Το πολυσυζητημένο ηλεκτρονικό τσιγάρο στο οποίο είχαν μέχρι στιγμής εναποθέσει τις ελπίδες τους εκατομμύρια καπνιστές για τον περιορισμό της επιβλαβούς για την υγεία τους συνήθειας, άρχισε πλέον να διχάζει και τους επιστήμονες.
Αυστηρά μέτρα κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου ζήτησε πρόσφατα με έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επισημαίνοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν και σε αυτήν την περίπτωση, περιοριστικές ρυθμίσεις εφάμιλλες με αυτές που έχουν επιβληθεί στο κανονικό τσιγάρο. Πιο συγκεκριμένα, ο Π.Ο.Υ. ζητά να απαγορευτεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο από κλειστούς χώρους, να απαγορευτεί η διαφήμισή του αλλά και η χρήση του από ανηλίκους και εγγύους. Μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν “πειστικά επιστημονικά δεδομένα” που να το αποδεικνύουν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε οι κατασκευαστές του, να πάψουν να το προβάλλουν ως λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό τσιγάρο.
Η εν λόγω έκθεση του Π.Ο.Υ αναμένεται να συζητηθεί τον Οκτώβριο από τα κράτη-μέλη του Ο.Η.Ε. στη Μόσχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα συνολικά έσοδα από την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, ανέρχονται για τις καπνοβιομηχανίες, στα 3 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως . Αναμενόμενες επομένως είναι αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει από την πλευρά των κατασκευαστών και των καπνοβιομηχανιών. Το παράδοξο είναι πως η υπόθεση “ηλεκτρονικό τσιγάρο” φαίνεται να διχάζει ακόμη και τους επιστήμονες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και εάν δεν υπάρχουν “πειστικά επιστημονικά δεδομένα” για τα ωφέλη του, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία ελπίδα για να περιοριστούν οι ασθένειες και οι θάνατοι από τη χρήση του συμβατικού.