Διπλωματικός και ενεργειακός πυλώνας η Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας ένας αξιόπιστος πολιτικός, διπλωματικός και ενεργειακός πυλώνας στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για μια πάρα πολύ εποικοδομητική αλλά και σημαντική συνάντηση κατά την οποία ενημέρωσε τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ για τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Είπε ότι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση σχετικά με το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.

Ανέφερε προς τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μια σωστή επίλυση του Κυπριακού που θα απαλλάσσει την Κύπρο από οποιαδήποτε προσπάθεια κηδεμονίας από την Τουρκία, θέση με την οποία όπως, είπε, συμφώνησε και ο κ. Λίμπερμαν.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών επεσήμανε πως Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται σε μια περιοχή η οποία διακρίνεται από ανασφάλεια και στην οποία οξύνεται η πολιτική κρίση.

«Η γειτονιά μας είναι ίσως από τις πιο ασταθείς γειτονιές στον πλανήτη. Ισραήλ και Κύπρος μοιράζονται πολλά. Τις αξίες της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μοιράζονται αξίες που εμείς τις ζούμε στην Ευρώπη αλλά και στον ελεύθερο κόσμο και είμαστε οι δύο χώρες περιτριγυρισμένες από εκατομμύρια πολιτών που ζουν σε μη δημοκρατικά καθεστώτα με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος σε αυτή τη σημαντική γεωστρατηγική θέση μπορεί να γίνει ένας αξιόπιστος πολιτικός, διπλωματικός και ενεργειακός πυλώνας.

Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε συμφωνία σε σχέση με το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου, «όχι μόνο για την ασφάλεια της περιοχής, αλλά και για την προσπάθεια εκμετάλλευσης των σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε επίσης ότι ο κ. Λίμπερμαν διατύπωσε εκ νέου την εκτίμηση ότι το 2015 θα είναι ο χρόνος που θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις και πως ο ίδιος συμπλήρωσε πως «παράλληλα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Κατά πόσο συζητήθηκε καθόλου το θέμα που αφορά τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία για να τεθεί το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση ένα τέτοιο θέμα και τόνισε πως από τη στιγμή που υπάρχει ξεκάθαρη θέση της ε/κ πλευράς ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, «και σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άρα και τα έσοδα τους και με βάση τα προσυμφωνηθέντα, το πως δηλαδή θα γίνεται η κατανομή των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προς τις δύο οντότητες, θα ισχύει και για τα έσοδα του φυσικού αερίου».

«Άρα το θέμα είναι ξεκάθαρο. Ανήκουν τα κοιτάσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και είναι ένα κίνητρο κατά την άποψη μου προς την τ/κ κοινότητα να εργαστεί με καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού αλλά και η Τουρκία ν` αφήσει τις απαράδεκτες ενέργειες και με καλή θέληση να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα έσοδα από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε μια ενωμένη Κύπρο ανήκουν σε όλους τους πολίτες» πρόσθεσε καταλήγοντας.