Δύο νεκροί σε βίαια επεισόδια στο Μπαγκλαντές

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Μπανγκλαντές, όπου συνεχίζονται οι ταραχές που ξέσπασαν μετά την καταδίκη ηγέτη της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στη νότια περιφέρεια Τσιταγκόνγκ. Τα επεισόδια βίας ξέσπασαν αφού αστυνομικοί προσπάθησαν να απομακρύνουν οδοφράγματα που είχαν υψώσει υποστηρικτές του Ισλαμικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (Bangladesh Jamaat-e-Islami) σε μια σημαντική οδική αρτηρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αρκετά λεωφορεία στην περιοχή, 340 νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, υπέστησαν βανδαλισμούς και φθορές.

Διαδηλωτές προκάλεσαν επίσης ζημιές σε ένα ναό κι έβαλαν φωτιά σε κατοικίες μειονοτικών Ινδουιστών στη νοτιοδυτική περιφέρεια Μπαγκεράτ.

Στις ταραχές μετά την καταδίκη του Ντελαβάρ Χοσάιν Σαγίντι σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου τα οποία κατηγορείτο πως διέπραξε κατά την διάρκεια του εννιάμηνου πολέμου της ανεξαρτησίας του Μπανγκλαντές από το Πακιστάν το 1971 έχουν σκοτωθεί ως τώρα τουλάχιστον 39 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο Σαγίντι, 73 ετών, αντιπρόεδρος του Ισλαμικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε την Πέμπτη για την ανάμιξή του σύμφωνα με την πολιτική αγωγή σε εγκλήματα που συμπεριλαμβάνουν φόνους, λεηλασίες, εμπρησμούς, βιασμούς και εκβιαστικούς προσηλυτισμούς ινδουιστών στο Ισλάμ.

Το Ισλαμικό Κόμμα, ακτιβιστές του οποίου συγκρούονται με υποστηρικτές του αντίπαλου κυβερνώντος κόμματος της Λαϊκής Ένωσης (Awami League), υποστηρίζει ότι η απόφαση έχει πολιτικά κίνητρα και κάλεσε τους πολίτες να λάβουν μέρος σε μια 48ωρη απεργία αρχής γενομένης από αύριο Κυριακή.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα Ουαζίντ και τη Λαϊκή Ένωση της οποίας ηγείται η ίδια συνέστησε το δικαστήριο που ερεύνησε τα εγκλήματα πολέμου στον λεγόμενο πόλεμο της απελευθέρωσης του Μπανγκλαντές του 2010. Μια προηγούμενη προσπάθεια να δικαστούν κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου είχε ακυρωθεί μετά την δολοφονία, το 1975, του ιδρυτή και πρώτου προέδρου του Μπανγκλαντές, του Σέιχ Μουτζιμπάρ Ραχμάν—του πατέρα της Χασίνα.

Κατά εκτιμήσεις, στον πόλεμο του 1971 είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου 200.000 γυναίκες είχαν βιαστεί και εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια είχαν καταστραφεί από εμπρησμούς.