Δοκιμές για το ελιξήριο της νεότητας

Οι επιστήμονες βρίσκονται αρκετά  κοντά στο να παρασκευάσουν το ελιξίριο της νεότητας. Αυτό εκτίμησαν μετά από δοκιμές που έγιναν για πρώτη φορά σε ανθρώπους.

Το πειραματικό φάρμακο που χορήγησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου της Γήρανσης του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, είναι μία παραλλαγή ενός γνωστού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που ήδη κυκλοφορεί (ραπαμυκίνη) και έχει αποδείξει ότι έχει περιορισμένη αντιγηραντική δράση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 εθελοντές άνω των 65 ετών και οι ειδικοί ήθελαν να διαπιστώσουν εάν δίνοντάς τους την αντιγηραντική ουσία, θα υπάρξουν βελτιώσεις στην ανταπόκριση του οργανισμού τους.

«Εάν ένα φάρμακο στοχεύσει στη γήρανση, τότε ο οργανισμός θα πρέπει να λειτουργεί σε πολλά επίπεδα όπως ανταποκρινόταν μερικά χρόνια πριν», εξηγεί ο δρ Νιρ Μπαρζιλάι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έρευνα δεν εκπονήθηκε για το σβήσιμο των ρυτίδων…

Οι ειδικοί, μελετώντας το εμβόλιο της γρίπης, ήθελαν να διερευνήσουν σε ποιες περιπτώσεις φάρμακα σαν την ραπαμυκίνη μπορούν να αναστρέψουν τη φυσική εξασθένηση του οργανισμού, η οποία έρχεται ως φυσική κατάσταση στους ηλικιωμένους.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο ενώ σε ηλικίες κάτω των 60 ετών παρουσιάζει κάλυψη 80% στους ηλικιωμένους παρέχει κάλυψη μόνο 20%. Δηλαδή «δεν τους πιάνει», διότι ο οργανισμός τους δεν αντιδρά όπως όταν ήταν νέος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όλοι όσοι πήραν τη ραπαμυκίνη και ακολούθως έκαναν το εμβόλιο, εκδήλωσαν 20% καλύτερη ανταπόκριση στο εμβόλιο. Επίσης, είχαν λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία συνδέονται με την έκπτωση του ανοσοποιητικού λόγω γήρανσης.

Οι ειδικοί θα συνεχίσουν τις έρευνες σε μεγαλύτερη κλίμακα, ώστε να εξακριβώσουν εάν το φάρμακο είναι ασφαλές και εάν μπορεί να δράσει ως σούπερ ενισχυτικό του οργανισμού στις μεγάλες ηλικίες.