστασίας των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της Κύπρου».
Τρίτον, σημείωσε, «εισηγήθηκα τη θεσμοθέτηση συναντήσεων της ομάδας που χειρίζεται τη διαμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας με εκπροσώπους των κομμάτων με στόχο την έγκαιρη ετοιμασία του με τις λιγότερες δυνατές διαφωνίες». Επέμενα, είπε, «στην ανάγκη μιας συλλογικής διαβούλευσης και μιας συνεννόησης για να αποφεύγονται κρίσεις όπως αυτές που βιώνουμε αυτές τις ημέρες».
Τέταρτον, συμπλήρωσε, «εισηγήθηκα τη διακομματική πλαισίωση των επιτροπών του Υπουργείου Οικονομικών που ανέλαβαν την εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε επίσης ότι μελετά και τις έξι προτάσεις νόμου που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε, «ότι είναι έτοιμες οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και πιθανότατα σήμερα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του σε σχέση με τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί».
Όπως ξέρετε τρεις είναι οι επιλογές, συνέχισε, «είτε θα αποδεχθεί τελικά αυτές τις νομοθεσίες, είτε θα προχωρήσει σε αναπομπή όπως προβλέπει το Σύνταγμα, οπότε εντός 15 ημερών η Βουλή θα πρέπει να τοποθετηθεί, είτε θα προχωρήσει σε απευθείας αναφορά, όπως επίσης προβλέπεται στο Σύνταγμα, στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο με την ιδιότητά του ως Συνταγματικού Δικαστηρίου θα κρίνει την συνταγματικότητα αυτών των νομοθετημάτων».
Κληθείς να πει ποια ήταν η ανταπόκριση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κ. Ομήρου είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε και κατανόηση από κάποιους αλλά υπήρξε και εμμονή από κάποιους άλλους».