Τη δυσφορία του για τη συνεχιζόμενη πολεμική του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του κόμματος κατά της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) και του Διοικητή της, εκφράζει ο ΠΑΣΕΧΑ, προσθέτοντας ότι η πολεμική αυτή έχει “στόχο να ξεπλύνει τα εγκληματικά λάθη του Αθανάσιου Ορφανίδη, του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Αντρέα Ηλιάδη και των άλλων πρωταγωνιστών του τραπεζικού σκανδάλου που κατέστρεψε τους επενδυτές, κατόχους αξιογράφων, καταθέτες και την οικονομία”.
Σε σημερινή ανακοίνωση, ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει είχε προειδοποιήσει από τις αρχές του 2011 για τα προβλήματα των τραπεζών και την ελλιπή εποπτεία που ασκούσε ο Αθανάσιος Ορφανίδης, προσθέτοντας ότι “η κατάρρευση της Λαϊκής και του τραπεζικού συστήματος γενικότερα δεν προήλθε από την παροχή έκτακτης ρευστότητας αλλά από την παροχή πολιτικής ασυλίας, κυρίως από τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου σε τραπεζίτες και τον Αθανάσιο Ορφανίδη”.
Αναφέρει ότι “με τη στάση του ΔΗΣΥ επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός των επενδυτών και της κοινής γνώμης από τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν τη μεγάλη αυτή οικονομική καταστροφή και παράλληλα να απαλλαγεί το κυβερνών κόμμα των δικών του ευθυνών από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που έδωσε για αποτροπή κουρέματος καταθέσεων και δήθεν εξασφάλισης ενδιάμεσου δανείου από τρίτη χώρα”.
“Ο ΔΗΣΥ όχι μόνο γνώριζε τα προβλήματα της Λαϊκής αλλά κατανοούσε και τις συνέπειες από ενδεχόμενη κατάρρευσή της που θα προκαλούσε ο τερματισμός της παροχής έκτακτης ρευστότητας και στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα”, αναφέρει και προσθέτει ότι το ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ ζητούσε από τον προκάτοχό του να λάβει αποφάσεις ώστε να συνεχιστεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή τράπεζα σήμερα ο ΔΗΣΥ την αναθεματίζει και έχει το θράσος να ζητά και τα ρέστα”.
Ο Σύνδεσμος καλεί την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν το λαϊκισμό, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να στηρίξουν τη ΚΤ και να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της χωρίς υστερόβουλες πολιτικές παρεμβάσεις.
Είναι χρέος όλων, συνεχίζει, “να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με βάση τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που έχει ο κάθε ένας. Σε διαφορετική περίπτωση η Κύπρος κινδυνεύει να χρεοκοπήσει”, προσθέτει.
“Ο νέος Διοικητής από το διορισμό του καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και έχει ολοκληρώσει μεγάλες έρευνες που ουδέποτε έγιναν στο παρελθόν, τόσο για το θέμα των αξιογράφων όσο και για την επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό, τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα και την εγκληματική μετατροπή της Marfin Egnatias Τράπεζας από θυγατρική τράπεζα της Λαϊκής σε κατάστημα που είχε ως αποτέλεσμα να μεταφέρει την εποπτική ευθύνη καθώς και την υποχρέωση παροχής ELA από τη Τράπεζα της Ελλάδος στη ΚΤ και να φορτώσει στο κυπριακό ταμείο προστασίας καταθέσεων και κατ’ επέκταση στο κυπριακό κράτος τη νομική ευθύνη αποπληρωμής ασφαλισμένων καταθέσεων αρκετών δισεκατομμυρίων”, προσθέτει.
Αναφέρει επίσης ότι “με δικές του (Διοικητή) πρωτοβουλίες έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες που έχουν φέρει απτά αποτελέσματα όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μερικών δισεκατομμυρίων από νομικών και φυσικών προσώπων που ζήμιωσαν επενδυτές και καταθέτες των τραπεζών”.
Αναφορικά με τις κατηγορίες του ΔΗΣΥ για το ELA, ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης ρευστότητας που έλαβε η Λαϊκή τράπεζα είχε ζητηθεί από τον τότε Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μιχάλη Σαρρή ο οποίος διορίστηκε στη συνέχεια από το ΔΗΣΥ και Υπουργός Οικονομικών και ότι η παροχή ELA από την ΕΚΤ έγινε με την ίδια λογική που εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες και παραχωρήθηκε διότι υπήρχε η προοπτική αξιόπιστης επανακεφαλαιοποίησης με την υπογραφή μνημονίου, σύμφωνα με δήλωση του Jeorg Asmussen, εκπροσώπου της ΕΚΤ.
Αναφέρεται επίσης σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως αρχηγός της αντιπολίτευσης στις 12 Νοεμβρίου 2012 “με την οποία τόνιζε στον Πρόεδρο Χριστόφια μεταξύ άλλων ότι μια αποτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία και τυχόν αποχώρηση της Τρόικας θα προκαλέσει επιδείνωση της κρίσης εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε οριστικό αδιέξοδο” και ότι “ένα τουλάχιστο κρατικό τραπεζικό ίδρυμα [σ.σ. Λαϊκή] αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο μετάδοσης των επιπτώσεων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα”.