Είναι ο Ρεαλισμός Ενδοτισμός;
Τελευταία ακούγονται κάποιες φωνές, τόσο από τους κόλπους της Κυβέρνησης αλλά και από ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού για Ντε Γιούρε διχοτόμηση μέσω λύσης δύο κρατών. Μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας βασισμένης σε ρατσιστικά και εθνοτικά κριτήρια, απλά με άλλο περιτύλιγμα.Αυτοί λοιπόν οι προαναφερθέντες «Ρεαλιστές», συνεπικουρούμενοι από παραφυάδες όπως οι Unite Cyprus, ειδικούς αντιπροσώπους του Γενικού Γραμματικού του ΟΗΕ, ειδικά με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή κ. Στήβεν Λιλή, έχουν βαλτοί να μας πείσουν πως η μόνη λύση στο κατοχικό πρόβλημα που απασχολεί την χώρα μας είναι να ενδώσουμε στην κατοχική Τουρκία.
Δηλαδή να καταργήσουμε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μόνης ασπίδας ασφαλείας όλων των νόμιμων κατοίκων της, και με ένα νέο μόρφωμα ή καλύτερα παραμόρφωμα , όπου η Τουρκία θα είναι κυρίαρχος στην κατεχόμενη γη μας νόμιμα πλέον, αλλά θα είναι και επικυρίαρχη στις ελεγχόμενες σήμερα περιοχές από την Κυπριακή Δημοκρατία. Χείριστο δε με κάποια επικάλυψη θα παραμείνει Τουρκικός κατοχικός στρατός να εγγυάται την ασφάλεια των Εποίκων και εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων και συνάμα την δική μας.
Πέραν των «ρεαλιστών» της Κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού, πρώτο βιολί είναι ο Διαπραγματευτής μας και ΠτΔς σε αυτό που ονομάζουν ρεαλισμό αλλά ο απλός πολίτης το αντιλαμβάνεται ως ενδοτισμό. Προ πολλού βέβαια έχει μπει σε αυτή την εξίσωση και η «ρεαλιστική» ηγεσία του Ακέλ που κατάθεσε στον Διαπραγματευτή μας και ΠτΔς τις δικές τις προτάσεις πως να δώσουμε το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την κατοχική Τουρκία με την ευχή πως θα εξημερώσει τον Τουρκικό δράκο. Δικαιολογημένη βέβαια η ηγεσία του Ακέλ καθώς διαχρονικά ήθελε να δώσει το φυσικό αέριο και πολλά άλλα δώρα στην Τουρκία. Εξημερώνεται όμως ο Τουρκικός δράκος που ξερνά φωτιά και μολύβι σε διάφορες χώρες;
Το λυπηρό της όλης υπόθεσης είναι πως ο ΠτΔς έχει μιλήσει πολλές φορές προς τους πολίτες του κράτους του, πως σέβεται την απόφαση του να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν το 2004 και πως δεν θα το επανάφερε ποτέ. Είχε δίκιο σε αυτό, καθώς το κοινό ανακοινωθέν της 14ης Φεβρουαρίου 2014 που προνοεί την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι θέσεις του στο Κρανς Μοντανά για το Πλαίσιο/Σχέδιο Γκουτέρες καθώς και το περίγραμμα εφαρμογής της λύσης του Γκουτέρες που δίνει σημαντική θέση στην κατοχική Τουρκία για εφαρμογή και επίβλεψη της λύσης, είναι χείριστα του Σχεδίου Ανάν. Η δε εμμονή του για συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά μας δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια.
Δυστυχώς κανένας πρόεδρος από την Τουρκική εισβολή και μέχρι σήμερα, στις συνομιλίες για λύση του κατοχικού προβλήματος, δεν εφάρμοσε μια πολιτική διεκδικητική και να ορθώσει αξιοπρεπή ανάστημα έναντι των Τούρκων αλλά και των χωρών φίλων τους. Ουδείς εξ αυτών των προέδρων δεν σεβάστηκε την ετυμηγορία του Δημοψηφίσματος του 2004 και την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών για απόρριψη διχοτομικών λύσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του Ελληνισμού της Κύπρου καθώς και άλλων εθνικών μειονοτήτων στην Κύπρο.
Αυτός ο «ρεαλισμός» που πρωτοεμφανίστηκε το 74 στην Μπουάτ Αργώ, μήνες μετά την Τουρκική εισβολή, και πήρε τα πάνω του πολύ πρόσφατα, είναι τελικά ενδοτισμός; Όταν δεν διεκδικείς το δίκιο της χώρας σου και παραδίδεις το κράτος σου για διάλυση στην κατοχική Τουρκία, τότε σίγουρα είναι ενδοτισμός.
Πέτρος Ασσιώτης
Υποψήφιος Βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου με την ΕΔΕΚ.