Την δρομολόγηση των 89 προαπαιτούμενων ενεργειών και την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής πριν τη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε το Eurogroup απο την Ελλάδα χθες βράδυ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.
Τόσο ο Πρόεδρός του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισαν “θαρραλέα και αποφασισμένη” την ελληνική κυβέρνηση και αναγνώρισαν την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο παρά τα θετικά σχόλια, καμία καθαρή δήλωση δεν προέκυψε απο το χθεσινο Eurogroup, αφού τόσο οι εταίροι, όσο και οι Γιούνκερ, Λαγκάρντ και ο επίτροπος Ρεν απέφυγαν κάθε αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίσευση της δόσης, ενώ περιορίστηκαν σε συμβουλές προς την Ελλάδα
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις και τη θέληση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν και απο την ισχυρή αποφασιστικότητα της, αλλά τόνισε ότι οι αποφάσεις για τη χώρα μας πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων και μάλιστα πριν από τις 18 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σημείωσε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυνεδριάσει, μόλις είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα σε διάφορους τομείς, όπως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο φορολογικό, ενώ οι περισσότεροι εκ των θεσμικών ομιλητών αναφέρθηκαν σε ζητήματα όπως η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, το νέο φορολογικό κτλ.
Όλοι ωστόσο, αναγνώρισαν ότι το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι η απόκλιση από το στόχο της βιωσιμότητας του χρέους. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν το ΔΝΤ παρουσίασε έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται εν αναμονή της έκθεσης της Τρόικας.
Δηλώσεις Στουρνάρα
Ικανοποιημένος απο τα ευνοικά σχόλια των εταίρων αλλά και των θεσμικών παραγόντων φάνηκε ο Υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μετά το πέρας του Eurogroup. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της επιμήκυνσης δηλώνοντας πως αυτή βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ τόνισε πως το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, που αναμένεται να αγγίξει τα 12 δισ. ευρώ, μπορεί να καλυφθεί χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τις άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης.
Να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα σχόλια του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντε, αλλά και της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρίας Φέκτερ.